
Umjesto pince, ovaj Uskrs probaj nešto novo. Gastro blogerica Ivana dala nam je recept za 'hot cross buns'

Ivana Čuljak naša je popularna
650 g brašna
100 g šećera
10 g cimeta
kora od 2 naranče (ja sam koristila 10 g praha dehidrirane naranče botanica)
5 g soli
300 ml mlijeka
14 g suhog kvasca
1 jaje
1 žumanjak
100 g maslaca
200 g grožđica (prethodno namočenih u pola dl ruma i 1 dl vode)
100 g sjeckanih oraha
Mlijeko zagrijati da bude mlako i staviti kvasac da se aktivira.
Pomiješati sve suhe sastojke, dodati mlako mlijeko s kvascem i miješati. Zatim dodati izmućeno jaje i žumanjak i na kraju maslac narezan na kockice (ako ti se čini da treba još mlijeka slobodno dodaj još malo).
Na kraju dodajte grožđice i orahe. Mijesiti dok smjesa ne bude kompaktna i ostaviti da odstoji najmanje dva sata.
Kad se tijesto diglo, razvaljati ga i narezati na 12 kvadrata od kojih ćeš oblikovati kugle. Složiti na pleh, pokriti krpom i ostaviti na toplom da odstoji najmanje sat vremena. Kad su se kuglice digle preko njih napraviti križeve.
125 g vode
prstohvat soli
10 g šećera
50 g maslaca
75 g brašna
125 g mlijeka
Priprema:
Staviti u lončić sve sastojke osim brašna i mlijeka. Kad prokuha dodati brašno. Miješati dok se smjesa ne ukuha. Zatim dodati mlijeko i razraditi u lijepu gustu smjesu. Kad se smjesa malo prohladi staviti u dresir vrećicu i crtati križeve preko oblikovanih kuglica.
Peći u pećnici na 180 stupnjeva 20-ak minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Kad je gotovo premazati prethodno skuhanim šećernim sirupom (150 g šećera, 300 ml vode, korica limuna i cimeta).


Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
