Gastro
Gastro

Tri tjedna recepta: Ukusni recepti za kuglof

Tri tjedna recepta: Ukusni recepti za kuglof
Kako bi si zasladila ove hladne zimske dane, donosimo ti tri slatka recepta

1. Mramorni kuglof s jogurtom

Sastojci:

3 jaja

170 g šećera

1 vanilin šećer

korica jedne naranče

2 dcl tekućeg jogurta

1 dcl ulja

230 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

3 žlice kakaa

Priprema: 

Pećnicu ugrij na 170C te pjenasto umuti jaja sa šećerima. U smjesu dodaj ostale sastojke, sve skupa izmiksaj pa smjesu raspodijeli na dva dijela.

Jedan dio ostavi žuti, a u drugi umiješaj kakao. U kalup za kuglof ulij prvo smeđi dio, pa žuti, i tako naizmjence.

Peci otprilike 40 minuta, zavisno od pećnice i veličine kalupa. Tijekom pečenja preko kuglofa možeš staviti manji komad masnog papira kako gore ne bi izgorio.

Na kraju, ukoliko voliš, prelij glazurom od čokolade ili samo posipaj šećerom u prahu.

2. Kuglof s bundevom

Sastojci:

250 g maslaca 

250 g šećera

1 vanilin šećer

4 jaja

350 g brašna 

1 prašak za pecivo

550 g pire od bundeve

2 žličice cimeta

100 g grožđica

rum

po želji: korica naranče ili cimet 

Priprema: Pire:

Muškatnu bundevu ili hokaido tikvu operi, prepolovi i očisti od sjemenki. Zamotaj ju u foliju (ako je bundeva veća, izreži ju na četvrtine), stavi u zagrijanu pećnicu i peci 1 sat na 170C.

Izvadi iz pećnice, ostavi da se malo ohladi pa žlicom odvoji meso bundeve od kore. Uz pomoć štapnog miksera izradi glatki pire i ohladi ga.

Kuglof:

Grožđice namoči u rum i ostavi da nabubre. Kalup za kuglof premaži manjim komadom maslaca i pobrašni te ostavi sa strane. Pećnicu stavi grijati na 180C.

U dublju zdjelu izreži maslac sobne temperature te mu dodaj šećer i vanilin šećer i miksaj dok ne postane pjenasto. Smjesi dodaj cimet ili koricu naranče i kreni dodavati jedno po jedno jaje, a između dodavanja dobro izmiksaj.

Na najmanjoj brzini dodaj dobro izrađeni pire od bundeve i miksaj dok se sve ne sjedini, polako dodaj brašno, te na kraju umiješaj prašak za pecivo. Grožđice ocijedi od viška ruma i špatulom ih dobro rasporedi po smjesi.

Smjesu prebaci u pripremljen kalup za kuglof i stavi peći. Peci sat vremena ili dok se ne ispeče. Kad je pečeno, ostavi da se hladi oko pola sata i onda izvadi iz kalupa. Po želji hladni kuglof ukrasi glazurom po izboru. 

3. Blagdanski kuglof

Sastojci:

100 g otopljenog maslaca

100 ml svježeg mlijeka

korica i limunov sok

230 g glatkog brašna

1 1/2 žličica praška za pecivo

1 žličica cimeta

vanilija

2 jabuke

3 jaja

180 g tamnog šećera

5 žlica meda

za dekoraciju šećer u prahu i nar

Priprema:

Jabuke oguli i naribaj pa zajedno sa medom, cimetom i limunovim sokom  i koricom dinstaj na laganoj vatri dok potpuno ne omekšaju. Jaja umuti pjenasto sa šećerom. U zdjeli za miješanje dodaj brašno i prašak za pecivo. 

Maslac otopi pa mu dodaj hladno mlijeko. Kad se jabuke ohlade propasiraj ih štapnim mikserom i sjedini sve sastojke.

Kalup premaži maslacem i pospi brašnom pa ravnomjerno rasporedi smjesu.

Kuglof se peče na 175 stupnjeva 40-45minuta. Ohladi i izvadi iz kalupa pa ukrasi po želji.