Što učiniti kad nemaš kvasca? Napravi ga sama ili koristi zamjene koje će dostojno odraditi posao

Kao i u svim drugim područjima u životu tako se treba znati snaći i u kuhinji

Što učiniti kad nemaš kvasca? Napravi ga sama ili koristi zamjene koje će dostojno odraditi posao

Kvasac je ključni sastojak kruha, pizze, cimet rolica i brojnih drugih jela od tijesta. U trgovini ga možeš naći u svježem ili instant obliku, no u posljednje vrijeme teško da ćeš ga uopće  naći. Ljudi su ga pokupovali zbog karantene, no nije kraj svijeta. Kruh se može ispeći i bez kvasca. Postoje zamjene koje će gotovo jednako dobro obaviti posao, a možeš i sama napraviti kvasac.

Image

Proteinski kruh bez brašna uz koje će vaše nepce uživati bez straha od suvišnih kalorija

Pivo

Pivo sadrži kvasac, tako da je sasvim logično da će poslužiti i u dizanju tijesta. Kruh ćeš napraviti tako što ćeš umijesiti tijesti od tri šalice brašna, tri declitra piva, jednog praška za pecivo i malo soli.

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Starter ili domaći kvasac

Ovo je kvasac koji ćeš napraviti u svojoj kuhinji od vode i brašna. Možda si već i planirala raditi starter, no nikada nisi imala vremena. Za starter treba najmanje sedam dana da ga napraviš. Sada je pravi trenutak za to. Ionako si kod kuće. Evo što ti je činiti:

  • pripremi dvije staklenke, šest šalica integralnog brašna i šest šalica običnog brašna te vodu 
  • u staklenci pomiješaj šalicu integralnog brašna s pola šalice mlake vode, vodeći računa o tome da ukupna količina ne prekoračuje četvrtinu staklenke
  • prekrij staklenku krpom i ostavi 24 sata pa prvi i drugi korak (dodavanje  brašna i vode) ponavljaj iduća tri-četiri dana, no sada koristi mješavinu integralnog i običnog brašna u omjeru pola-pola. Ponavljaj ovaj postupak dok smjesa ne krene bujati i stvarati mjehuriće te mirisati kiselkasto-voćno
  • kada se to počne događati ti počni starter češće "hraniti", odnosno jednom svakih 12 sati i tako iduća tri dana. U tom vremenu osim što ćeš dodavati brašno i vodu, iz stalenke ćeš oduzimati 1/3 startera. Kada starter bude pun mjehurića i lijepe voćne arome te prođe deset sati od posljednjeg hranjenja, spreman je za uporabu
  • spremi ga u hladnjak, a kada poželiš umijesiti tijesto izvadi ga 12 sati ranije van i pola premjesti u drugu staklenku te nahrani s uobičajenom smjesom od brašna i vode
  • ostatak startera spremi u hladnjak i hrani ga svaka dva tjedna
shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Nedavno sam čula odličnu usporedbu startera s tamagotchijem. Ako si 90-ih bila dijete onda se sjećaš tamagotchija - japanske igračke iz 1997. koja je oponašala kućnog ljubimca, odnosno trebalo ju je redovito hraniti, davati joj lijekove ako je bolesna, stavljati na spavanje, brinuti se o njoj kao o živom biću. Ako to nisi činila dovoljno dobro, tamagotchi bi umro. Isto je sa starterom.  

Prašak za pecivo

Prašak za pecivo reagira čim ga pomiješaš s tekućinom i izložiš vrućini, odnosno staviš u pećnicu. Za razliku od tijesta s kvascem, tijesto s praškom za pecivo ne treba ostaviti da naraste, već odmah može u pećnicu. Kada je riječ o količini, koristi isto koliko koristiš i kvasca, no imaj na umu da od praška za pecivo kruh ipak neće biti jednako mekan kao od kvasca. 

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Soda bikarbona

Soda bikarbona u kombinaciji s kiselinom  poput limunovog soka izazvat će jednaku reakciju u tijestu kao i prašak za pecivo, odnosno kvasac. Sodu bikarbonu pomiješaj sa sokom od limuna ili  mlaćenicom ili pak mješavinom mlijeka i octa (u jednakom omjeru). U receptu za tijesto sodu bikarbonu dodaj u upola manjoj količii, no što bi stavila kvasca.

Primjerice, ako u receptu stoji dvije žličice kvasca, ti stavi žličicu sode i žličicu limunovog soka. Kao ni prašak za pecivo, tako ni soda ne treba vrijeme u kojem će tijesto narasti, već odmah može u pećnicu. 


Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.