Gastro
Gastro

Svečani novogodišnji ručak

Svečani novogodišnji ručak
Na prvi dan nove godine iznenadite ukućane ovim finim jelima

Želite li u Novu godinu ući sa stilom, dajte si malo truda i iznenadite ukućane svečanim novogodišnjim ručkom.   Ako Novu godinu namjeravate provesti u krugu obitelji, onda zasigurno već razmišljate o tome što pripremiti najmilijima. Za vas smo izdvojili nekoliko odličnih recepata koji vam mogu poslužiti za svečani meni na Novu godinu, ali i u drugim sličnim prigodama.   Pogledajte recepte, nabavite namirnice, dekorirajte stol i započnite Novu godinu veselo i s ljudima koje volite.   Svi recepti koje vam donosimo prilično su jednostavni, a vi ih možete modificirati i prilagoditi vlastitim potrebama i željama.

Foto: Depositphotos.com

Predjelo

Rolada od lososa

Sastojci: 4 jaja 50 g brašna 2 dl mlijeka malo kopra 2 žlice otopljenog maslaca sol i papar 2 nasjeckana luka 150 g usitnjenog dimljenog lososa 150 g ribanog sira Priprema: 1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 2. Na lim za pečenje stavite alu-foliju te ju malo namastite. 3. Dobro pomiješajte i istucite jaja, brašno, mlijeko, kopar, maslac, luk te sol i papar. Prelijte preko alu-folije. 4. Posipajte sa komadićima lososa. 5. Pecite 15-ak minuta. Čim izvadite iz pećnice posipajte sa sirom. 6. Pomoću folije narolajte te narežite na 4 komada.

Glavno jelo

Kotleti s popečcima od krumpira Sastojci:   4 kotleta (svaki od 150 g) 3 mrkve 1/2 kg krumpira 2 jaja 1 žlica bijelog brašna 6 žličica ulja 2 žlice maslaca začini po želji   Priprema:   1. Očistite krumpir i mrkvu te ih naribajte. Pomiješajte s jajima i brašnom pa dodajte začine (sol, muškatni oraščić, itd.). Sve dobro promijesite kako biste dobili kompaktnu smjesu. 2. Oblikujte popečke i pržite ih u ulju dok ne porumene s obje strane. Ostavite ih sa strane da se ohlade.  3. Posolite i začinite meso. U tavi zagrijte maslac pa pržite kotlete sa svake strane po nekoliko minuta, odnosno dok ne budu pečeni. Servirajte uz popečke i zelenu salatu.      

Desert

Zdrava torta s bananama   Sastojci:   300 g mljevenih keksiju 200 g šećera u prahu 2 pudinga (vanilija ili čokolada) 3 banane 5 žlica kokosa 1 vanilin šećer sjeckano suho voće po želji (grožđice, datulje, marelice...) 125 g margarina za kolače 50 g mljevenih oraha ili lješnjaka   Priprema:   1. Najprije skuhajte puding prema uputama na vrećici. Prilikom kuhanja pudinga dodajte pola količine šećera u prahu te vanilin šećer. Dok je puding kuhan, ostavite ga sa strane da se ohladi. 2. U drugoj posudi izmiksajte margarin s ostatkom šećera. Dodajte ohlađeni puding te sve skupa miksajte. Pri kraju miksanja ubacite kokos i mljevene orahe. Na kraju dodajte suho voće koje ste nasjeckali, mljeveni keks i kašicu od izmrvljenih banana. Smjesu prebacite u okrugli kalup koji ste prethodno namastili margarinom. Ostavite u hladnjak da se stegne. 3. Ukrasite čokoladnom glazurom i kolutićima banane.