Kokteli su omiljeni spojevi različitih alkoholnih pića, sokova, voća i tonika, a iako im se uvijek rado vraćamo u njihovim tekućim verzijama, zašto se ovog ljeta ne bismo počastili i nekom vrhunski ukusnom alkoholnom koktel tortom?
Trend spravljanja alkoholnih deserta posljednjih je godina na uzlazu, a blogovi su prepuni različitih tipova kolača koji okusima imitiraju draga nam pića. Kako se prvenstveno radi o osvježavajućim, ljetnim slasticama, sada je pravo vrijeme da i ti kreneš u njihovu izradu.
Kako bismo te motivirale, pripremile smo za tebe u nastavku tri recepta za torte s omiljenim koktelima - od gin-tonika pa sve do Aperol Spritza. Odaberi onaj koji ti se najviše sviđa i već večeras uživaj u slatkoći, ali i posebnom alkoholnom kicku ovih slastica.
Sirovi gin-tonic cheesecake
Sastojci:
- 300 grama keksa po izboru
- 150 grama maslaca
- 100 ml gina
- 150 ml tonika
- 75 grama šećera
- 1 vrećica želatine
- 600 grama krem sira
- 300 ml slatkog vrhnja
- 100 grama šećera u prahu
- sok pola limete
- 150 ml slatkog vrhnja
- naribana korica limete
- 12 kriški limete
- menta listići
Priprema:
- Za početak usitni kekse u blenderu. Za to vrijeme rastopi maslac, a zatim ga dodaj keksima. Prstima umijesi kompaktnu smjesu i utisni je u dno kalupa za torte. Pazi da ne stisneš smjesu prejako. Stavi u hladnjak.
- Zatim želatinu otopi u hladnoj vodi par minuta. Stavi kuhati gin, šećer i tonik na laganu vatru, a zatim toj smjesi dodaj i nabubrenu želatinu pa sve dobro na vatri promiješaj.
- Mikserom umiješaj sir, šećer u prahu i sok limete. Zatim toj kremi lagano dodaj otopinu gina i tonika te sve špatulom miješaj dok ne dobiješ glatku i sjajnu kremu. Svemu za kraj dodaj i slatko vrhnje te mikserom istuci dok se sve ne sjedini. Kremu izlij na podlogu od keksa.
- Za dekoraciju, izmiksaj slatko vrhnje i njime ukrasi tortu, a možeš dodati i kriške limete i listiće mente za dekoraciju. Kolač neka se hladi preko noći.
Aperol Spritz torta
Sastojci:
- 2 šalice brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- pola žličice soli
- 2 velika jaja
- 1 šalica običnog grčkog jogurta
- 60 ml šalice biljnog ulja
- korica jedne naranče
- 60 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
- 1 šalica šećera
- 1 šalica šećera u prahu
- 2 žlice Aperola
Priprema:
- Za početak stavi grijati pećnicu na 180 stupnjeva. Dok se pećnica zagrijava, u zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol, a u drugoj posudi umuti jaja i šećer. Smjesi s jajima zatim dodaj ulje, jogurt, koricu naranče i sok od naranče te sve dobro izmiješaj dok ne dobiješ lijepu glatku kremu.
- Dobivenu smjesu prelij u posudu s brašnom i sve miješaj, a zatim smjesu ulij u kalup za torte. Stavi peći tortu na 40 do 45 minuta. Kolač nakon što dobije zlatnu boju izvadi i ostavi da se ohladi.
- Za glazuru pomiješaj Aperol i šećer u prahu te sve zakuhaj na vatri da se reducira u lijepi premaz. Kada se kolač ohladio, tu glazuru prelij preko njega. Desert možeš ukrasiti kriškama naranče.
Mohito kolač
Sastojci:
- 200 g keksa od maslaca
- 150 g maslaca
- 4 kriške limete
- 6 vrećica čaja od metvice
- 2 dcl ruma
- 4 kriške limete
- 4 žlice šećera
- 1 litra vruće vode
- 250 g svježeg sira
- 200 ml vrhnja za šlag
- 125 ml mohito-sirupa
- 1 limeta (sok i kora)
- 1 limeta za ukrašavanje
- 18 g želatine
- 125 ml bijelog ruma
- metvica
Priprema:
- Za početak trebaš pripremiti mohito sirup. Za to ćeš trebati skuhati čaj od mente u 2dcl vode. Dodaj još i 2 dcl ruma, a zatim dobro promiješaj s limetom i šećerom. Smjesu prelij u vruću tavu i pusti da se tekućina reducira sve dok ne dobiješ teksturu sirupa.
- Nakon toga, rastopi maslac, a kekse smrvi pomoću blendera. Pomiješaj mrvice keksa s maslacem te utisni smjesu u okrugli kalup za tortu. Stavi hladiti.
- Istuci vrhnje za šlag, umiješaj u njega špatulom sir i usitnjenu koricu limete, a zatim svemu dodaj i sok limete. Na kraju dodaj smjesi mohito sirup i rum. Dodaj smjesi želatinu koju si prethodno pripremila prema uputama na vrećici.
- Na kraju stavi kremu preko podloge i ostavi kolač da se hladi preko noći u hladnjaku. Prije posluživanja ukrasi tortu listićima limete.