Fino & lako

Stiže sezona jagoda - isprobaj ove osvježavajuće proljetne slastice

Osim što su izuzetno zdrave, jagode su i jako ukusne i omiljeni su dodatak mnogih proljetnih slastica i kolača

andrey-haimin-QEj4AWi8sjo-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

S dolaskom proljeća i toplijih dana, na tržnicama i u trgovinama su se pojavile i prve jagode. Ovo voće je jako ukusno i omiljen je dodatak mnogih kolača i slastica, no jagode su i izuzetno zdrave pa ih je dobro uključiti u prehranu dok traje njihova sezona.

Image
Brzo, fino i jednostavno

Ne znaš što pripremiti za ručak? Imamo za tebe tri super prijedloga

Obiluju vitaminom C i brojnim drugim nutrijentima, a sadrže i vrijedne antioksidanse. Dobre su za zdravlje kože, a sadrže i spojeve koji potiču sagorijevanje masnoća. Osim u prehrani, jagode se mogu koristiti i kao dodatak raznim kozmetičkim pripravcima. Od njih možeš napraviti osvježavajuću masku za lice ili kosu.

Jagode sadrže prirodne šećere i ugljikohidrate pa su dobar izvor energije, a odličan su izbor kao zdravi međuobrok. Možeš ih dodati u voćne salate, smoothieje, zobenu kašu i razne kolače i deserte.

Sezona jagoda tek stiže pa smo pronašle nekoliko super recepata za fine osvježavajuće slastice koje će sigurno oduševiti svakog ljubitelja ovog prefinog voća!

Jednostavni tart s jagodama

Image
Foto: Unsplash

Sastojci za koru:

  • 160 grama višenamjenskog brašna
  • 50 grama bijelog šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 60 grama otopljenog maslaca

Za nadjev:

  • 120 mililitara slatkog vrhnja
  • 200 grama kremastog sira
  • 100 grama bijelog šećera
  • sok od 1 limuna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

I još:

  • Jagode za ukrašavanje

Priprema:

Upali pećnicu na 180 stupnjeva i ostavi da se grije. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer i sol. Dodaj otopljeni maslac i miješaj dok se ne formira jednolična smjesa. Prebaci smjesu u kalup za tart i dobro utisni prstima kako bi tijesto bilo glatko. Probodi vilicom i peci dok tijesto ne postane rumeno, oko 25 minuta. Ostavi da se u potpunosti ohladi. Dok se kora hladi, napravi si nadjev. U velikoj posudi pomoću ručnog miksera istuci slatko vrhnje, a u drugoj posudi izmiksaj krem sir i šećer. Dodaj sok od limuna i ribanu limonovu koricu te ekstrakt vanilije. Izmiksaj pa umiješaj šlag i promiješaj. Ravnomjerno rasporedi kremu sa šlagom po tijestu za tart, poravnaj i ukrasi rezanim jagodama. Dobro ohladi prije posluživanja.

Cupcakes s jagodama i palentom

Image
Foto: Unsplash

Sastojci:

  • 140 grama omekšalog maslaca
  • 140 grama smeđeg šećera
  • ½ limuna
  • 85 grama palente
  • 3 jaja
  • 140 grama bijelog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žlica mlijeka
  • 140 grama jagoda

Za ukrašavanje:

  • 140 grama šećera u prahu
  • jagode
  • sok od limuna

Priprema:

Kalupe za muffine obloži košaricama i upali pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj posudi mikserom istuci maslac, šećer i koricu jednog limuna. Dodaj palentu pa nastavi miksati dok se sastojci ne sjedine. Dodaj i jaja pa sve izmiksaj. U smjesu dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo. Umiješaj mlijeko, a zatim i nasjeckane jagode. Napuni kalupe za muffine i peci ih oko 20 minuta, odnosno dok ne porumene. Po želji, prije posluživanja cupcakese možeš ukrasiti preljevom od šećera u prahu, limunova soka i jagoda. Za pripremu preljeva pomiješaj sjeckane jagode s 1 žličicom limunova soka pa izgnječi vilicom. Umiješaj šećer u prahu i miješaj dok ne dobiješ gustu, ali tekuću smjesu. Glazuru prelij po cupcakesima i ukrasi sjeckanim jagodama. Ostavi kratko da se smjesa stegne pa posluži.

Cheesecake s jagodama

Image
Foto: Unsplash

Sastojci:

  • 250 grama mljevenih keksa
  • 100 grama otopljenog maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 500 grama punomasnog krem sira
  • 100 grama šećera u prahu
  • 280 mililitara slatkog vrhnja

Za ukrašavanje:

  • 400 grama jagoda
  • 25 grama šećera u prahu

Priprema:

Za podlogu pomiješaj mljevene kekse s otopljenim maslacem. Prebaci mješavinu za podlogu u okrugli kalup pa dobro utisni prstima. Ostavi u hladnjaku oko sat vremena da se čvrsto stegne. U velikoj zdjeli mikserom istuci slatko vrhnje. U drugoj zdjeli pomiješaj krem sir, šećer u prahu i vanilin šećer te izmiksaj. Pomiješaj sa slatkim vrhnjem. Smjesa mora biti čvrsta i kompaktna. Ako nije dovoljno gusta, još kratko izmiksaj. Premaži podlogu od keksa kremom od sira, zagladi površinu i ostavi u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći. Polovicu jagoda odnosno oko 200 grama izmiksaj u blenderu sa šećerom u prahu pa procijedi. Cheesecake ukrasi sjeckanim jagodama i prelij pireom od jagoda pa posluži.