Zdrava namirnica

Prednosti svježeg sira: Odličan je za zdravlje, ali i gubitak kilograma

Nekima je svježi sir omiljeni međuobrok, dok ga drugi ne mogu ni pogledati. Ovaj mliječni proizvod ima puno prednosti, a u nastavku saznaj o čemu se radi

profimedia-0171498629.jpg
Foto: Profimedia

Svježi sir je niskokalorični mliječni proizvod blagog slankastog okusa. Zbog velike količine proteina kojeg sadrži često ga se preporučuje od strane nutricionista kao namirnicu koju treba uvrstiti u svoj jelovnik. Osim proteina, sadrži i neke druge hranjive tvari što ga čini dijelom zdrave prehrane. Također je dobar izvor kalcija, magnezija, kalija, fosfora, cinka i selenija, koji igraju vitalnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama. Zdravstvene dobrobiti svježeg sira mogu uključivati ​​gubitak tjelesne težine, dobru opskrbu proteinima, vitaminima B i zdravim mastima, kao i smanjen rizik od raka dojke. Ova namirnica može se lako kombinirati i s drugim obrocima što je još jedna u nizu prednosti ovog mliječnog proizvoda. Možeš ga konzumirati svaki dan, ako želiš.

Image
Daj im šansu

Sladoled i bučino ulje? Lubenica i sir? Ove kombinacije hrane želimo isprobati

Postoji puno vrsta sireva i svaki od njih se priprema na drugačiji način, a proces izrade svježeg sira je jednostavan. Priprema se kuhanjem i sirenjem mlijeka uz pomoć kiselih tvari poput octa. Mlijeko se kuhanjem počinje zgrušavati, stvarajući grudice, a zatim se istiskanjem tih grudica formira se velika gruda sira. Iako nije oduvijek bio popularan izbor među ljudima, posljednjih nekoliko desetljeća postao je nezaobilazna namirnica, posebice kod sportaša koji ga obavezno ima na svom 'meniju'. U nastavku provjeri zašto je važno redovito konzumirati svježi sir.

Image
Foto: Profimedia

Pomaže u smanjenju rizika od karcionoma

Kalcij i vitamin D koji se nalaze u mliječnim proizvodima, posebice u svježem siru, mogu pomoći u smanjenju rizika od raka. Istraživački rad objavljen u Journal of the National Cancer Institute otkrio je da u slučaju žena, unos nemasnih mliječnih proizvoda poput ​​nemasnog svježeg sira, može smanjiti rizik od raka dojke.

Image

Dobar je za trudnice i sportaše

Svježi sir preporučuje se trudnicama, ali i sportašima zbog raznih esencijalnih nutrijenata koji se nalaze u njemu. Svježi sir sadrži i fosfor, važan element koji je potreban tijekom trudnoće. Konzumiranje hrane bogate kalcijem tijekom trudnoće korisno je u prevenciji osteoporoze, bolesti koštanog tkiva u kojoj kosti postaju lomljive i krhke.

Image

Može ojačati kosti

Kalcij je jedan od glavnih elemenata u mliječnim proizvodima. Prednosti hrane bogate kalcijem mogu uključivati ​​jačanje kostiju i gubitak težine. Količina kalcija u svježem siru iznosi 8% dnevne preporučene vrijednosti. Kalcij može pomoći u izgradnji jakih kostiju tijekom djetinjstva i odrasle dobi. Također pomaže živčanom sustavu u slanju živčanih impulsa.

Image

Pomaže u održavanju razine šećera u krvi

Svježi sir može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi. Mnogi ga preporučuju kao jedan od najboljih međuobroka za osobe s dijabetesom. U studiji koju je proveo tim istraživača sa Sveučilišta u Minnesoti, SAD, a objavljena je u časopisu Nutrition and Metabolism Journal, muškarci koji su pojeli 25 grama svježeg sira s 50 grama šećera nakon toga su imali 38% niži šećer u krvi u usporedbi s onima koji su konzumirali samo šećer.

