Juha od bundeve
Sastojci:
- 70 dag bundeve
- 3 mrkve
- 1 glavica luka
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- 1 kocka za juhu
- sol, papar
- muškatni oraščić
- bučino ulje
- bučine sjemenke
Priprema:
- Luk nareži na sitne kockice, očisti bundevu i mrkvu i nareži ih na male komadiće.
- Na malo ulja propirjaj luk, a zatim mu dodaj bundevu i mrkvu. Nakon 5 minuta pirjanja zalij vodom da prekrije sve sastojke. Dodaj kocku za juhu i kuhaj na laganoj vatri 20-30 minuta.
- Juhu izmiksaj štapnim mikserom i dodaj vrhnje za kuhanje. Ako ti se čini jako gusta, dodaj još vode. Pusti ju da prokuha i po želji dodaj još soli, papra i malo naribanog muškatnog oraščića.
- Juhu posluži vruću uz malo bučinog ulja i pospi ju bučinim sjemenkama. Ova juha može biti i manji obrok uz tostirane kockice kruha.
Juha od luka
Sastojci:
- 4 kriške tostiranog kruha
- malo hladne vode
- 3 srednje velike glavice luka
- 3 žlice ulja
- 60 g badema u listićima
- 1 veliki oguljeni krumpir
- sol, mljeveni papar
- 900 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
- 1000 ml vrhnja bez laktoze ili sojina vrhnja
Priprema:
- Natrgaj kruh i nakapaj ga s malo vode te stavi na stranu. Nakon što oguliš luk, nareži ga na veće komade i prži na ulju dok ne porumeni.
- Luk pospi listićima badema, krumpirom narezanim na kockice, posoli, popapri, prelij temeljcem i zavri. Kuhaj na laganoj vatri oko 35 minuta.
- Dodaj komadiće prepečenog kruha, još malo zagrij i sve izmiksaj štapnim mikserom te na kraju umiješaj vrhnje.
- Juhu ukrasi s malo poprženog luka.
Ljuta riblja juha
Sastojci:
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1 mala chili papričica
- 2 režnja češnjaka
- 1/2 žličice svježeg đumbira
- 1 poriluk
- 200g lista (riba)
- 700 ml povrtnog temeljca
- 2 srednje velike mrkve
- 1 žlica svježeg korijandera
- sol i papar
Priprema:
- Na kokosovom ulju dinstaj luk i chili, kratko da luk ne zagori, zatim dodaj nasjeckani poriluk.
- Promiješaj nekoliko puta i dodajte temeljac. Kada juha uzavre, smanji vatru na srednje jaku i dodajte mrkvu. Kuhaj sve dok mrkva ne bude skoro gotova.
- Na kraju dodaj ribu i korijander i kuhaj dok riba ne bude gotova, a mrkva u potpunosti ne omekša, svega nekoliko minuta.
- z juhe izvadi ribu i mrkvu, ostatak smiksaj u blenderu ili štapnim mikserom. Vrati prethodno usitnjenu ribu i mrkvu u juhu i, po želji, posoli.