Umjesto pince, ovaj Uskrs probaj nešto novo. Gastro blogerica Ivana dala nam je recept za 'hot cross buns'

Svaka zemlja ima svoje običaje i slastice, a Australci i Novozelanđani na Veliki petak pripremaju ova neobična peciva. Ivana je s nama podijelila recept koji je dobila iz dalekog Novog Zelanda

Umjesto pince, ovaj Uskrs probaj nešto novo. Gastro blogerica Ivana dala nam je recept za 'hot cross buns'

Ivana Čuljak naša je popularna food blogerica koja je iza bloga "Neka jedu kolače". Njezine predivne slastice oduševljavaju nas već dugo. Sad je s nama podijelila zanimljiv recept iz dalekih zemalja zahot cross buns.

Kako nam je objasnila Ivana,  ova slastica se priprema na Veliki petak u Australiji i na Novom Zelandu. Ivana je recept dobila od svoje kolegice Lise s Novog Zelanda, a ona je Lisi objasnila kako obojiti jaja u kapuli. Nama je drago što su ove mlade žene razmijenile recepte i običaje jer sada svi možemo isprobati ovu zanimljivu slasticu. Dobar tek!

Sastojci: 

  • 650 g brašna
  • 100 g šećera
  • 10 g cimeta
  • kora  od 2 naranče (ja sam koristila 10 g praha dehidrirane naranče botanica)
  • 5 g soli
  • 300 ml mlijeka
  • 14 g suhog kvasca
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 100 g maslaca
  • 200 g grožđica (prethodno namočenih u pola dl ruma i 1 dl vode)
  • 100 g sjeckanih oraha


Priprema:

  • Mlijeko zagrijati da bude mlako i staviti kvasac da se aktivira.
  • Pomiješati sve suhe sastojke, dodati mlako mlijeko s kvascem i miješati. Zatim dodati izmućeno jaje i žumanjak i na kraju maslac narezan na kockice (ako ti se čini da treba još mlijeka slobodno dodaj još malo).
  • Na kraju dodajte grožđice i orahe. Mijesiti dok smjesa ne bude kompaktna i ostaviti da odstoji najmanje dva sata.
  • Kad se tijesto diglo, razvaljati ga i narezati na 12 kvadrata od kojih ćeš oblikovati kugle. Složiti na pleh, pokriti krpom i ostaviti na toplom da odstoji najmanje sat vremena. Kad su se kuglice digle preko njih napraviti križeve.
Image


(Foto: Ivana Čuljak)

Smjesa za križeve:

  • 125 g vode
  • prstohvat soli
  • 10 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 75 g brašna
  • 125 g mlijeka

Priprema:

  • Staviti u lončić sve sastojke osim brašna i mlijeka. Kad prokuha dodati brašno. Miješati dok se smjesa ne ukuha. Zatim dodati mlijeko i razraditi u lijepu gustu smjesu. Kad se smjesa malo prohladi staviti u dresir vrećicu i crtati križeve preko oblikovanih kuglica.
  • Peći u pećnici na 180 stupnjeva 20-ak minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

Kad je gotovo premazati prethodno skuhanim šećernim sirupom (150 g šećera, 300 ml vode, korica limuna i cimeta).

Image


(Foto: Ivana Čuljak)