Gastro
Gastro

Super ideja: savršeni novogodišnji meni

Super ideja: savršeni novogodišnji meni
Predlažemo vam dva jelovnika

I nakon Božića blagdanski stol ostaje bogat, u iščekivanju najduže i najluđe noći. Ako staru godinu ispraćate u krugu obitelji ili očekujete goste, vjerojatno već imate ideju što pripremiti za novogodišnji meni. No, ako još niste odlučili, predlažemo vam dva jelovnika, mesni i riblji. Od umaka poslužite tartar, koji obogaćuje okus i savršen je prilog uz ribu, plodove mora, pohana i pržena jela od mesa, sira i povrća.

Pastrva s povrćem Sastojci 4 pastrve srednje veličine 1 – 2 limuna maslinovo ulje sol nekoliko vezica svježeg ružmarina 1 velika crvena paprika 1 velika glavica luka 2 stručka celera 1 velika mrkva Priprema Ribu oprati, malo posušiti i zarezati na nekoliko mjesta s obje strane. Posoliti i premazati maslinovim uljem. U trbušnu šupljinu staviti po jednu malu krišku limuna i grančicu ružmarina. Povrće očistiti i narezati na krupne komade. Limun također. Posoliti, preliti maslinovim uljem, one preostale kriške limuna malo iscijediti i sve dobro izmiješati. Povrće staviti na dno tepsije, ravnomjerno. Preko povrća složiti pastrvu. Pećnicu uključiti na 180 stupnjeva. Peći dok riba ne porumeni. Tartar umak Volite li majonezu, krastavce i kiselo vrhnje, tartar umak najbolji je izbor za vaš nogodišnji meni. Bez obzira na to jedete li ribu, pohane osliće ili piletinu, tartar umak odlično će se uklopiti uz gotovo svako jelo. Ukusan je, jednostavan, i pripremi se začas. Sastojci 2 dL majoneze 4 žlice kiselog vrhnja pola glavice crvenog luka 1 režanj češnjaka pola šalice sitno narezanih krastavaca, limunov sok od pola limuna 1 žlica senfa peršin sol, papar i crvena paprika Priprema U jednoj posudi izmješajte sve suhe sastojke, luk naribajte sitno, a češnjak istisnite. Kada se ti sastojci sjedine, dodajte majonezu, kiselo vrhnje, senf i limunov sok. Miješajte sve zajedno i kada se sve dobro pomiješa, dodajte začine. Tartar umak najbolje je staviti u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja. Teleći medaljoni Sastojci  1,5 kg telećeg filea 30 dag slanine 30 dag crvenog luka slatko vrhnje 0,4 L kiselog vrhnja 0,3 L bijelog vina sol papar ulje ili mast za prženje 2,5 kg krumpira 10 dag dimljenog sira 5 dag maslaca 5 dag oštrog brašna Priprema Izrežemo medaljone od telećeg filea, omotamo sa slaninom, posolimo i popaprimo. Jednu stranu medaljona uvaljamo u brašno i lagano pržimo na masnoći. Kada su prženi, izvadimo ih i dodamo bijelo vino, slatko i kiselo vrhnje. Prokuhamo, vratimo medaljone i reduciramo umak do potrebne gustoće. Umiješamo maslac i prema potrebi dosolimo i popaprimo. U međuvremenu krumpir izrežemo na ploške debljine 3 mm. U tavi ispržimo preostalu slaninu narezanu na rezance, dodamo luk narezan na ploške, posolimo i pirjamo da je staklast, te dodamo kiselo vrhnje i popaprimo. U odgovarajući kalup slažemo red krumpira, pa red luka, red krumpira, red luka i na kraju red krumpira, zalijemo mješavinom slatkog i kiselog vrhnja i naribamo dimljeni sir. Peći u pećnici oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Krumpir poslužimo s medaljonima i umakom.

Foto: © BlueOrange Studio - fotoliaV