S dolaskom proljeća stiže nam i ukusno povrće, a među najranijima svakako su šparoge. Osim što su izuzetno zdrave za ljudski organizam, također potiču detoksikaciju i prava su gastronomska delicija.
Imaju bogatu nutritivnu vrijednost te obiluju vitaminima, mineralima i vlaknima i niskokalorična su namirnica.
Šparoge je najbolje kuhati u kipućoj slanoj vodi 5 do 8 minuta, ovisno o debljini. Da bi se što više očuvali hranjivi sastojci, tijekom kuhanja lonac mora biti poklopljen, a koristi se minimalno potrebna količina vode. Kod dugog kuhanja šparoge postaju neukusne, gorke, slomljene strukture i izgube karakterističnu boju. Nakon kuhanja šparoge se procijede. Još bolja termička obrada je kuhanje na pari.
Neka se šparoge ovog proljeća svakako nađu na vašem tanjuru barem jednom tjedno, a nedostaje li vam ideja kako ih pripremiti, mi vam donosimo nekoliko odličnih recepata.
Osim s jajima, šparoge se mogu pripremiti na bezbroj načina. Mogu se koristiti za pripremu salata, juha, odlično se slažu s jelima od tjestenina i riže, s jajima, mesom, ribom...
Foto: Valeria_aksakova - Freepik.com
Zapečene šparoge
Sastojci
2 kg velikih blanširanih šparoga
2 l posoljene kipuće vode
1 jušna žlica maslaca, prstohvat šećera
4 velike rajčice
4 ljutike, 50 g maslaca
3 jušne žlice sitno nasjeckanih listića bosiljka
bijeli papar
160 g plavog sira
40 g vrhnja
Priprema
Ogulite šparoge kako biste uklonili žilave dijelove, očistite i operite. Povežite ih kuhinjskim koncem u četiri vezice i stavite u posoljenu kipuću vodu. Dodajte maslac i šečer, pustite da provri i kuhajte 15-20 minuta. Ocijedite ih, odstranite kuhinjski konac i složite ih u maslacem namazanu vatrostalnu zdjelu. Velike rajčice nakratko uronite u kipuću vodu (nemojte pustiti da se kuhaju), ostavite da se ohlade, raspolovite, ogulite, odstranite jezgru i izvadite sjemenke, te meso narežite na kockice. Ogulite i nasjeckajte ljutike. Rastopite maslac i pržite nasjeckane ljutike, dodajte rajčice i bosiljak, te pirjajte 5 minuta. Mješavinu začinite paprom i prelijte preko šparoga. Vilicom sitno razmrvite sir, pomiješajte sa vrhnjem, time premažite rajčice i pecite oko 5 minuta ispod unaprijed zagrijanoga grilla.
Izvor: Sir
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/
Piletina i šparoge u umaku sa bijelim vinom
Sastojci za 4 osobe
4 kom. pilećih prsa
sol
papar
2 žlice maslaca
brašno
100 ml bijelog vina
100 ml kokošjeg temeljca
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
500 g šparoga
peršin
1 žlica limunovog soka
Priprema jela
1. Prema potrebi istucite pileće meso da bude tanje. Začinite ga solju i paprom.
2. U tavi otopite maslac. Piletinu uvaljajte u brašno te stavite u tavu. Pržite 3-4 minute sa svake strane. Izvadite je iz tave te držite na toplom.
3. U tavu dodajte vino, temeljac i češnjak te držite na vatri 2 minute.
4. Dodajte šparoge, prekrijte i kuhajte 3-4 minute. Maknite sa vatre te dodajte peršin i limunov sok.
5. Poslužite šparoge i umak sa piletinom.
Zapečeni poriluk i šparoge sa sirom
Sastojci za 6 osoba
1 žlica maslaca
750 g šparoga, narezanih na male komadiće
3 manja poriluka, narezana na male komadiće
100 ml vode
malo nasjeckanog peršina
malo naribane korice limuna
sol
papar
12 vrlo tankih kriški bijelog kruha
100 g mrvljene goude
500 ml mlijeka
3 veća jaja
1 bjelanjak
50 g krušnih mrvica
Priprema jela
1. U tavi otopite maslac. Dodajte šparoge, poriluk i vodu. Dok voda zavrijte, prekrijte tavu i pirjajte na laganoj vatri 10 minuta uz povremeno miješanje. Na kraju dodajte peršin, korice limuna, sol i papar.
2. Malo namastite vatrostalnu posudu za pećnicu. Rasporedite pola kruha u posudu.
3. Na kruh rasporedite pola povrća te pola goude. Ponovite sloj kruha te preostalo povrće i goudu.
4. Zamutite jaja, bjelanjak, mlijeko i malo papra. Prelijte preko sastojaka u vatrostalnoj posudi. Posipajte sa krušnim mrvicama.
5. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva te pecite 45 minuta.
