Tri tjedna recepta koja će te grijati u hladne zimske dane

Pripremile smo ti tri recepta za zimske juhe koje ćeš obožavati

Tri tjedna recepta koja će te grijati u hladne zimske dane

Juha od bundeve



Sastojci:

  • 70 dag bundeve
  • 3 mrkve
  • 1 glavica luka
  • 1 dl vrhnja za kuhanje
  • 1 kocka za juhu 
  • sol, papar
  • muškatni oraščić
  • bučino ulje
  • bučine sjemenke


Priprema: 

  1. Luk nareži na sitne kockice, očisti bundevu i mrkvu i nareži ih na male komadiće.
  2. Na malo ulja propirjaj luk, a zatim mu dodaj bundevu i mrkvu. Nakon 5 minuta pirjanja zalij vodom da prekrije sve sastojke. Dodaj kocku za juhu i kuhaj na laganoj vatri 20-30 minuta.
  3. Juhu izmiksaj štapnim mikserom i dodaj vrhnje za kuhanje. Ako ti se čini jako gusta, dodaj još vode. Pusti ju da prokuha i po želji dodaj još soli, papra i malo naribanog muškatnog oraščića.
  4. Juhu posluži vruću uz malo bučinog ulja i pospi ju bučinim sjemenkama. Ova juha može biti i manji obrok uz tostirane kockice kruha. 

Juha od luka



Sastojci: 

  • 4 kriške tostiranog kruha
  • malo hladne vode
  • 3 srednje velike glavice luka
  • 3 žlice ulja
  • 60 g badema u listićima
  • 1 veliki oguljeni krumpir
  • sol, mljeveni papar
  • 900 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 1000 ml vrhnja bez laktoze ili sojina vrhnja


Priprema:

  1. Natrgaj kruh i nakapaj ga s malo vode te stavi na stranu. Nakon što oguliš luk, nareži ga na veće komade i prži na ulju dok ne porumeni. 
  2. Luk pospi listićima badema, krumpirom narezanim na kockice, posoli, popapri, prelij temeljcem i zavri. Kuhaj na laganoj vatri oko 35 minuta.
  3. Dodaj komadiće prepečenog kruha, još malo zagrij i sve izmiksaj štapnim mikserom te na kraju umiješaj vrhnje.
  4. Juhu ukrasi s malo poprženog luka.

Ljuta riblja juha



Sastojci:

  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 mala chili papričica
  • 2 režnja češnjaka
  • 1/2 žličice svježeg đumbira 
  • 1 poriluk
  • 200g lista (riba)
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 2 srednje velike mrkve
  • 1 žlica svježeg korijandera 
  • sol i papar


Priprema:

  1. Na kokosovom ulju dinstaj luk i chili, kratko da luk ne zagori, zatim dodaj nasjeckani poriluk.
  2. Promiješaj nekoliko puta i dodajte temeljac. Kada juha uzavre, smanji vatru na srednje jaku i dodajte mrkvu. Kuhaj sve dok mrkva ne bude skoro gotova. 
  3. Na kraju dodaj ribu i korijander i kuhaj dok riba ne bude gotova, a mrkva u potpunosti ne omekša, svega nekoliko minuta.
  4. z juhe izvadi ribu i mrkvu, ostatak smiksaj u blenderu ili štapnim mikserom. Vrati prethodno usitnjenu ribu i mrkvu u juhu i, po želji, posoli.