Gastro
Gastro

Tri tjedna recepta koja će te grijati u hladne zimske dane

Tri tjedna recepta koja će te grijati u hladne zimske dane
Pripremile smo ti tri recepta za zimske juhe koje ćeš obožavati

Juha od bundeve

Sastojci:

70 dag bundeve

3 mrkve

1 glavica luka

1 dl vrhnja za kuhanje

1 kocka za juhu 

sol, papar

muškatni oraščić

bučino ulje

bučine sjemenke

Priprema: 

Luk nareži na sitne kockice, očisti bundevu i mrkvu i nareži ih na male komadiće.

Na malo ulja propirjaj luk, a zatim mu dodaj bundevu i mrkvu. Nakon 5 minuta pirjanja zalij vodom da prekrije sve sastojke. Dodaj kocku za juhu i kuhaj na laganoj vatri 20-30 minuta.

Juhu izmiksaj štapnim mikserom i dodaj vrhnje za kuhanje. Ako ti se čini jako gusta, dodaj još vode. Pusti ju da prokuha i po želji dodaj još soli, papra i malo naribanog muškatnog oraščića.

Juhu posluži vruću uz malo bučinog ulja i pospi ju bučinim sjemenkama. Ova juha može biti i manji obrok uz tostirane kockice kruha. 

Juha od luka

Sastojci: 

4 kriške tostiranog kruha

malo hladne vode

3 srednje velike glavice luka

3 žlice ulja

60 g badema u listićima

1 veliki oguljeni krumpir

sol, mljeveni papar

900 ml povrtnog ili pilećeg temeljca

1000 ml vrhnja bez laktoze ili sojina vrhnja

Priprema:

Natrgaj kruh i nakapaj ga s malo vode te stavi na stranu. Nakon što oguliš luk, nareži ga na veće komade i prži na ulju dok ne porumeni. 

Luk pospi listićima badema, krumpirom narezanim na kockice, posoli, popapri, prelij temeljcem i zavri. Kuhaj na laganoj vatri oko 35 minuta.

Dodaj komadiće prepečenog kruha, još malo zagrij i sve izmiksaj štapnim mikserom te na kraju umiješaj vrhnje.

Juhu ukrasi s malo poprženog luka.

Ljuta riblja juha

Sastojci:

2 žlice kokosovog ulja

1 mala chili papričica

2 režnja češnjaka

1/2 žličice svježeg đumbira 

1 poriluk

200g lista (riba)

700 ml povrtnog temeljca

2 srednje velike mrkve

1 žlica svježeg korijandera 

sol i papar

Priprema:

Na kokosovom ulju dinstaj luk i chili, kratko da luk ne zagori, zatim dodaj nasjeckani poriluk.

Promiješaj nekoliko puta i dodajte temeljac. Kada juha uzavre, smanji vatru na srednje jaku i dodajte mrkvu. Kuhaj sve dok mrkva ne bude skoro gotova. 

Na kraju dodaj ribu i korijander i kuhaj dok riba ne bude gotova, a mrkva u potpunosti ne omekša, svega nekoliko minuta.

z juhe izvadi ribu i mrkvu, ostatak smiksaj u blenderu ili štapnim mikserom. Vrati prethodno usitnjenu ribu i mrkvu u juhu i, po želji, posoli.