Gastro
Gastro

Ukusne šparoge na tanjuru

Ukusne šparoge na tanjuru
Šparoge se mogu pripremiti na bezbroj načina...

S dolaskom proljeća stiže nam i ukusno povrće, a među najranijima svakako su šparoge. Osim što su izuzetno zdrave za ljudski organizam, također potiču detoksikaciju i prava su gastronomska delicija.  Imaju bogatu nutritivnu vrijednost te obiluju vitaminima, mineralima i vlaknima i niskokalorična su namirnica.  Šparoge je najbolje kuhati u kipućoj slanoj vodi 5 do 8 minuta, ovisno o debljini. Da bi se što više očuvali hranjivi sastojci, tijekom kuhanja lonac mora biti poklopljen, a koristi se minimalno potrebna količina vode. Kod dugog kuhanja šparoge postaju neukusne, gorke, slomljene strukture i izgube karakterističnu boju. Nakon kuhanja šparoge se procijede. Još bolja termička obrada je kuhanje na pari. Neka se šparoge ovog proljeća svakako nađu na vašem tanjuru barem jednom tjedno, a nedostaje li vam ideja kako ih pripremiti, mi vam donosimo nekoliko odličnih recepata.  Osim s jajima, šparoge se mogu pripremiti na bezbroj načina. Mogu se koristiti za pripremu salata, juha, odlično se slažu s jelima od tjestenina i riže, s jajima, mesom, ribom...

Foto: Valeria_aksakova - Freepik.com

Zapečene šparoge

Sastojci 2 kg velikih blanširanih šparoga 2 l posoljene kipuće vode 1 jušna žlica maslaca, prstohvat šećera 4 velike rajčice 4 ljutike, 50 g maslaca 3 jušne žlice sitno nasjeckanih listića bosiljka bijeli papar 160 g plavog sira 40 g vrhnja Priprema Ogulite šparoge kako biste uklonili žilave dijelove, očistite i operite. Povežite ih kuhinjskim koncem u četiri vezice i stavite u posoljenu kipuću vodu. Dodajte maslac i šečer, pustite da provri i kuhajte 15-20 minuta. Ocijedite ih, odstranite kuhinjski konac i složite ih u maslacem namazanu vatrostalnu zdjelu. Velike rajčice nakratko uronite u kipuću vodu (nemojte pustiti da se kuhaju), ostavite da se ohlade, raspolovite, ogulite, odstranite jezgru i izvadite sjemenke, te meso narežite na kockice. Ogulite i nasjeckajte ljutike. Rastopite maslac i pržite nasjeckane ljutike, dodajte rajčice i bosiljak, te pirjajte 5 minuta. Mješavinu začinite paprom i prelijte preko šparoga. Vilicom sitno razmrvite sir, pomiješajte sa vrhnjem, time premažite rajčice i pecite oko 5 minuta ispod unaprijed zagrijanoga grilla.

Izvor: Sir                                                                                                                                                       Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb http://www.veble.hr/

Piletina i šparoge u umaku sa bijelim vinom

Sastojci za 4 osobe  4 kom. pilećih prsa sol papar 2 žlice maslaca brašno 100 ml bijelog vina 100 ml kokošjeg temeljca 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana 500 g šparoga peršin 1 žlica limunovog soka Priprema jela 1. Prema potrebi istucite pileće meso da bude tanje. Začinite ga solju i paprom. 2. U tavi otopite maslac. Piletinu uvaljajte u brašno te stavite u tavu. Pržite 3-4 minute sa svake strane. Izvadite je iz tave te držite na toplom. 3. U tavu dodajte vino, temeljac i češnjak te držite na vatri 2 minute. 4. Dodajte šparoge, prekrijte i kuhajte 3-4 minute. Maknite sa vatre te dodajte peršin i limunov sok. 5. Poslužite šparoge i umak sa piletinom.

Zapečeni poriluk i šparoge sa sirom

Sastojci za 6 osoba 1 žlica maslaca 750 g šparoga, narezanih na male komadiće 3 manja poriluka, narezana na male komadiće 100 ml vode malo nasjeckanog peršina malo naribane korice limuna sol papar 12 vrlo tankih kriški bijelog kruha 100 g mrvljene goude 500 ml mlijeka 3 veća jaja 1 bjelanjak 50 g krušnih mrvica Priprema jela 1. U tavi otopite maslac. Dodajte šparoge, poriluk i vodu. Dok voda zavrijte, prekrijte tavu i pirjajte na laganoj vatri 10 minuta uz povremeno miješanje. Na kraju dodajte peršin, korice limuna, sol i papar. 2. Malo namastite vatrostalnu posudu za pećnicu. Rasporedite pola kruha u posudu. 3. Na kruh rasporedite pola povrća te pola goude. Ponovite sloj kruha te preostalo povrće i goudu. 4. Zamutite jaja, bjelanjak, mlijeko i malo papra. Prelijte preko sastojaka u vatrostalnoj posudi. Posipajte sa krušnim mrvicama. 5. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva te pecite 45 minuta.

