
Tri tjedna recepta koja će te grijati u hladne zimske dane

Juha od bundeve
70 dag bundeve
3 mrkve
1 glavica luka
1 dl vrhnja za kuhanje
1 kocka za juhu
sol, papar
muškatni oraščić
bučino ulje
bučine sjemenke
Luk nareži na sitne kockice, očisti bundevu i mrkvu i nareži ih na male komadiće.
Na malo ulja propirjaj luk, a zatim mu dodaj bundevu i mrkvu. Nakon 5 minuta pirjanja zalij vodom da prekrije sve sastojke. Dodaj kocku za juhu i kuhaj na laganoj vatri 20-30 minuta.
Juhu izmiksaj štapnim mikserom i dodaj vrhnje za kuhanje. Ako ti se čini jako gusta, dodaj još vode. Pusti ju da prokuha i po želji dodaj još soli, papra i malo naribanog muškatnog oraščića.
Juhu posluži vruću uz malo bučinog ulja i pospi ju bučinim sjemenkama. Ova juha može biti i manji obrok uz tostirane kockice kruha.
Juha od luka
4 kriške tostiranog kruha
malo hladne vode
3 srednje velike glavice luka
3 žlice ulja
60 g badema u listićima
1 veliki oguljeni krumpir
sol, mljeveni papar
900 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
1000 ml vrhnja bez laktoze ili sojina vrhnja
Natrgaj kruh i nakapaj ga s malo vode te stavi na stranu. Nakon što oguliš luk, nareži ga na veće komade i prži na ulju dok ne porumeni.
Luk pospi listićima badema, krumpirom narezanim na kockice, posoli, popapri, prelij temeljcem i zavri. Kuhaj na laganoj vatri oko 35 minuta.
Dodaj komadiće prepečenog kruha, još malo zagrij i sve izmiksaj štapnim mikserom te na kraju umiješaj vrhnje.
Juhu ukrasi s malo poprženog luka.
Ljuta riblja juha
2 žlice kokosovog ulja
1 mala chili papričica
2 režnja češnjaka
1/2 žličice svježeg đumbira
1 poriluk
200g lista (riba)
700 ml povrtnog temeljca
2 srednje velike mrkve
1 žlica svježeg korijandera
sol i papar
Na kokosovom ulju dinstaj luk i chili, kratko da luk ne zagori, zatim dodaj nasjeckani poriluk.
Promiješaj nekoliko puta i dodajte temeljac. Kada juha uzavre, smanji vatru na srednje jaku i dodajte mrkvu. Kuhaj sve dok mrkva ne bude skoro gotova.
Na kraju dodaj ribu i korijander i kuhaj dok riba ne bude gotova, a mrkva u potpunosti ne omekša, svega nekoliko minuta.
z juhe izvadi ribu i mrkvu, ostatak smiksaj u blenderu ili štapnim mikserom. Vrati prethodno usitnjenu ribu i mrkvu u juhu i, po želji, posoli.


Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