Image

Može spriječiti moždani udar

Osim ostalih hranjivih tvari, svježi sir sadrži kalij, koji može djelovati kao element za ravnotežu tekućine u tijelu i važna je komponenta u neuralnim aktivnostima mišića i mozga. Također ublažava grčeve mišića. Redoviti unos kalija sprječava rizik od moždanog udara jer snižava krvni tlak i kontrakcije krvnih žila. Također pomaže u smanjenju razine stresa i tjeskobe.

Image

Može poboljšati biološke funkcije

Cink koji se nalazi u svježem siru iznosi oko 4% dnevne preporučene vrijednosti. U ljudskom tijelu nalazi se u mozgu, mišićima, kostima, bubrezima, jetri, prostati i očima. Cink je jedan od elemenata čija prisutnost u našem tijelu pomaže u poboljšanju imunološkog sustava. Također je koristan za ublažavanje stresa i tjeskobe, poboljšanje očnog zdravlja, sprječavanje gubitka apetita i poremećaja prostate te borbu protiv raznih infekcija. Štoviše, djeluje i kao antioksidans.

Image

Dobar je za probavu

Fosfati također mogu pomoći u probavi, izlučivanju te u proizvodnji i ekstrakciji energije u stanicama. Istraživanje iz 2012. pokazuje da je umjereni unos svježeg sira u kombinaciji s voćem, povrćem, biljnim uljima i cjelovitim žitaricama učinkovit u postizanju i održavanju mršavljenja.

Image

Sadrži vitamin B

Vitamin B (vitamin B12, riboflavin, pantotensku kiselinu, tiamin, niacin i folat) koji se nalaze u svježem siru, pomažu u raznim metaboličkim aktivnostima u našem tijelu. Vitamin B12 potreban je za pravilan rad mozga i pomaže u apsorpciji željeza. Riboflavin pomaže u pretvaranju ugljikohidrata u energiju. Pantotenska kiselina djeluje kao sintetizator koji pomaže u formiranju proteina, masti, ugljikohidrata i aminokiselina u našem tijelu.

Image

Može imati antioksidativna svojstva

Selenij je element koji se također u malim tragovima nalazi u svježem siru. Potreban je u vrlo malim količinama, a koristan je jer štiti stanice i DNK od oštećenja. Prema izvješću objavljenom u Harvard Health reportu, također se vjeruje da optimalan unos hrane bogate selenijom smanjuje rizik od raka prostate. Istraživanje koje je proveo tim istraživača s Harvarda otkrila je da je grupa muškaraca koji su nastavili primati selenij imala 49% manji rizik od raka prostate kroz razdoblje praćenja koje je u prosjeku trajalo 7,6 godina.

Image

Sadrži puno proteina

Jedan od najznačajnijih prednosti svježeg sira su proteini koje dobivaš iz njega. Sadrži malu količinu šećera što mu malo daje slatkoću. Vjeruje se da kravlje mlijeko može sadržavati najviše proteina kazeina među različitim vrstama mlijeka. Količina bjelančevina koju sadrži svježi sir idealna je za vegetarijance kako bi im osigurala potrebnu dnevnu količinu bjelančevina. Svježi sir se obično direktno konzumira.

Image

Pomaže kod gubitka kilograma

Svježi sir je dobar izbor za međuobrok jer sadrži nizak udio masnoće i visok udio bjelančevina koji povećavaju sitost zbog čega je odličan za mršavljenje. Redovita konzumacija većih količina šećera doprinosi debljanju, a svježi sir u kombinaciji s nekim laganim voćem pokazao se kao sjajna zamjena da zadovoljiš želju za slatkim.

Image

Pruža osjećaj sitosti

Uz to, još jedna prednost svježeg sira je što daje osjećaj sitosti. Za razliku od drugih sireva, svježi sir nije toliko kaloričan stoga, ako tražiš idealne namirnice koje će ti pomoći oko gubitka viška kilograma vjeruj nam, svježi sir je obavezna namirnica!

Image