Svježi sir je niskokalorični mliječni proizvod blagog slankastog okusa. Zbog velike količine proteina kojeg sadrži često ga se preporučuje od strane nutricionista kao namirnicu koju treba uvrstiti u svoj jelovnik. Osim proteina, sadrži i neke druge hranjive tvari što ga čini dijelom zdrave prehrane. Također je dobar izvor kalcija, magnezija, kalija, fosfora, cinka i selenija, koji igraju vitalnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama. Zdravstvene dobrobiti svježeg sira mogu uključivati gubitak tjelesne težine, dobru opskrbu proteinima, vitaminima B i zdravim mastima, kao i smanjen rizik od raka dojke. Ova namirnica može se lako kombinirati i s drugim obrocima što je još jedna u nizu prednosti ovog mliječnog proizvoda. Možeš ga konzumirati svaki dan, ako želiš.
Postoji puno vrsta sireva i svaki od njih se priprema na drugačiji način, a proces izrade svježeg sira je jednostavan. Priprema se kuhanjem i sirenjem mlijeka uz pomoć kiselih tvari poput octa. Mlijeko se kuhanjem počinje zgrušavati, stvarajući grudice, a zatim se istiskanjem tih grudica formira se velika gruda sira. Iako nije oduvijek bio popularan izbor među ljudima, posljednjih nekoliko desetljeća postao je nezaobilazna namirnica, posebice kod sportaša koji ga obavezno ima na svom 'meniju'. U nastavku provjeri zašto je važno redovito konzumirati svježi sir.