Miris cimeta uvijek nas podsjeća na predbožićno vrijeme i upravo zato, cimet je začin koji ljudi diljem svijeta obožavaju i koriste u mnogim desertima, a nakon crnog papra, upravo je on drugi najpopularniji začin na svijetu.
Cimet je začin koji dolazi s grana drveća obitelji Cinnamomum, a potječe s Kariba, Južne Amerike i jugoistočne Azije. Ljudi su ga koristili još 2000. godine prije Krista u Egiptu, a u srednjovjekovno doba liječnici su ga koristili za liječenje kašlja, artritisa i upale grla.
Neka istraživanja sugeriraju da spojevi u cimetu imaju antioksidativna, protuupalna, antidijabetička i antimikrobna svojstva te da mogu, između ostalog, pružiti zaštitu od raka i kardiovaskularnih bolesti.
(Foto: Pexels)
Kao začin, cimet je dostupan u obliku praha ili cijeli, a sve njegove blagodati samo su razlog više da ga uključimo u deserte - zato smo izdvojile pet recepata za ukusne deserte s cimetom.