Gastro
Gastro

Supernamirnica puna proteina: Tri recepta s kvinojom

Supernamirnica puna proteina: Tri recepta s kvinojom
Doručak, ručak i večera s jednom od najzdravijih 'žitarica'

Iako se kvinoja naziva 'majkom žitarica', ona je zapravo pseudožitarica, srodna cikli i špinatu. Ima visoku razinu bjelančevina i smatra se odličnim izvorom svih esencijalnih aminokiselina te sadrži dobru dozu dozu vlakana i željeza Mnogo je boja u kojima raste, ali najpoznatije i najpopularnije vrste su bijela, crna i crvena kvinoja. I dok bijela kvinoja ima pahuljasta tekstura nakon kuhanja, crna i crvena poznate su po hrskavoj teksturi.  Pola šalice (od 2 dcl) kvinoje ima 111 kalorija, 2 g masti, 0 mg kolesterola, 4 g proteina i 3 g vlakana. Velika prednost kvinoje je što je gotova za 15 minuta, a može biti odlična baza za mnoge salate, ali i prilog glavnom jelu.

Kako skuhati i na koji način jesti kvinoju

(Foto: Depositphotos)

Kvinoja je toliko jednostavna da je samo važno zapamtiti omjer vode i kvinoje u kuhanju. Na šalicu kvinoje, treba ti dvije šalice vode. Ovaj omjer jednak je tri šalice kuhane kvinoje iliti šest porcija od pola šalice. Što se tiče tekućine, možeš koristiti vodu, temeljac, ali i kombinaciju jednog i drugog. Baš poput riže, dovoljno ju je kuhati u posoljenoj vodi, a kada zavrije - smanjiti vatru i kuhati oko 15 minuta dok kvinoja ne upije svu tekućinu.  Iako u kvinoji možeš uživati kao u zasebnom jelu, bezbroj je recepata kako je iskoristiti za doručak, ručak ili večeru, stoga smo izdvojile neke od najjednostavnijih za svako doba dana. 

Doručak: Kvinoja s jabukom i cimetom

Sastojci

3/4 šalice mlijeka po izboru

2/3 šalice narezanih jabuka

1/4 šalice kvinoje

1/4 žličice cimeta u prahu

4 žlice sitno narezanih badema

pola žličice meda

prstohvat soli

Priprema: 1. U malom lončiću stavi kuhati mlijeko, narezane jabuke, kvinoju, cimet i sol. Kada zavrije, pokrij poklopcem i smanji vatru te kuhaj oko 12 minuta, sve dok kvinoja ne upiju svu tekućinu. 2. Nakon kuhanja dodaj bademe i med te posluži. 

Ručak: Mediteranski burgeri od kvinoje

Sastojci Za burgere:

pola šalice kvinoje

1/3 šalice sušenih rajčica

1 konzerva slanutka

1 šalica zobenih pahuljica

2 režnja češnjaka

1 jaje

malo maslinovog ulja

pola šalice usitnjenog feta sira

sol, papar, origano, bosiljak, peršin po želji

peciva

Za nadjev:

1 šalica cherry rajčica

1/4 šalice maslina 

1 žličica limunovog soka ili vinskog octa

svježi peršin, bosiljak po želji

Priprema: 1. Skuhaj kvinoju prema prethodno napisanim uputama i pusti je da odstoji. 2. U blenderu usitni skuhanu kvinoju, slanutak, zobene pahuljice, češnjak, sol, origano i papar. Dodaj jaje i još jednom sve izblendaj dok ne dobiješ gustu smjesu, poput paste. Smjesu premjesti u veću zdjelu, dodaj usitnjene sušene rajčice, feta sir, peršin i bosiljak. Sve pomiješaj i oblikuj u popečke. Ako ih ne radiš odmah, smjesti ih u hladnjak.  3. U zdjeli pomiješaj sastojke za nadjev: cherry rajčice, masline, peršin, bosiljak i sok od limuna ili ocat. Po želji tostiraj peciva.  4. Na malo maslinovog ulja napravi popečke, ispeci ih s obje strane dok ne poprime smeđu boju, oko osam minuta sveukupno. Nakon što su gotovi, posluži ih s pecivom i nadjevom te po želji dodaj još fete.

Večera: Salata s kvinojom

Sastojci:

1 šalica kvinoje

2 šalice vode

1 konzerva slanutka

1 svježi krastavac

1 crvena paprika

1 manji ljubičasti luk

sok od limuna (od 2-3 manja limuna)

1 žlica vinskog octa ili aceta balsamica

2 režnja češnjaka

sol, papar

malo maslinovog ulja

svježi peršin po želji

Priprema: 1. Skuhaj kvinoju prema uputama i pusti da odstoji barem pet minuta. 2. U velikoj zdjeli pomiješaj slanutak, narezani krastavac, papriku, luk i peršin.  3. U drugoj zdjelici pomiješaj maslinovo ulje, sok od limuna, ocat, usitnjeni češnjak i sol i papar.  4. Kad se kvinoja ohladi, dodaj je ostalom povrću i sve zajedno prelij s dresingom. Dodaj još začina po želji. Salatu možeš čuvati u hladnjaku do četiri dana.