Tko ne voli krafne, pa i one s twistom?

Talijanska krafna 'maritozzo' hit je na Instagramu, pa smo pronašle recept

Zagrebačka craft pekarnica ovih je dana predstavila svoju verziju iznimno popularne talijanske slastice o kojoj se već danima ne prestaje pričati. Maritozzo je idealna slastica upravo za ovo

pariwat-pannium-zh5Qv_gAMs0-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Prije nekoliko dana craft pekarnica Noel Bread & Deli, najavila je kako u ponudi ima svoju verziju slavne talijanske slastice maritozzo i u trenu je postala hit. Naime, mnogi su upravo zbog ove slastice koja potječe iz Rima, uputili se u središte Zagreba kako bi se zasladili.

I dok Noelova verzija dolazi u briošu s rogačem i slatkom kremom na bazi sirupa i džema od naranče, u orginalnoj verziji koja je iznimno popularna u Italiji, brioš se radi od brašna, mlijeka, meda i korice naranče. Tradiocionalno se puni šlagom, no u posljednje vrijeme sve je više verzija ovog kolača te se nerijetko puni slastičarskom kremom.

Inače, Maritozzo je u talijanskoj tradiciji godinama te je nekad bio simbol ljubavi. Naime, prema vjerovanju mnogi su Rimljani svojim odabranicama darovali maritozzo za Valentinovo kao znak ljubavi, a nerijetko su djevojke u kremi mogle pronaći zaručnički prsten. Osim toga, jedno do vjerovanja je da djevojka koja najbolje radi maritozzo je ona koja će se prva udati.

Pronašle smo recept za Maritozzo.

SASTOJCI

Za brioš

  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 velika žlica meda
  • 500 grama brašna
  • 250 mililitara mlijeka
  • 110 grama šećera
  • pola žličice soli
  • 70 grama maslaca
  • 2 velike žlice maslinova ulja po potrebi i više
  • 2 jaja
  • 2 zliče naribane korice naranče ili limuna (ovisi o želji)

Za punjenje

  • 30 grama šećera
  • 250 mililitatra slatkog vrhnja koje se izmiksa u šlag

INSTRUCTIONS

  • Pomiješajte toplo mlijeko, suhi kvasac i med u veliku zdjelu. Pusti da odstoji barem 10 minuta kako bi se kvasac aktivirao te potom dodajte malo brašna i napravite smjesu. Zamotaj smjesu u foliju i pusti da odstoji 20 minuta.
  • Potom dodaj ostatak brašna, šećer, sol i miješajte s nastavcima za tijesto. Dodaj jaja i koricu limuna te miješaj dok ne bude glatko.  
  • Potom dodaj maslac i miješaj dok ne bude potpuno umiješano te uli i pripremljen maslinovo ulje. Smjesa bi trebala postati glatka i elastična.
  • Nakon 10 minuta miksanja, odloži, prekrij kuhinjskom krpom i pusti da stoji sat, sat i pol na sobnoj temperaturu. Smjesa bi se trebala udvostručiti.
  • Smjesu podijeli na 10 jednakih dijelov, po prilici veličine dlana te ih oblikuj u loptice.
  • Svaku lopticu utisni u ovalni oblik i rasporedi po limu za pečenje. Ne smiju biti preblizu jedan drugome. Prekrij krpom i pusti da stoje još 20 tak minuta
  • Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i stavi peći brioše. Peci ih 15 minuta.  
  • Napravi sirup od 30 grama šećera i 50 mililitara vode. Kuhaj smjesu 2 minute uz stalno miješanje. Kad je sirup gotov pusti ga da se ohladi te gotove tople brioše premaži sirupom. ( i nikako ne štedi s premazivanjem) . Pusti da se ohlad.
  • Ohlađene brioše razreži vertikalno, ali ne do kraja te ih napuni šlagom ili slastičarskom kremom (izbor je tvoj). Nakon punjenja, pospi sve štaub šećerom. I kako bi rekli Talijani 'eccolo qua' ili ti 'evo ga'