Kolačići bez kojih ne možemo

Recept blogerice Andree Cukrov za najbolje vanilin kiflice

Blagdane i Božić ne možemo zamisliti bez vanilin kiflica, a blogerica Andrea Cukrov s nama je podijelila recept uz koji će ti ovi kolačići ispasti savršeno

vanilin-kiflice.jpg
Foto: Pexels

Kada se spoje blagdani i tradicija, nastaju vanilin kiflice - ukusni kolačići bez kojih ne bismo mogli zamisliti blagdane, kao ni sve druge posebne prigode. Vanilin kiflice ili vanillekipferl su austrijski, njemački, švicarski, češki, slovački, poljski i mađarski mali keksići u obliku polumjeseca koji se izvorno prave s orasima ili bademima, a svoj tipičan okus dobivaju nakon što ih se uvalja u šećer.

Vanilin kiflice nezaobilazna su slastica na svakom blagdanskom stolu i savršeni su kolačići jer mogu stajati dulje od klasičnih kolača, a idu sjajno uz kavu, čaj ili pak toplu čokoladu. Osim toga, one su neizostavan dio kutije s božićnim kolačima, a može ih se pripremati i jesti i kada nisu blagdani - jednostavno su toliko svestrane.

Postoji mnogo različitih recepata za ove ukusne keksiće, a kako bi ti ovih blagdana vanilin kiflice ispale savršeno, za recept smo se obratile domaćoj food blogerici Andrei Cukrov. Ona stoji iza bloga Cukar i autorica je male božićne kuharice pod imenom "Bajkovita blagdanska kuharica", a u nastavku saznaj recept za odlične vanilin kiflice.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 60 g blanširanih mljevenih badema
  • 100 g šećera
  • 1 mahuna vanilije, ostrugana
  • prstohvat soli
  • 100 g maslaca
  • 2 jaja
  • 100 g šećera u prahu za valjanje keksića

Postupak:

  1. U zdjeli miksera pomiješaj brašno, fino mljevene blanširane bademe, šećer, vaniliju i sol.
  2. Dodaj maslac narezan na listiće pa sve miješaj mikserom sa spiralnim nastavcima. Možeš ovo napraviti i prstima tako da brzo utrljaš maslac u brašno i tako dobiješ mrvičastu smjesu.
  3. Kad dobiješ mrvičastu smjesu, dodaj jaja i zamijesi tijesto. Budi brza i nemoj puno mijesiti tijesto rukama da se maslac ne počne topiti i odvajati.
  4. Omotaj gotovo tijesto prozirnom folijom i ostavi ga u hladnjaku minimalno sat vremena.
  5. Od ohlađenog tijesta rukama trgaj manje komade, pa pomoću dlanova svaki komad razvaljaj u kobasicu debljine i dužine malog prsta.
  6. Tako oblikovane komade savini u kiflice pa ih poslaži na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Peci ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 10 – 12 minuta.
  7. Pazi da ih ne prepečeš - kiflice moraju ostati blijede i mekane na dodir. Pečene kekse izvadi iz pećnice, ostavi ih par minuta pa ih još tople uvaljaj u šećer u prahu.
  8. Ostavi ih da se ohlade, a zatim ih pospremi u limenu kutiji i grickaj kad ti padne šećer.

Cukar.com.hr