Ako ste ljubitelj šumskog voća, onda definitivno morate voljeti borovnice. Osim što su najpostojanije od svog ostalog šumskog voća, ukusne su i zdrave. Bogate su vitaminom C, pa njihovo konzumiranje može više-manje osigurati vašu dnevne potrebe za tim vitaminom. Također, su bogate kalijem, fosforom i kalcijem.
Borovnice su, također, vrlo jaki antioksidans, pa se zbog toga preporučuje njihovo konzumiranje za vrijeme dijeta, prehlada i sl., a njihova redovita konzumacija može smanjiti rizik od nastajanja karcinoma. Borovnice djeluju i antibakterijski prilikom upala u probavnom sustavu i izvrstan su lijek protiv nadimanja.
Kada kupujete svježe borovnice, obratite pozornost na njihovu magličavost, jer ona je znak da su borovnice svježe. Također, borovice moraju biti čvrste, tamno plave boje, neoštećene i moraju se lagano kotrljati. U hladnjaku mogu stajati i do dva tjedna, s time da ih očistite od trulih ili zgnječenih bobica, a operite ih isključivo prije konzumacije. Naravno, borovnice možete jesti svježe, ali i ukomponirane u ukusna jela.
Torta od sira s borovnicama
Sastojci:
1 čaša mlijeka
1 vanilin šećer
150 grama šećera u prahu
½ kg svježeg kravljeg sira
450 g keksa pettit beurre
1/2 l slatkog vrhnja
150 g borovnica
Priprema:
S mikserom dobro promiješajte kravlji sir sa šećerom i vanili šećerom, a zatim u sir dodajte 250 ml izmiksanog slatkog vrhnja, te na kraju umiješajte borovnice. Na dno tepsije stavite kekse koje se prethodno umočili u mlijeko. Prekrijte s njima dno. Na njih namažite smjesu sira i borovnica i ponovno na to naslažite kekse. Ponavljate postupak tako dugo dok ne potrošite sav materijal, s time da na vrhu kolača trebaju biti keksi. Kekse na kraju premažite ostatkom slatkog vrhnja i poželji još gore stavite svježe borovnice te ostavite da se ohladi nekoliko sati u frižideru.
Svinjsko pečenje s borovnicama
Sastojci:
1 svježi svinjski but (najmanje 2 kg)
papar u zrnu
230 g borovnica
50 g šećera
1 dcl crvenog vina
Kličići
Lovorov list
Priprema:
Svinjski but preko noći ostavite u hladnoj vodi. Ujutro, izlijte višak vode, stavite meso u široki lonac i napunite ga vodom tako da prekrijete but. Ostavite da se meso prokuha, ocijedite meso i ponovno prelijte hladnom vodom u koju ste dodali papar i nekoliko listova lovora, te ponovno sve prokuhajte kojih 30 sekundi. Borovnice kuhajte s šećerom u decilitar i pol vode oko pet minuta, te sve procijedite. Sok zgusnite u sirup, te u njega dodajte vino i još dobro promiješajte. Zagrijte pećnicu na 220ºC, meso ocjedite, lagano zarežite križiće po površini i u njih stavite klinčiće. Meso premažite sirupom i stavite ga peči u pećnicu, povremeno ga premazujući sa sirupom. But poslužite uz borovnice koje ste ocijedili od sirupa. Ukrasite s ružmarinom.
Pasticcio od borovnica
Sastojci:
1 kg borovnica
200 g šećera
60 g maslaca
200 g piškota
2 dcl vrhnja
Priprema:
Borovnice kuhajte s šećerom i 1 dl vode na laganoj vatri oko 10 minuta, uz povremeno miješanje.
Maslacem premažite četvrtastu vatrostalnu zdjelu i na dno posložite piškote. Po njima prelijte sok od borovnica i borovnice. Stavite na njih ponovno red borovnica, no ovaj put raspodijelite 15 dkg maslaca. Nastavite na isti način slažite tako dugo dok ne potrošite piškote, borovnice i maslac (oko 3 sloja). Zagrijte pećnicu na 170ºC i pecite kolač 20-ak minuta. Izvadite ga iz pećnice, ostavite ga da se ohladi i zatim ga stavite u hladnjak na koja tri sata. Poslužite sve s tučenim vrhnjem. (izvor: Enciklopedija mediteranske kuhinje: Voće i slastice)
Hladna krema od borovnica
Sastojci:
2 dcl slatkog vrhnja
200 g borovnica
1 bjelanjak
2 žlice šećera u prahu
1 krug đenovskog tijesta (10 jaja, 300 g šećera i brašna, 100 g maslaca) promjera 22 cm
Sol
Za kremu:
½ žlice brašna
1 žumanjak
1 dcl mlijeka
½ žlice šećera
1 limun
Priprema kreme:
Zagrijte mlijeko s naribanom limunovom koricom. Posebno miješajte žumanjak s brašnom i šećerom, pa razrijedite smjesu polagano nadolijevajući hladno procijeđeno mlijeko. Zakuhajte kremu na srednjoj vatri i ostavite da polako vrije oko četiri minute. Maknite s vatre i ostavite da se krema ohladi, povremeno ju miješajući. Od slatkog vrhnja istucite šlag, a od bjelanjka s malo soli čvrsti snijeg. Operite i osušite borovnice. Hladnoj kremi dodajte vrhnje, snijeg od bjelanjka i borovnice (dvije žlice borovnica sačuvajte sa strane), te sve pažljivo promiješajte odozdo prema gore.
Priprema tijesta:
Izmiksajte đenovsko tijesto, izlijte u okrugli kalup za torte ispecite u pećnici na 180ºC dok se lagano ne pozlati.
Tijesto izvadite iz pećnice i ostavite ga da se ohladi. Nakon što se ohladilo prerežite na pola po površini. Donji sloj tijesta vratite u kalup, na to premažite kremu i prekrijte s drugim slojem tijesta. Stavite sve u zamrzivač na najmanje dva sata. Prije posluživanja, maknite kalup, kolač posipajte šećerom u prahu i ukrasite borovnicama koje ste ostavili sa strane. (izvor: Enciklopedija mediteranske kuhinje: Voće i slastice)
Puding s borovnicama
Sastojci:
400 g borovnica (dvije žlice odvojite za ukrašavanje)
80 g brašna
140 g šećera
50 g maslaca
3 jaja
1 limun
2 dcl slatkog vrhnja
Priprema:
Operite borovnice, osušite i izmiksajte. Dobiveni pire stavite u hladnjak. Operite limun i skinite žuti dio korice. Ocjedite ga i sačuvajte sok. U loncu kuhajte 5 dcl vode s limunovom koricom i maslacem. Izmutite žumanjke s šećerom sve dok ne dobijete bistru i jednoliku smjesu. Dodajte brašno te postupno dolijevajte prokuhanu vodu s maslacem i limunovom koricom (vodu procijedite kako biste uklonili korice). Ponovno pustite da smjesa zakuha i kuhajte ju 10 minuta uz stalno miješanje. Kada se smjesu maknuli s vatre dodajte borovnicu, limunov sok i pijenu od izmučenih bjelanjaka. Dobivenu toplu smjesu premjestite u navlažen kalup i ostavite ga ju dva sata u hladnjaku. Nakon što se sve dobro stisnulo, puding premjestite posudu za posluživanje i po želji ukrasite šlagom i preostalim borovnicama. (izvor: Enciklopedija mediteranske kuhinje: Voće i slastice)
(vam)