Pržene lignje sa šparogama
Sastojci
450 g lignji, očišćenih i narezanih na kolutiće
širine 1 cm
225 g svježih šparoga, dijagonalno narezanih
na dužinu od 6,5 cm
2 žlice ulja od kikirikija
2 režnja češnjaka, oguljenih i sitnonarezanih
2,5 cm korijena đumbira, oguljenog i sitno narezanog
225 g pak choi (kinesko zelje), očišćenog
75 ml pileće juhe
2 žlice soja umaka
2 žlice umaka od ostriga
1 žlica kineskoga rižinog vina ili suhog serija
2 žličice kukuruznog brašna, izmiješanog sa
žlicom vode
1 žlica ulja od sezama
1 žlica prženih sezamovih sjemenki
Za posluživanje
svježe kuhana riža
Priprema
1. Zakuhajte vodu u srednjem loncu. Dodajte lignje i kuhajte ih 30 sekundi. Stavite lignje u cjedilo, ocijedite i odložite.
2. Dodajte komadiće šparoga u kipuću vodu i blanširajte ih 2 minute. Osušite i odložite.
3. Zagrijte vvok ili veću tavu, dodajte ulje od kikirikija i kad je vruće, stavite češnjak i đumbir te pržite uz miješanje 30 sekundi. Dodajte pak choi, pržite uz miješanje 1-2 minute, pa ulijte juhu i kuhajte oko 1 minute.
4. U vrču izmiješajte soja umak, umak od ostriga i kinesko rižino vino ili seri, pa ulijte u vvok.
5. Dodajte lignje i šparoge u vvok te pržite uz miješanje 1 minutu. Umiješajte smjesu od kukuruznog brašna u vvok. Pržite uz miješanje 1 minutu, ili dok se umak ne zgusne i svi sastojci dobro obaviju.
6. Umiješajte sezamovo ulje, još jednom promiješajte i stavite u toplu zdjelu za posluživanje. Pospite prženim sezamovim sjemenkama i odmah poslužite sa svježe kuhanom rižom.
Izvor: Pržena jela,
Nakladnik: Zrinski d.d., Čakovec
Fritaja sa šparogama, paprikom i fetom
Sastojci za 4 osobe
450 g šparoga
sol i papar
peršin
10 jaja
100 g mrvljenog feta sira
1 crvena paprika, narezana na komadiće
2 žlice maslinovog ulja
1 luk, sitno nasjeckani
Priprema jela
1. U slanoj vodi blanširajte šparoge oko 3 minute. Ocijedite ih i ohladite.
2. Istucite jaja, dodajte peršin, malo vode, sol i papar te feta sir.
3. U tavi prepržite papriku i luk, zatim dodajte šparoge narezane na manje komadiće te pržite još 1 minutu.
4. Ulijte mješavinu sa jajima, pokrijte tavu te držite na vatri 10 minuta.
Kremasta juha sa šparogama
Sastojci za 4 osobe
500 g šparoga, sitno narezanih
500 ml kokošjeg temeljca
malo timijana
lovorov list
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
1 žlica brašna
400 ml mlijeka
muškatni oraščić
2 žličice maslaca
sol
Priprema jela
1. U loncu za juhu pomiješajte šparoge, temeljac, timijan, lovorov list i češnjak. Zavrijte, a zatim smanjite vatru i pirjajte 10 minuta.
2. Maknite lovorov list. Stavite u blender i usitnite.
3. U lonac stavite brašno i postepeno dolijevajte mlijeko. Dodajte šparoge i malo muškatnog oraščića te pomiješajte. Zavrijte, a zatim smanjite vatru i pirjajte 5 minuta uz miješanje.
4. Maknite sa vatre. Dodajte maslac i sol te promiješajte.
Složenac sa šparogama i šunkom
Sastojci za 6 osoba
200 g tjestenine (npr. široki rezanci)
250 g šparoga, narezanih na male komadiće
30 g brašna
timijan
sol
papar
200 ml mlijeka
200 ml kokošjeg temeljca
1 žlica maslaca
2 luka, sitno nasjeckana
1 žlica limunovog soka
250 g šunke, narezane na manje kockice
peršin
50 g krušnih mrvica
30 g naribanog parmezana
Priprema jela
1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Lagano namastite vatrostalnu posudu za pećnicu.
2. Skuhajte tjesteninu, a pred kraj dodajte šparoge. Ocijedite.
3. U posudi pomiješajte brašno, timijan, sol i papar. Postepeno dolijte mlijeko i temeljac te dobro promiješajte.
4. U posudi za umak rastopite maslac te pržite luk 3-4 minute. Dodajte smjesu sa mlijekom te držite na vatri 3-4 minute uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Maknite sa vatre i ulijte limunov sok.
5. U većoj posudi pomiješajte tjesteninu, smjesu sa mlijekom, šunku i peršin te prebacite u vatrostalnu posudu.
6. Posipajte sa krušnim mrvicama i parmezanom te pecite 10 minuta u pećnici.