Ovaj recept za čitavu štrucu lakše je pripremiti nego kad biste svako pecivo radili zasebno, a kriške su još finije kad se tostiraju. Uskrsna štruca obično se poslužuje za uskrsni doručak ili ručak.
SAVJET: Potopite goji bobice u malo tople vode na pet minuta da omekšaju, a zatim ih ocijedite prije dodavanja u tijesto. Volim dodati mješavinu grožđica i goji bobica zbog okusa i boje. Slobodno prema želji dodajte druge komadiće omiljenog sušenog voća ili ga preskočite.
NAPOMENA: Ako niste osjetljivi na gluten, možete upotrijebiti obično brašno umjesto brašna bez glutena. Priprema smjese za križ nije obavezna ako dekoraciju križa želite preskočiti. Sameljite bademe u procesoru za hranu ili brzom blenderu.
Porcija: 1 štruca za 10 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 45 minuta
Ukupno vrijeme: 1 sat i 5 minuta
Sastojci:
- 55 g kokosova ulja ili rastopljenog maslaca,
- 125 ml javorova ili agavina sirupa,
- 1 čajna žličica soka od limuna ili jabučnog octa,
- 6 – 8 kapi ulja Young Living Orange+ (po želji),
- 1 – 2 kapi ulja Young Living Cinnamon+ (po želji),
- 1 velika jabuka ili 2 male kruške, oguljene i naribane,
- 80 g grožđica i/ili goji bobica,
- 180 ml kokosova mlijeka (ili mlijeka po izboru),
- 180 g mljevenih badema (ili drugih orašastih plodova ili sjemenki),
- 150 g brašna bez glutena (ili običnog brašna),
- 2 čajne žličice praška za pecivo,
- ½ čajne žličice sode bikarbone.
Sastojci za dekoraciju križa:
- 3 jušne žlice brašna bez glutena (ili običnog brašna),
- 2 jušne žlice vode,
- 2 kapi ulja Young Living Orange+ (po želji)
Upute
Zagrijte pećnicu na 180 °C i kalup za pečenje obložite papirom za pečenje. Nauljite papir za pečenje kokosovim uljem ili maslacem da se tijesto ne bi zalijepilo. Rastopljeno kokosovo ulje ulijte u veliku posudu i dodajte javorov sirup, limunov sok, uljaod naranče i cimeta, naribane jabuke, grožđice, kokosovo mlijeko i mljevene bademe te lagano promiješajte da se smjesa sjedini.
U posudi srednje veličine pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dobro promiješajte. U pomiješane vlažne sastojke dodajte smjesu od brašna i lagano miješajte da se sve dobro sjedini. Premjestite smjesu u kalup i izravnajte površinu lopaticom. Da biste napravili smjesu za križ, u malu posudu dodajte 3 jušne žlice brašna, malo po malo dodavajte 2 čajne žličice vode i na kraju dodajte ulje naranče.
Smjesa bi trebala biti glatka i gusta. Ne dodavajte previše vode jer smjesa neće biti dovoljno gusta. Smjesu od brašna i vode dodajte u dresir vrećicu za glazuru s okruglim nastavkom (ili upotrijebite običnu vrećicu i odrežite jedan vrh). Prije pečenja istisnite smjesu od brašna u okomitoj liniji duž središta štruce i u tri vodoravne linije s podjednakim razmakom kako biste dobili motiv križa.
Pecite štrucu približno 45 minuta dok se ne digne i ne porumeni. Provjerite je li štruca gotova tako da u nju zabodete čačkalicu. Ako čačkalica izađe čista i bez tragova, štruca bi trebala biti gotova. Ako treba malo više vremena, lagano pokrijte gornji dio papirom za pečenje, pecite još 5 – 10 minuta i ponovno napravite test čačkalicom. Srednji dio štruce trebao bi biti vlažan, ne gnjecav. Izvadite štrucu iz pećnice i ostavite ga na rešetki da se ohladi.
Narežite rashlađenu štrucu. Kriške prema želji možete tostirati. Ako je jedva čekate isprobati, ostavite da se ohladi barem 10 minuta, a zatim pažljivo narežite na kriške. Poslužite kriške same ili s maslacem, premazom od badema ili marmeladom.