Gastro
Gastro

Tri fantastična recepta za bolji početak tjedna

Tri fantastična recepta za bolji početak tjedna
Donosimo ti tri jednostavne ideje za brzi obrok

Nedostaje li ti ideja što kuhati u novom tjednu koji je pred nama, imamo za tebe nekoliko odličnih ideja.  

Šarena tjestenina

Sastojci: 200 g tjestenine (rigatoni) 1/2 šalice grčkog jogurta ili Skyr jogurta 1/2 žličice češnjaka u prahu 1i 1/2 žličice luka u prahu 1/4 žličica sušenog kopra 1 žlica jabučnog octa 1/2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 žlica vode 1 krastavac, cherry rajčice malo soli i papra Skuhaj tjesteninu al dente i ohladi je pod mlazom hladne vode. Nasjeckaj krastavce na kockice, a cherry rajčice na četvrtine. Dodaj sve začine, jogurt, maslinovo ulje i ocat i sve promiješaj.

Hrskava piletina u parmezanu s povrćem

Sastojci: 4 pileća prsa grudi bez kože sol i papar ½ šalice krušnih mrvica ½ šalice naribanog parmezana ½ žličice češnjaka u prahu 2 žlice maslinovog ulja 1 tikvica srednje veličine, narezana 1 žuta tikvica, srednje veličine, narezana 1/2 kg mladog krumpira, dobro opranog i narezanog na četvrtine Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i namasti lim za pečenje dimenzija 33 x 23 cm. U plitkoj posudi otopi 4 žlice maslaca. U drugoj plitkoj posudi pomiješaj krušne mrvice, parmezan i češnjak u prahu. Posoli i popapri piletinu. Umoči u maslac, a zatim uvaljaj u krušne mrvice i položi na namašćeni protvan. U posudi pomiješaj tikvice i krumpir, posoli, popapri i lagano naulji maslinovim uljem, a dodaj i ostatak krušnih mrvica i sve dobro promiješaj. Stavi u lim za pečenje uz piletinu. Peci 30-40 minuta.

Kuglice od brokule i sira

Sastojci: 2 šalice cvjetića brokule 2 jaja 1/2 šalice bademovog brašna ili krušnih mrvica 1 šalica naribanog sira - mozzarella, cheddar ili drugi sir koji se topi 1/4 šalice mljevenog ili sitno nasjeckanog crvenog luka 2 žlice peršina, nasjeckanog (po želji) 1 režanj češnjaka, protisnut ili sitno nasjeckan 1 čajna žličica tvojih omiljenih začina (čili, meksički...) malo soli i papra Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i obloži lim papirom za pečenje. Prokuhaj brokulu u kipućoj vodi ili u mikrovalnoj pećnici s malo vode * (pogledaj video) dok ne omekša. Brokulu sitno usitniti nožem ili u multipraktiku. U velikoj zdjeli pomiješaj brokulu, jaja, bademovo brašno, sir, peršin i začine. Miješajte dok se dobro ne poveže. Žličicom vadi smjesu i oblikuj kuglice. Stavi ih na obloženi lim za pečenje i lagano poprskaj uljem. Peci ih 25-30 minuta ili dok ne postanu zlaćane boje. Posluži na salati, u sendviču, s rižom, ili kao predjelo ili snack s omiljenim umakom (majonezom, kečapom...).