
Što učiniti kad nemaš kvasca? Napravi ga sama ili koristi zamjene koje će dostojno odraditi posao

Kvasac je ključni sastojak kruha, pizze, cimet rolica i brojnih drugih jela od tijesta. U trgovini ga možeš naći u svježem ili instant obliku, no u posljednje vrijeme teško da ćeš ga uopće naći. Ljudi su ga pokupovali zbog karantene, no nije kraj svijeta. Kruh se može ispeći i bez kvasca. Postoje zamjene koje će gotovo jednako dobro obaviti posao, a možeš i sama napraviti kvasac.
Pivo
pripremi dvije staklenke, šest šalica integralnog brašna i šest šalica običnog brašna te vodu
u staklenci pomiješaj šalicu integralnog brašna s pola šalice mlake vode, vodeći računa o tome da ukupna količina ne prekoračuje četvrtinu staklenke
prekrij staklenku krpom i ostavi 24 sata pa prvi i drugi korak (dodavanje brašna i vode) ponavljaj iduća tri-četiri dana, no sada koristi mješavinu integralnog i običnog brašna u omjeru pola-pola. Ponavljaj ovaj postupak dok smjesa ne krene bujati i stvarati mjehuriće te mirisati kiselkasto-voćno
kada se to počne događati ti počni starter češće "hraniti", odnosno jednom svakih 12 sati i tako iduća tri dana. U tom vremenu osim što ćeš dodavati brašno i vodu, iz stalenke ćeš oduzimati 1/3 startera. Kada starter bude pun mjehurića i lijepe voćne arome te prođe deset sati od posljednjeg hranjenja, spreman je za uporabu
spremi ga u hladnjak, a kada poželiš umijesiti tijesto izvadi ga 12 sati ranije van i pola premjesti u drugu staklenku te nahrani s uobičajenom smjesom od brašna i vode
ostatak startera spremi u hladnjak i hrani ga svaka dva tjedna


Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
