Tri preukusna recepta za bolji početak tjedna

Donosimo ti tri jednostavna i preukusna jela: doručak, ručak i desert

Tri preukusna recepta za bolji početak tjedna

Započni novi tjedan s inspirativnim i ukusnim jelima koja ćete lako i brzo pripremiti

Juha od koprive


Sastojci:
1/2 kg koprive
2 krumpira
1 dcl slatkog vrhnja
1 žličica Vegete

Priprema:
Koprivu operite, krumpir ogulite i narežite na veće kockice te sve zajedno skuhajte. Kad je kuhano, maknite s vatre i procijedite ali tako da vam ostane otprilike dva dcl vode u kojoj se povrće kuhalo. Sad sve skupa izmiksajte štapnim mikserom. Vratite ponovno na vatru, dodajte slatko vrhnje i žličicu Vegete, pazite da ne presolite. Neka provrije 1-2 minute. Servirajte toplo.

Cvjetača s mljevenim mesom


Sastojci:
1 glavica cvjetače 
500 g mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
1 češanj češnjaka
sol, papar, vegeta
2 jaja
brašno, mlijeko

Priprema:
Cvjetaču operite, odvojite cvjetiće, pa ih prokuhajte u slanoj vodi. Crveni luk sitno nasjeckajte pa ga malo popržite, zatim dodajte mljeveno meso i začine. Neka se meso pirja u vlastitom soku. Od brašna, jaja i mlijeka umutite smjesu kao za palačinke, ali gušću. U tu smjesu uvaljajte skuhane cvjetiće karfiola, pa ih slažite u vatrostalnu zdjelu, koju prethodno premažite sa malo ulja i posipajte sa krušnim mrvicama. Naizmjence slažite karfiol i mljeveno meso, i završite sa karfiolom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180'. Po želji možete na kraju dodati ribani sir, pa tako zapeći, ili posipati ribancem nakon pečenja.

Riža na mlijeku s kruškama, pistacijama i medom


Sastojci:
(za 5 porcija)
1 šalica Arborio riže
5 šalica punomasnog mlijeka
 1 štapić vanilije
½ šalice šećera
1/3 žličice limunove korice
1 kruška, narezana
pola šalice sjeckanih neslanih, prženih pistacija
med (za posluživanje)

Priprema:
U posudi u mlijeko stavite kuhati rižu. U mlijeko stavite i ostrugane sjemenke vanilije (iz unutrašnjosti stabljike). Kad mlijeko zakipi, smanjite toplinu i kuhajte, često miješajući, dok riža ne omekša i zgusne se (oko 30 minuta). Dodajte šećer i limunovu koricu te miješajući kuhajte još 5 minuta. Poslužite rižu toplu ili hladnu s nasjeckanom kruškom, prženim pistacijama i prelivenu s malo meda.