Iako se kvinoja naziva 'majkom žitarica', ona je zapravo pseudožitarica, srodna cikli i špinatu. Ima visoku razinu bjelančevina i smatra se odličnim izvorom svih esencijalnih aminokiselina te sadrži dobru dozu dozu vlakana i željeza.
Mnogo je boja u kojima raste, ali najpoznatije i najpopularnije vrste su bijela, crna i crvena kvinoja. I dok bijela kvinoja ima pahuljasta tekstura nakon kuhanja, crna i crvena poznate su po hrskavoj teksturi.
Pola šalice (od 2 dcl) kvinoje ima 111 kalorija, 2 g masti, 0 mg kolesterola, 4 g proteina i 3 g vlakana. Velika prednost kvinoje je što je gotova za 15 minuta, a može biti odlična baza za mnoge salate, ali i prilog glavnom jelu.
Kako skuhati i na koji način jesti kvinoju
(Foto: Depositphotos)
Kvinoja je toliko jednostavna da je samo važno zapamtiti omjer vode i kvinoje u kuhanju. Na šalicu kvinoje, treba ti dvije šalice vode. Ovaj omjer jednak je tri šalice kuhane kvinoje iliti šest porcija od pola šalice. Što se tiče tekućine, možeš koristiti vodu, temeljac, ali i kombinaciju jednog i drugog. Baš poput riže, dovoljno ju je kuhati u posoljenoj vodi, a kada zavrije - smanjiti vatru i kuhati oko 15 minuta dok kvinoja ne upije svu tekućinu.
Iako u kvinoji možeš uživati kao u zasebnom jelu, bezbroj je recepata kako je iskoristiti za doručak, ručak ili večeru, stoga smo izdvojile neke od najjednostavnijih za svako doba dana.
Doručak: Kvinoja s jabukom i cimetom
Sastojci:
- 3/4 šalice mlijeka po izboru
- 2/3 šalice narezanih jabuka
- 1/4 šalice kvinoje
- 1/4 žličice cimeta u prahu
- 4 žlice sitno narezanih badema
- pola žličice meda
- prstohvat soli
Priprema:
1. U malom lončiću stavi kuhati mlijeko, narezane jabuke, kvinoju, cimet i sol. Kada zavrije, pokrij poklopcem i smanji vatru te kuhaj oko 12 minuta, sve dok kvinoja ne upiju svu tekućinu.
2. Nakon kuhanja dodaj bademe i med te posluži.
Ručak: Mediteranski burgeri od kvinoje
Sastojci
Za burgere:
- pola šalice kvinoje
- 1/3 šalice sušenih rajčica
- 1 konzerva slanutka
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 2 režnja češnjaka
- 1 jaje
- malo maslinovog ulja
- pola šalice usitnjenog feta sira
- sol, papar, origano, bosiljak, peršin po želji
- peciva
Za nadjev:
- 1 šalica cherry rajčica
- 1/4 šalice maslina
- 1 žličica limunovog soka ili vinskog octa
- svježi peršin, bosiljak po želji
Priprema:
1. Skuhaj kvinoju prema prethodno napisanim uputama i pusti je da odstoji.
2. U blenderu usitni skuhanu kvinoju, slanutak, zobene pahuljice, češnjak, sol, origano i papar. Dodaj jaje i još jednom sve izblendaj dok ne dobiješ gustu smjesu, poput paste. Smjesu premjesti u veću zdjelu, dodaj usitnjene sušene rajčice, feta sir, peršin i bosiljak. Sve pomiješaj i oblikuj u popečke. Ako ih ne radiš odmah, smjesti ih u hladnjak.
3. U zdjeli pomiješaj sastojke za nadjev: cherry rajčice, masline, peršin, bosiljak i sok od limuna ili ocat. Po želji tostiraj peciva.
4. Na malo maslinovog ulja napravi popečke, ispeci ih s obje strane dok ne poprime smeđu boju, oko osam minuta sveukupno. Nakon što su gotovi, posluži ih s pecivom i nadjevom te po želji dodaj još fete.
Večera: Salata s kvinojom
Sastojci:
- 1 šalica kvinoje
- 2 šalice vode
- 1 konzerva slanutka
- 1 svježi krastavac
- 1 crvena paprika
- 1 manji ljubičasti luk
- sok od limuna (od 2-3 manja limuna)
- 1 žlica vinskog octa ili aceta balsamica
- 2 režnja češnjaka
- sol, papar
- malo maslinovog ulja
- svježi peršin po želji
Priprema:
1. Skuhaj kvinoju prema uputama i pusti da odstoji barem pet minuta.
2. U velikoj zdjeli pomiješaj slanutak, narezani krastavac, papriku, luk i peršin.
3. U drugoj zdjelici pomiješaj maslinovo ulje, sok od limuna, ocat, usitnjeni češnjak i sol i papar.
4. Kad se kvinoja ohladi, dodaj je ostalom povrću i sve zajedno prelij s dresingom. Dodaj još začina po želji. Salatu možeš čuvati u hladnjaku do četiri dana.