U Koprivnici smo pronašle eko friendly restoran s koprivom kao glavnom zvijezdom

Na samom ulazu u Gradsku tržnicu u Koprivnici otvoren je mali restorančić Smutek – domaći kutek, spoj tradicionalnog i modernog jelovnika kojem su osnova proizvodi iz koprivničkog kraja

PA012589.JPG
Foto: Nikola Zoko

Koprivnica svoje ime zahvaljuje samonikloj jestivoj biljki - koprivi. Iz tog razloga, na koprivi se temelje mnogobrojni originalni suveniri i gastronomske delicije od koprive, a Smutek – domaći kutek istoimene delicije nudi kao odgovor na potrebe ubrzanog stila života.

Na Gradskoj tržnici u Koprivnici otvoren domaći kutek

Na samom ulazu u Gradsku tržnicu u Koprivnici otvoren je mali restorančić Smutek – domaći kutek, spoj tradicionalnog i modernog jelovnika kojem su osnova proizvodi iz koprivničkog kraja i certificiranih prodavača na gradskoj tržnici, kao odgovor potrebama novih generacija za drugačijim načinom pripreme hrane i ubrzanijim ritmom života.

Ovo je zapravo nastavak kampanje poticanja građana da kupuju i konzumiraju domaće svježe proizvode koje na koprivničkom placu mogu kupiti netom nakon berbe. Kupnjom od lokalnih proizvođača mogu biti sigurni da u gradu nema svježijih i kvalitetnijih proizvoda od onih na koprivničkom placu.

Image
Foto: NIkola Zoko

U svakodnevnoj ponudi je bogat izbor doručka, salata, sendviča, smoothija, wok-ova, tortilja, mesnih i ribljih specijaliteta, vegetarijanskih, sezonskih menija, a sladokusci mogu uživati u kreativnim slatkim delicijama, a s obzirom na to da se ipak radi o Podravini, iz ponude nisu izostale niti kobasice, špek, sir i vrhnje te jela od koprive koja obiluju vitaminom A, C, željezom, proteinima i antioksidansima,  sve to po pristupačnim cijenama.

Dubravka Horvat, koja stoji iza idejnog projekta, objasnila nam je namjenu eko domaćeg kutka: „Timskim radom napravilo se nešto što je urbano, tradicionalno i lijepo, a sam prostor sačinjen je od recikliranog materijala. Na ovaj način pokušavamo osvijestiti građane i potrošače na ono što je važno, a to je da smanjimo otpad i vratimo što više stvari ponovo u upotrebu. Ovim načinom prilagodbe, s obzirom na ubrzani stil života, osmislili smo i zanimljivi jelovnik, između ostalog juhu od koprive, smoothie od svježe koprive i zljevanku s koprivom. Smutek - domaći kutek, nudi rješenje za zdravu okrepu svim ljubiteljima domaćih proizvoda direktno s naše tržnice.“

RECEPTI SMUTEKA

Za 4 /6 osoba

Kukuruzna zlevanka s koprivom

(mjera šalica =2 dcl)

4 jaja

1 šalica šećera

1 šalica bijelog brašna

1,5 šalica kukuruzne krupice

1 šalica mlijeka

1 šalica ulja

1 vanili šećer

1 prašak za pecivo

100 g rogača

1 velika žlica blanširane, pasirane koprive

1 kiselo vrhnje

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke umutite sa šećerom i vanili šećerom, zatim dodajte tekućinu - mlijeko i ulje. U pripremljenu smjesu dodajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, kukuruznu krupicu i punu žlicu blanširane (sitno sjeckane) koprive. Smjesu sjedinite s bjelanjcima, od kojih ste prethodno napravili čvrsti snijeg (s pincu soli). Izlijte pola pripremljene smjese u dobro namašćen (maslacem, mašću ili uljem) lim za pečenje dimenzija 42×24 (24 kocke), posipajte (suhi) rogač po cijeloj smjesi na koji ćete žlicom ravnomjerno nanijeti vrhnje (bez potiskivanja). Izlijte ostatak smjese u lim i stavite u zagrijanu pećnicu na otprilike 170 - 180 stupnjeva (ovisno o jačini pećnice). Pecite 20-ak minuta dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ohladite i poslužite kocke posipane sa šećerom u prahu.

Image
Foto: Nikola Zoko

Juha od kopriva

0,05 dcl ulja

1 režanj češnjaka

2 žlice glatkog brašna

100 g blanširane i pasirane koprive (vrhovi koprive)

1,5 l juhe temeljca (povrtni ili pileći)

Sol, papar (začini po želji)

1 dcl vrhnja za kuhanje

Na malo ulja kratko popržite dvije žlice brašna te dodajte jedan režanj češnjaka (u komadu), da se malo zažuti.

Zalijte sve temeljcem, dodajte blanširanu i pasiranu koprivu, začinite po želji i kuhajte 15- 20 minuta.

Pred kraj izvadite režanj češnjaka iz juhe da ne preuzme aromu, dodajte vrhnje za kuhanje da se sve sjedini u kremastu teksturu te poslužite uz kockice preprženog kruha (domaće krutone).