S dolaskom proljeća i toplijih dana, na tržnicama i u trgovinama su se pojavile i prve jagode. Ovo voće je jako ukusno i omiljen je dodatak mnogih kolača i slastica, no jagode su i izuzetno zdrave pa ih je dobro uključiti u prehranu dok traje njihova sezona.
Obiluju vitaminom C i brojnim drugim nutrijentima, a sadrže i vrijedne antioksidanse. Dobre su za zdravlje kože, a sadrže i spojeve koji potiču sagorijevanje masnoća. Osim u prehrani, jagode se mogu koristiti i kao dodatak raznim kozmetičkim pripravcima. Od njih možeš napraviti osvježavajuću masku za lice ili kosu.
Jagode sadrže prirodne šećere i ugljikohidrate pa su dobar izvor energije, a odličan su izbor kao zdravi međuobrok. Možeš ih dodati u voćne salate, smoothieje, zobenu kašu i razne kolače i deserte.
Sezona jagoda tek stiže pa smo pronašle nekoliko super recepata za fine osvježavajuće slastice koje će sigurno oduševiti svakog ljubitelja ovog prefinog voća!
Jednostavni tart s jagodama
Sastojci za koru:
- 160 grama višenamjenskog brašna
- 50 grama bijelog šećera
- 1 prstohvat soli
- 60 grama otopljenog maslaca
Za nadjev:
- 120 mililitara slatkog vrhnja
- 200 grama kremastog sira
- 100 grama bijelog šećera
- sok od 1 limuna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
I još:
- Jagode za ukrašavanje
Priprema:
Upali pećnicu na 180 stupnjeva i ostavi da se grije. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer i sol. Dodaj otopljeni maslac i miješaj dok se ne formira jednolična smjesa. Prebaci smjesu u kalup za tart i dobro utisni prstima kako bi tijesto bilo glatko. Probodi vilicom i peci dok tijesto ne postane rumeno, oko 25 minuta. Ostavi da se u potpunosti ohladi. Dok se kora hladi, napravi si nadjev. U velikoj posudi pomoću ručnog miksera istuci slatko vrhnje, a u drugoj posudi izmiksaj krem sir i šećer. Dodaj sok od limuna i ribanu limonovu koricu te ekstrakt vanilije. Izmiksaj pa umiješaj šlag i promiješaj. Ravnomjerno rasporedi kremu sa šlagom po tijestu za tart, poravnaj i ukrasi rezanim jagodama. Dobro ohladi prije posluživanja.
Cupcakes s jagodama i palentom
Sastojci:
- 140 grama omekšalog maslaca
- 140 grama smeđeg šećera
- ½ limuna
- 85 grama palente
- 3 jaja
- 140 grama bijelog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žlica mlijeka
- 140 grama jagoda
Za ukrašavanje:
- 140 grama šećera u prahu
- jagode
- sok od limuna
Priprema:
Kalupe za muffine obloži košaricama i upali pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj posudi mikserom istuci maslac, šećer i koricu jednog limuna. Dodaj palentu pa nastavi miksati dok se sastojci ne sjedine. Dodaj i jaja pa sve izmiksaj. U smjesu dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo. Umiješaj mlijeko, a zatim i nasjeckane jagode. Napuni kalupe za muffine i peci ih oko 20 minuta, odnosno dok ne porumene. Po želji, prije posluživanja cupcakese možeš ukrasiti preljevom od šećera u prahu, limunova soka i jagoda. Za pripremu preljeva pomiješaj sjeckane jagode s 1 žličicom limunova soka pa izgnječi vilicom. Umiješaj šećer u prahu i miješaj dok ne dobiješ gustu, ali tekuću smjesu. Glazuru prelij po cupcakesima i ukrasi sjeckanim jagodama. Ostavi kratko da se smjesa stegne pa posluži.
Cheesecake s jagodama
Sastojci:
- 250 grama mljevenih keksa
- 100 grama otopljenog maslaca
- 1 vanilin šećer
- 500 grama punomasnog krem sira
- 100 grama šećera u prahu
- 280 mililitara slatkog vrhnja
Za ukrašavanje:
- 400 grama jagoda
- 25 grama šećera u prahu
Priprema:
Za podlogu pomiješaj mljevene kekse s otopljenim maslacem. Prebaci mješavinu za podlogu u okrugli kalup pa dobro utisni prstima. Ostavi u hladnjaku oko sat vremena da se čvrsto stegne. U velikoj zdjeli mikserom istuci slatko vrhnje. U drugoj zdjeli pomiješaj krem sir, šećer u prahu i vanilin šećer te izmiksaj. Pomiješaj sa slatkim vrhnjem. Smjesa mora biti čvrsta i kompaktna. Ako nije dovoljno gusta, još kratko izmiksaj. Premaži podlogu od keksa kremom od sira, zagladi površinu i ostavi u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći. Polovicu jagoda odnosno oko 200 grama izmiksaj u blenderu sa šećerom u prahu pa procijedi. Cheesecake ukrasi sjeckanim jagodama i prelij pireom od jagoda pa posluži.