Gastro
Kolačići bez kojih ne možemo

Recept blogerice Andree Cukrov za najbolje vanilin kiflice

Recept blogerice Andree Cukrov za najbolje vanilin kiflice
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Blagdane i Božić ne možemo zamisliti bez vanilin kiflica, a blogerica Andrea Cukrov s nama je podijelila recept uz koji će ti ovi kolačići ispasti savršeno

Kada se spoje blagdani i tradicija, nastaju vanilin kiflice - ukusni kolačići bez kojih ne bismo mogli zamisliti blagdane, kao ni sve druge posebne prigode. Vanilin kiflice ili vanillekipferl su austrijski, njemački, švicarski, češki, slovački, poljski i mađarski mali keksići u obliku polumjeseca koji se izvorno prave s orasima ili bademima, a svoj tipičan okus dobivaju nakon što ih se uvalja u šećer.

Vanilin kiflice nezaobilazna su slastica na svakom blagdanskom stolu i savršeni su kolačići jer mogu stajati dulje od klasičnih kolača, a idu sjajno uz kavu, čaj ili pak toplu čokoladu. Osim toga, one su neizostavan dio kutije s božićnim kolačima, a može ih se pripremati i jesti i kada nisu blagdani - jednostavno su toliko svestrane.

Postoji mnogo različitih recepata za ove ukusne keksiće, a kako bi ti ovih blagdana vanilin kiflice ispale savršeno, za recept smo se obratile domaćoj food blogerici Andrei Cukrov. Ona stoji iza bloga Cukar i autorica je male božićne kuharice pod imenom "Bajkovita blagdanska kuharica", a u nastavku saznaj recept za odlične vanilin kiflice.

Sastojci:

250 g glatkog brašna

60 g blanširanih mljevenih badema

100 g šećera

1 mahuna vanilije, ostrugana

prstohvat soli

100 g maslaca

2 jaja

100 g šećera u prahu za valjanje keksića

Postupak:

U zdjeli miksera pomiješaj brašno, fino mljevene blanširane bademe, šećer, vaniliju i sol.

Dodaj maslac narezan na listiće pa sve miješaj mikserom sa spiralnim nastavcima. Možeš ovo napraviti i prstima tako da brzo utrljaš maslac u brašno i tako dobiješ mrvičastu smjesu.

Kad dobiješ mrvičastu smjesu, dodaj jaja i zamijesi tijesto. Budi brza i nemoj puno mijesiti tijesto rukama da se maslac ne počne topiti i odvajati.

Omotaj gotovo tijesto prozirnom folijom i ostavi ga u hladnjaku minimalno sat vremena.

Od ohlađenog tijesta rukama trgaj manje komade, pa pomoću dlanova svaki komad razvaljaj u kobasicu debljine i dužine malog prsta.

Tako oblikovane komade savini u kiflice pa ih poslaži na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Peci ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 10 – 12 minuta.

Pazi da ih ne prepečeš - kiflice moraju ostati blijede i mekane na dodir. Pečene kekse izvadi iz pećnice, ostavi ih par minuta pa ih još tople uvaljaj u šećer u prahu.

Ostavi ih da se ohlade, a zatim ih pospremi u limenu kutiji i grickaj kad ti padne šećer.

Cukar.com.hr

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx