Ivana Čuljak naša je popularna food blogerica koja je iza bloga "Neka jedu kolače". Njezine predivne slastice oduševljavaju nas već dugo. Sad je s nama podijelila zanimljiv recept iz dalekih zemalja zahot cross buns.
Kako nam je objasnila Ivana, ova slastica se priprema na Veliki petak u Australiji i na Novom Zelandu. Ivana je recept dobila od svoje kolegice Lise s Novog Zelanda, a ona je Lisi objasnila kako obojiti jaja u kapuli. Nama je drago što su ove mlade žene razmijenile recepte i običaje jer sada svi možemo isprobati ovu zanimljivu slasticu. Dobar tek!
Sastojci:
- 650 g brašna
- 100 g šećera
- 10 g cimeta
- kora od 2 naranče (ja sam koristila 10 g praha dehidrirane naranče botanica)
- 5 g soli
- 300 ml mlijeka
- 14 g suhog kvasca
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 100 g maslaca
- 200 g grožđica (prethodno namočenih u pola dl ruma i 1 dl vode)
- 100 g sjeckanih oraha
Priprema:
- Mlijeko zagrijati da bude mlako i staviti kvasac da se aktivira.
- Pomiješati sve suhe sastojke, dodati mlako mlijeko s kvascem i miješati. Zatim dodati izmućeno jaje i žumanjak i na kraju maslac narezan na kockice (ako ti se čini da treba još mlijeka slobodno dodaj još malo).
- Na kraju dodajte grožđice i orahe. Mijesiti dok smjesa ne bude kompaktna i ostaviti da odstoji najmanje dva sata.
- Kad se tijesto diglo, razvaljati ga i narezati na 12 kvadrata od kojih ćeš oblikovati kugle. Složiti na pleh, pokriti krpom i ostaviti na toplom da odstoji najmanje sat vremena. Kad su se kuglice digle preko njih napraviti križeve.
(Foto: Ivana Čuljak)
Smjesa za križeve:
- 125 g vode
- prstohvat soli
- 10 g šećera
- 50 g maslaca
- 75 g brašna
- 125 g mlijeka
Priprema:
- Staviti u lončić sve sastojke osim brašna i mlijeka. Kad prokuha dodati brašno. Miješati dok se smjesa ne ukuha. Zatim dodati mlijeko i razraditi u lijepu gustu smjesu. Kad se smjesa malo prohladi staviti u dresir vrećicu i crtati križeve preko oblikovanih kuglica.
- Peći u pećnici na 180 stupnjeva 20-ak minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Kad je gotovo premazati prethodno skuhanim šećernim sirupom (150 g šećera, 300 ml vode, korica limuna i cimeta).
(Foto: Ivana Čuljak)