Svečani novogodišnji ručak

Na prvi dan nove godine iznenadite ukućane ovim finim jelima

Svečani novogodišnji ručak

Želite li u Novu godinu ući sa stilom, dajte si malo truda i iznenadite ukućane svečanim novogodišnjim ručkom.

Ako Novu godinu namjeravate provesti u krugu obitelji, onda zasigurno već razmišljate o tome što pripremiti najmilijima. Za vas smo izdvojili nekoliko odličnih recepata koji vam mogu poslužiti za svečani meni na Novu godinu, ali i u drugim sličnim prigodama.

Pogledajte recepte, nabavite namirnice, dekorirajte stol i započnite Novu godinu veselo i s ljudima koje volite.

Svi recepti koje vam donosimo prilično su jednostavni, a vi ih možete modificirati i prilagoditi vlastitim potrebama i željama.


Foto: Depositphotos.com

Predjelo

Rolada od lososa

Sastojci:

4 jaja
50 g brašna
2 dl mlijeka
malo kopra
2 žlice otopljenog maslaca
sol i papar
2 nasjeckana luka
150 g usitnjenog dimljenog lososa
150 g ribanog sira

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
2. Na lim za pečenje stavite alu-foliju te ju malo namastite.
3. Dobro pomiješajte i istucite jaja, brašno, mlijeko, kopar, maslac, luk te sol i papar. Prelijte preko alu-folije.
4. Posipajte sa komadićima lososa.
5. Pecite 15-ak minuta. Čim izvadite iz pećnice posipajte sa sirom.
6. Pomoću folije narolajte te narežite na 4 komada.

Glavno jelo

Kotleti s popečcima od krumpira

Sastojci:

4 kotleta (svaki od 150 g)
3 mrkve
1/2 kg krumpira
2 jaja
1 žlica bijelog brašna
6 žličica ulja
2 žlice maslaca
začini po želji

Priprema:

1. Očistite krumpir i mrkvu te ih naribajte. Pomiješajte s jajima i brašnom pa dodajte začine (sol, muškatni oraščić, itd.). Sve dobro promijesite kako biste dobili kompaktnu smjesu.
2. Oblikujte popečke i pržite ih u ulju dok ne porumene s obje strane. Ostavite ih sa strane da se ohlade.
 3. Posolite i začinite meso. U tavi zagrijte maslac pa pržite kotlete sa svake strane po nekoliko minuta, odnosno dok ne budu pečeni. Servirajte uz popečke i zelenu salatu.


Desert

Zdrava torta s bananama

Sastojci:

300 g mljevenih keksiju
200 g šećera u prahu
2 pudinga (vanilija ili čokolada)
3 banane
5 žlica kokosa
1 vanilin šećer
sjeckano suho voće po želji (grožđice, datulje, marelice...)
125 g margarina za kolače
50 g mljevenih oraha ili lješnjaka

Priprema:

1. Najprije skuhajte puding prema uputama na vrećici. Prilikom kuhanja pudinga dodajte pola količine šećera u prahu te vanilin šećer. Dok je puding kuhan, ostavite ga sa strane da se ohladi.
2. U drugoj posudi izmiksajte margarin s ostatkom šećera. Dodajte ohlađeni puding te sve skupa miksajte. Pri kraju miksanja ubacite kokos i mljevene orahe. Na kraju dodajte suho voće koje ste nasjeckali, mljeveni keks i kašicu od izmrvljenih banana. Smjesu prebacite u okrugli kalup koji ste prethodno namastili margarinom. Ostavite u hladnjak da se stegne.
3. Ukrasite čokoladnom glazurom i kolutićima banane.