Jesi li ga već otkrila?

Ultimativni okus jeseni: Pumpkin pie spice

Vani lišće i kiša, na vješalici kabanica, a u kuhinji - Pumpkin spice. Kad bi jesen imala svoj službeni okus, onda bi to definitivno bilo ovaj aromatični začin

photo-1569383893830-b73dc4a03af0.jpg
Foto: Unsplash

Malo cimeta, đumbira, korijandera, anisa, muškatnog oraščića i naravno nezaobilaznog klinčića… Kad udruže svoje snage, u savršenom omjeru, ovi topli začini daju neodoljivu kombinaciju pod nazivom Pumpkin pie spice. Taj savršeni jesenji začin možeš napraviti i sama - ili ga možeš nabaviti kao gotovu mješavinu u specijaliziranim trgovinama za začine. Jesi li ga već probala?

Image
Foto: Unsplash

Pumpkin pie spice ili samo Pumpkin spice izmišljen je u Americi gdje se najprije koristio kao dodatak pitama od bundeve. Prvi se put pumpkin pie spice spominje davne 1936, u vjesniku Washington Post. Nekoliko desetaka godina poslije našao se na policama trgovina. Amerikanci su doslovno ludi za ovim začinom i stavljaju ga u sapune, kreme za lice pa čak je bio izbačen i čips s ovim okusom.

U međuvremenu ga je otkrila i Europa, no kod nas se zasad uglavnom koristi kako bi dao bolji okus kolačima i toplim napicima - od muffina do kave. Pumpkin spice svemu daje taj posebni jesenji touch - no, oprez! Oni koji su ga kušali kažu da postoji visoki rizik od stvaranja ovisnosti -toliko je dobar (i praktičan) da ćeš ga poželjeti koristiti svaki dan (pogledaj amerikance). Pumpkin spice u tvom napitku ili kolaču stvara onaj cosy topli ugođaj doma: jesen kakvu najviše volimo. Zamisli zvuk kiše na prozoru dok sjediš pored kamina, uz dobru knjigu i toplu šalicu mirisnog čaja - e, to je pumpkin spice.

Ne znaš u koja bi jela ili napitke najbolje pasao? Evo nekoliko prijedloga:

Super mirisna kava ili čaj

Starbucksov Pumpkin spiced latte već je dugo vremena super popularan, a sličnu kavu možeš napraviti i sama. Začin možeš dodati kavi nakon kuhanja, bez obzira na to kakvu kavu piješ - čak i u običnu tursku kavu. Jasno, odlično se slaže s čajem, osobito onim voćnih okusa.

Topla čokolada

Ima li išta bolje od šalice tople čokolade u prohladnu jesenju večer - ima, pogađaš, topla čokolada s prstohvatom čarobnog Pumpkin spicea. Jednostavno, ova će mješavina tvoj omiljeni topli napitak podići na višu razinu.

Kolači, muffini, keksi, palačinke

Jasno, Pumpkin spice savršen je u desertima - osobito onim od jabuka, krušaka, orašastih plodova i čokolade. Može zamijeniti začin za medenjake, a odličan je i gingerbread keksićima. Začiniti možeš i smjesu za palačinke ili vafle.

Sve od bundeve

Kako mu i ime govori, Pumpkin spice obogatit će sva jela s bundevom, od pite do muffina. Ako želiš malo eksperimentirati, odvaži se dodati ovaj začin i u kremastu juhu od bundeve ili bundevu pečenu u pećnici s ostalim povrćem.

Image
Foto: Unsplash