Pržene lignje sa šparogama

Sastojci  450 g lignji, očišćenih i narezanih na kolutiće širine 1 cm 225 g svježih šparoga, dijagonalno narezanih na dužinu od 6,5 cm 2 žlice ulja od kikirikija 2 režnja češnjaka, oguljenih i sitnonarezanih 2,5 cm korijena đumbira, oguljenog i sitno narezanog 225 g pak choi (kinesko zelje), očišćenog 75 ml pileće juhe 2 žlice soja umaka 2 žlice umaka od ostriga 1 žlica kineskoga rižinog vina ili suhog serija 2 žličice kukuruznog brašna, izmiješanog sa žlicom vode 1 žlica ulja od sezama 1 žlica prženih sezamovih sjemenki Za posluživanje  svježe kuhana riža Priprema 1. Zakuhajte vodu u srednjem loncu. Dodajte lignje i kuhajte ih 30 sekundi. Stavite lignje u cjedilo, ocijedite i odložite. 2. Dodajte komadiće šparoga u kipuću vodu i blanširajte ih 2 minute. Osušite i odložite. 3. Zagrijte vvok ili veću tavu, dodajte ulje od kikirikija i kad je vruće, stavite češnjak i đumbir te pržite uz miješanje 30 sekundi. Dodajte pak choi, pržite uz miješanje 1-2 minute, pa ulijte juhu i kuhajte oko 1 minute. 4. U vrču izmiješajte soja umak, umak od ostriga i kinesko rižino vino ili seri, pa ulijte u vvok. 5. Dodajte lignje i šparoge u vvok te pržite uz miješanje 1 minutu. Umiješajte smjesu od kukuruznog brašna u vvok. Pržite uz miješanje 1 minutu, ili dok se umak ne zgusne i svi sastojci dobro obaviju. 6. Umiješajte sezamovo ulje, još jednom promiješajte i stavite u toplu zdjelu za posluživanje. Pospite prženim sezamovim sjemenkama i odmah poslužite sa svježe kuhanom rižom.

Izvor: Pržena jela, Nakladnik: Zrinski d.d., Čakovec

Fritaja sa šparogama, paprikom i fetom

Sastojci za 4 osobe 450 g šparoga sol i papar peršin 10 jaja 100 g mrvljenog feta sira 1 crvena paprika, narezana na komadiće 2 žlice maslinovog ulja 1 luk, sitno nasjeckani Priprema jela 1. U slanoj vodi blanširajte šparoge oko 3 minute. Ocijedite ih i ohladite. 2. Istucite jaja, dodajte peršin, malo vode, sol i papar te feta sir. 3. U tavi prepržite papriku i luk, zatim dodajte šparoge narezane na manje komadiće te pržite još 1 minutu. 4. Ulijte mješavinu sa jajima, pokrijte tavu te držite na vatri 10 minuta.

Kremasta juha sa šparogama

Sastojci za 4 osobe 500 g šparoga, sitno narezanih 500 ml kokošjeg temeljca malo timijana lovorov list 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan 1 žlica brašna 400 ml mlijeka muškatni oraščić 2 žličice maslaca sol Priprema jela 1. U loncu za juhu pomiješajte šparoge, temeljac, timijan, lovorov list i češnjak. Zavrijte, a zatim smanjite vatru i pirjajte 10 minuta. 2. Maknite lovorov list. Stavite u blender i usitnite. 3. U lonac stavite brašno i postepeno dolijevajte mlijeko. Dodajte šparoge i malo muškatnog oraščića te pomiješajte. Zavrijte, a zatim smanjite vatru i pirjajte 5 minuta uz miješanje. 4. Maknite sa vatre. Dodajte maslac i sol te promiješajte.

Složenac sa šparogama i šunkom

Sastojci za 6 osoba 200 g tjestenine (npr. široki rezanci) 250 g šparoga, narezanih na male komadiće 30 g brašna timijan sol papar 200 ml mlijeka 200 ml kokošjeg temeljca 1 žlica maslaca 2 luka, sitno nasjeckana 1 žlica limunovog soka 250 g šunke, narezane na manje kockice peršin 50 g krušnih mrvica 30 g naribanog parmezana Priprema jela 1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Lagano namastite vatrostalnu posudu za pećnicu. 2. Skuhajte tjesteninu, a pred kraj dodajte šparoge. Ocijedite. 3. U posudi pomiješajte brašno, timijan, sol i papar. Postepeno dolijte mlijeko i temeljac te dobro promiješajte. 4. U posudi za umak rastopite maslac te pržite luk 3-4 minute. Dodajte smjesu sa mlijekom te držite na vatri 3-4 minute uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Maknite sa vatre i ulijte limunov sok. 5. U većoj posudi pomiješajte tjesteninu, smjesu sa mlijekom, šunku i peršin te prebacite u vatrostalnu posudu. 6. Posipajte sa krušnim mrvicama i parmezanom te pecite 10 minuta u pećnici.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx