Humus, ukusni namaz od slanutka, tahinija, limunovog soka i maslinovog ulja, odavno je prešao granice Bliskog istoka i postao omiljen diljem svijeta, pa tako i kod nas. Osim fantastičnog okusa, on je hranjiv, a uz to ga je vrlo jednostavno pripremiti kod kuće.
Recept za humus
Ne postoji samo jedan recept za humus, a svaki je jedinstven na svoj način. Mi smo našli recept koji je najbolji za početnice. Ovaj recept uključuje blender ili štapni mikser, pa bi bilo dobro da ga pripremiš. Osim toga, za savršen domaći humus trebat će ti svega nekoliko sastojaka i malo vremena.

Domaći humus sastojci:
- 200g kuhanog slanutka ili slanutka iz konzerve
- 120g kvalitetnog tahinija
- 60ml svježe iscijeđenog limunovog soka
- 2-3 režnja češnjaka (ili više, po ukusu)
- 60ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sol (po ukusu)
- Hladna voda (za postizanje željene konzistencije)
- 1/2 žličice sode bikarbone (za kuhanje slanutka)
Domaći humus priprema:
- U blenderu ili multipraktiku pomiješaj kuhani slanutak, tahini, limunov sok, češnjak, maslinovo ulje i sol. Blendaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Postupno dodaj hladnu vodu ili sačuvanu vodu od kuhanja slanutka dok ne postigneš željenu konzistenciju. Ako voliš kremastiji humus, blendaj malo duže.
- Na kraju, prebaci humus u zdjelicu, prelij s malo maslinovog ulja, pospi s malo mljevene crvene paprike, sjeckanim peršinom ili čak kuminom i sumakom po želji.
Kako skuhati slanutak za humus?
Ključ savršeno kremastog humusa leži u dobro skuhanom slanutku. Obavezno ga moraš namakati preko noći (nema načina da ubrzaš ovaj korak), a pomaže ako u vodu dodaš malo sode bikarbone. Slanutak treba kuhati dok ne postane vrlo mekan, gotovo kašast – to je znak da će se lijepo izblendati u glatku kremu.
- Za početak, isperi slanutak i stavi ga u veliku posudu. Prelij ga s puno hladne vode, barem dvostruko više nego što imaš slanutka, i dodaj pola žličice sode bikarbone. Ostaviti da se namače preko noći – minimalno 8 sati, ali najbolje bi bilo 12-24 sata.
- Kad se slanutak namoči, dobro ga isperi i stavi u lonac. Prelij ga svježom vodom, dodaj prstohvat soli i kuhaj na srednje jakoj vatri dok potpuno ne omekša. To može trajati od 45 minuta do 1,5 sat, ovisno o slanutku. Bit će gotov kad ga budeš mogla lako zgnječiti prstima. Nemoj zaboraviti skidati pjenu s površine dok se kuha.
- Nakon kuhanja, ocijedi slanutak, ali sačuvaj oko 1/2 šalice vode od kuhanja. Ako voliš ekstra kremasti humus, možeš ukloniti ljuske slanutka. Najlakše ćeš to napraviti dok je još topao – samo ga trljaj između dlanova ili u čistoj kuhinjskoj krpi.
Humus i keto dijeta
Iako je slanutak bogat ugljikohidratima, humus se može uklopiti u keto dijetu, ali uz veliki oprez i u vrlo malim količinama. Ključno je strogo kontrolirati veličinu porcije i pažljivo pratiti ukupan dnevni unos ugljikohidrata. Postoje i keto-friendly alternative, poput humusa od lupinija, koji ima znatno manje ugljikohidrata.
Koliko dugo humus može stajati u frižideru?
Domaći humus, pravilno pohranjen u hermetički zatvorenoj posudi, može trajati u hladnjaku 3-5 dana. Kupovni namaz obično ima duži rok trajanja, zahvaljujući konzervansima, i može trajati do 7-10 dana nakon otvaranja.
Može li se humus zamrznuti?
Da, humus se može zamrznuti! Prebaci ga u hermetički zatvorenu posudu, ostavljajući malo prostora na vrhu (jer će se humus proširiti tijekom zamrzavanja). Možeš ga čuvati u zamrzivaču do 3-4 mjeseca. Za odmrzavanje ga samo prebaci u hladnjak preko noći i malo promiješaj prije posluživanja. Nemoj zaboraviti da se tekstura može malo promijeniti nakon odmrzavanja – može postati malo vodenastiji ili zrnatiji. To možeš popraviti dodavanjem malo maslinovog ulja ili tahinija i ponovnim blendanjem.
Što dodati ako je humus prevoden?
Ako ti je humus ispao previše tekuć, nema brige – nekoliko trikova i bit će savršen!
- Ako imaš još kuhanog slanutka, dodaj ga u blender, malo po malo, i blendaj dok ne postigneš željenu konzistenciju.
- Tahini je odličan za zgusnuti hummus i dodati mu bogatiji okus.
- Maslinovo ulje može pomoći da humus bude gušći, ali pazi da ne pretjeraš, kako ne bi postao previše mastan.
- Ponekad je dovoljno staviti hummus u frižider na sat-dva – hladnoća će ga prirodno zgusnuti i donijeti onaj savršeni kremasti rezultat!
Humus bez tahinija
Ako ti tahini nije pri ruci ili ga jednostavno ne voliš, ne brini – humus možeš napraviti i bez njega, a bit će jednako ukusan. Ovaj recept je super jednostavan i brz, a sve što ti treba su osnovni sastojci i malo strpljenja.
Recept za humus bez tahinija
Ako ti tahini nije pri ruci ili ga jednostavno ne voliš, ne brini – humus možeš napraviti i bez njega, a bit će jednako ukusan. Ovaj recept je super jednostavan i brz, a sve što ti treba su osnovni sastojci i malo strpljenja.
Humus bez tahinija sastojci:
- 1 šalica kuhanog slanutka (pripremljenog kao u osnovnom receptu)
- 1/4 šalice svježe iscijeđenog limunovog soka
- 2-3 režnja češnjaka
- 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja (ili više, po potrebi)
- Sol (po ukusu)
- Hladna voda (za postizanje željene konzistencije)
- Opcionalno: 1-2 žlice sjemenki suncokreta, indijskih oraščića ili pečenog sezama (za dodatnu kremoznost)
Humus bez tahinija priprema:
Priprema je ista kao kod klasičnog humusa, samo što ovaj put izostavljaš tahini. Ako koristiš sjemenke ili orašaste plodove, samo ih dodaj u blender zajedno s ostalim sastojcima. Blendaj sve dok ne dobiješ glatku smjesu. Ako želiš kremastiji humus, možeš dodati više maslinovog ulja ili hladne vode dok ne postigneš idealnu konzistenciju. Prebaci u zdjelicu i uživaj u svom ukusnom humusu bez tahinija!