Sjajna suradnja Martine Đođo i Krešnika Hazirija

Svjetski dan veganstva proslavili smo u zagrebačkom restoranu Matrix

Matrix veliku pažnju posvećuje namirnicama koje koristi u svojoj kuhinji. To su isključivo lokalne i sezonske namirnice, a za ovu priliku sve su bile biljnog porijekla

cane-2.jpg
Foto: Promo

Povodom Svjetskog dana veganstva zagrebački restoran Matrix pozvao je u goste influencericu Martinu Đođo, simpatičnu, ostrašćenu veganku koja svoje recepte nesebično dijeli na Instagram profilu cookie.djo., a cilj joj je razbiti predrasude o veganskoj prehrani - da je ona skupa i komplicirana te time barem nekoga potaknuti da se pokoji dan u tjednu odrekne mesa. Rekli bismo, maleni korak za svakog od nas, a veliki za sve one životinje koje bi mogle završiti na našim tanjurima. U suradnji sa chefom Matrixa Krešnikom Hazirijem, Martina je osmislila veganski meni u pet slijedova koji sam imala priliku sinoć probati.

Image
Foto: Promo

Jedem meso, no nastojim ga jesti što manje pa mi je Matrixova vege večer bila prava prilika da kušam nešto novo, ukusna jela bez namirnica životinjskog porijekla. Naglašavam ukusna jer sam se nemali broj puta susrela s bezukusnom veganskom hranom. U obranu iste, vjerojatno nije toliko do hrane koliko do mojih okusnih pupoljaka koji su naviknuli na intenzivnije podražaje.

Priznat ću, s istom sam predrasudom stigla sinoć u Matrix, no već me predjelo demantiralo. Pašteta od gljiva i kestena na hrskavom krekeru te humus sa sušenim rajčicama na pita bredu bio je savršen uvod u večeru. Intezivni okus gljiva na hrskavom krekeru, dao je odličnu kontru slatkoj sušenoj rajčici koja se isticala u humusu. Puna usta aroma!

Image
Foto: Promo

Nakon predjela uslijedila je juha od mrkve i đumbira, posuta tostiranim pinjolima. Ako te brine đumbir u ovoj kombinaciji, možeš odahnuti. Osjeti se taman toliko da se upitaš što je to što mrkvi daje posebnu notu? Nije pikantno, ne brini.

Image
Foto: Promo

U trećem slijedu ljubazni konobar na stol je donio canellone punjene špinatom i indijskim oraščićima s bešamelom od sojinog mlijeka i u umaku od rajčice. Ugodno me iznenadio nadjev s indijskim oraščićima koji su ujedno bili hrskavi, ali i meki, da zubi kroz njih klize. Tko kaže da vegansko jelo ne može biti uzbudljivo? U ovom su se oraščići pobrinuli za dozu drame i iznenađenja.

Image
Foto: Promo

Nakon canellona kušala sam, po mom sudu, zvijezdu večeri - pohani tofu u lješnjacima s pečenom karameliziranom ciklom, umakom od cikle, miksom mladih salatica i aji majonezom. Ovo me jelo oduševilo i zbog njega bih se vratila u Matrix. Nikad dosad nisam jela tako sočan i ukusan tofu. Savršeno mu je pristajala hrskava košuljica od lješnjaka i slatkoća cikle te intenzivni okus majoneze. Martina nam je rekla da je umjesto jaja kod pohanja kao vezivnu tvar koristila škrob, što se pokazalo odličnim rješenjem.

Image
Foto: Promo

Za kraj, zasladila sam se flanom od kokosove kreme s narom i pistacijom. Ljubiteljica sam veganskih slastica, a ovaj desert ispunio je sva moja očekivanja. Bogat okusom, a lagan za želudac, točno onakav kakav treba biti nakon kvalitetnog jela. Savršen uz espresso, za kraj večeri.

Želiš li kušati pravu vegansku kuhinju, koja se sastoji od lokalnih namirnica i pristupačna je svakom džepu, zaprati Matrix na društvenim mrežama i Martinin Instagram kako bi na vrijeme saznala kada će opet ova simpatična, mlada vege-blogerica biti gošća kod chefa Krešnika Hazirija. Imamo dojavu da nećeš morati dugo čekati. Martina se vraća u Matrix do kraja godine. A to je za čas.