1. Mramorni kuglof s jogurtom
Sastojci:
- 3 jaja
- 170 g šećera
- 1 vanilin šećer
- korica jedne naranče
- 2 dcl tekućeg jogurta
- 1 dcl ulja
- 230 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 žlice kakaa
Priprema:
- Pećnicu ugrij na 170C te pjenasto umuti jaja sa šećerima. U smjesu dodaj ostale sastojke, sve skupa izmiksaj pa smjesu raspodijeli na dva dijela.
- Jedan dio ostavi žuti, a u drugi umiješaj kakao. U kalup za kuglof ulij prvo smeđi dio, pa žuti, i tako naizmjence.
- Peci otprilike 40 minuta, zavisno od pećnice i veličine kalupa. Tijekom pečenja preko kuglofa možeš staviti manji komad masnog papira kako gore ne bi izgorio.
- Na kraju, ukoliko voliš, prelij glazurom od čokolade ili samo posipaj šećerom u prahu.
2. Kuglof s bundevom
Sastojci:
- 250 g maslaca
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 jaja
- 350 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 550 g pire od bundeve
- 2 žličice cimeta
- 100 g grožđica
- rum
- po želji: korica naranče ili cimet
Priprema:
Pire:
- Muškatnu bundevu ili hokaido tikvu operi, prepolovi i očisti od sjemenki. Zamotaj ju u foliju (ako je bundeva veća, izreži ju na četvrtine), stavi u zagrijanu pećnicu i peci 1 sat na 170C.
- Izvadi iz pećnice, ostavi da se malo ohladi pa žlicom odvoji meso bundeve od kore. Uz pomoć štapnog miksera izradi glatki pire i ohladi ga.
Kuglof:
- Grožđice namoči u rum i ostavi da nabubre. Kalup za kuglof premaži manjim komadom maslaca i pobrašni te ostavi sa strane. Pećnicu stavi grijati na 180C.
- U dublju zdjelu izreži maslac sobne temperature te mu dodaj šećer i vanilin šećer i miksaj dok ne postane pjenasto. Smjesi dodaj cimet ili koricu naranče i kreni dodavati jedno po jedno jaje, a između dodavanja dobro izmiksaj.
- Na najmanjoj brzini dodaj dobro izrađeni pire od bundeve i miksaj dok se sve ne sjedini, polako dodaj brašno, te na kraju umiješaj prašak za pecivo. Grožđice ocijedi od viška ruma i špatulom ih dobro rasporedi po smjesi.
- Smjesu prebaci u pripremljen kalup za kuglof i stavi peći. Peci sat vremena ili dok se ne ispeče. Kad je pečeno, ostavi da se hladi oko pola sata i onda izvadi iz kalupa. Po želji hladni kuglof ukrasi glazurom po izboru.
3. Blagdanski kuglof
Sastojci:
- 100 g otopljenog maslaca
- 100 ml svježeg mlijeka
- korica i limunov sok
- 230 g glatkog brašna
- 1 1/2 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- vanilija
- 2 jabuke
- 3 jaja
- 180 g tamnog šećera
- 5 žlica meda
- za dekoraciju šećer u prahu i nar
Priprema:
- Jabuke oguli i naribaj pa zajedno sa medom, cimetom i limunovim sokom i koricom dinstaj na laganoj vatri dok potpuno ne omekšaju. Jaja umuti pjenasto sa šećerom. U zdjeli za miješanje dodaj brašno i prašak za pecivo.
- Maslac otopi pa mu dodaj hladno mlijeko. Kad se jabuke ohlade propasiraj ih štapnim mikserom i sjedini sve sastojke.
- Kalup premaži maslacem i pospi brašnom pa ravnomjerno rasporedi smjesu.
- Kuglof se peče na 175 stupnjeva 40-45minuta. Ohladi i izvadi iz kalupa pa ukrasi po želji.