Celer je svima nama vrlo poznato povrće. Većina ljudi baca lišće celera ne znajući da listovi celera imaju jako veliku hranjivu vrijednost i da su listovi najaromatičniji dio celera.
Listovi celera jako su ukusni i fantastični kao dodatak juhama i raznim varivima. Možete ih koristiti svježe u salatama ili jednostavno spremiti te koristiti kada vam zatrebaju.
Jeste li znali da od listova celera možete napraviti pesto umak?
Kako osušiti listove celera?
- Odvojite listove od stabljike celera.
- Operite listove i ostavite ih da se pravilno osuše. Pobrinite se da je sve potpuno suho kako biste izbjegli potencijalno kvarenje.
- Listove celera rasporedite po stalku za sušenje ili običnom tanjuru, ostavljajući prostora među listovima.
- Nakon 2 dana sušenje, okrenite listove celera na drugu stranu kako bi se listovi ravnomjernije osušili.
- Nakon 5-6 dana listovi celera trebali bi se osušiti.
- Nakon što su se listovi celera osušili, razmrvite ih na što sitnije komadiće.
- Pohranite listove celera u plastičnu vrećicu.
Ako želite brže sušenje celera onda za to možete koristiti i pećnicu.
U protvan stavite papir za pečenje te po njemu ravnomjerno rasporedite listove celera. Stavite protvan u pećnicu. Uključite pećnicu na najnižu moguću temperaturu. Najbolje vrijeme za ovu metodu je nakon isključivanja pećnice, nakon pečenja. Ako je temperatura visoka doći će do izgaranja listova.
Listove celera sušite 2-4 sata. Listovi celera su osušeni kada vam se vrlo lako mrve među prstima.