Omiljena slastica u jesenskom ruhu: Galette s jabukama, kruškama ili bučom

Za pripremu galette ti ne treba puno pribora ni sastojaka, a rezultati su vrlo ukusni i mirisni

Omiljena slastica u jesenskom ruhu: Galette s jabukama, kruškama ili bučom

Iako je riječ o slastici koja se priprema već stotinama godina, galetta je postala apsoluti hit ljetne sezone iza nas. Nismo sigurne je li razlog tomu jednostavna priprema ili raznolikost nadjeva koje možemo koristiti, no jedno smo sigurne - u galetti želimo uživati i tijekom jeseni.    

Image

Recept za pravu poslasticu: Keksi od lješnjaka uz koje će tvoj dom mirisati na jesen


Jabuke, kruške i buča zaštitni su znak jeseni i gotovo da nema obiteljskog nedjeljnog ručka čiji sastavni dio nije pita od jabuke ili savijača s bučom. Kako bi spojili ove jesenske namirnice s omiljenim ljetnim desertom, pronašle smo recepte s kojima ćeš moći uživati u oboje. Trešnje, marelice i šumske bobice zamijeni jesenskim plodovima i uživaj u hladnoj sezoni pred nama. 


Bez obzira na to što nas čekaju hladni dani, uz jesensku galettu će savršeno ići kuglica sladoleda od vanilije, ali i domaći preljev od karamele. Što god ti se od ovih priloga više sviđa, sigurno nećeš pogriješiti. A nećeš pogriješiti ni ako na idućem obiteljskom ručku poslužiš neku od ovih francuskih ljepotica. 

Galetta s jabukama


Potrebno ti je:

Tijesto:
Nadjev:
Postupak:

1. Brašno, sol, šećer i koricu pomiješaj te im dodaj hladan maslac narezan na kockice. Izmiješaj tijesto rukama dok ne dobiješ mrvičastu smjesu i zatim dodaj jedno razmućeno jaje. Sve poveži te zatim razvaljaj tijesto na lagano pobrašnjenoj podlozi i sve premjesti u posudu za pečenje.
2. Jabuke oguli i nareži na ploške.
3. U posebnoj posudi pomiješaj jabuke, šećer i cimet te zakuhaj dok jabuke ne puste sok.
4. Tijesto u sredini premaže džemom po izboru.
5. Nadjev pretresi u sredinu tijesta tako da ti ostanu slobodni krajevi. Krajeve prebaci preko nadjeva i premaži vodom te posipaj šećerom. Pitu peci 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva. 

  • 300 g oštrog brašna 
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera u prahu
  • naribana korica jednog limuna
  • 150 g maslaca
  • 1 veliko jaje
  • nekoliko žlica džema po izboru
  • 3 jabuke
  • 1 vanilin šećer
  • malo cimeta

Galetta s bučom


Potrebno ti je:

Tijesto:
Nadjev:
Postupak:

1. Brašno, sol, šećer i koricu pomiješaj te im dodaj hladan maslac narezan na kockice. Izmiješaj tijesto rukama dok ne dobiješ mrvičastu smjesu i zatim dodaj jedno razmućeno jaje. Sve poveži te zatim razvaljaj tijesto na lagano pobrašnjenoj podlozi i sve premjesti u posudu za pečenje.
2. Buču operi, nareži na komade i ispeci u pećnici dok ne bude mekana.
3. U posebnoj posudi pomiješaj pečenu buču, šećer i cimet te jaje i začine.
4. Nadjev pretresi u sredinu tijesta tako da ti ostanu slobodni krajevi. Krajeve prebaci preko nadjeva i premaži vodom te posipaj šećerom. Pitu peci 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva. 

  • 300 g oštrog brašna 
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera u prahu
  • naribana korica jednog limuna
  • 150 g maslaca
  • 1 veliko jaje
  • 250 g buče
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica šećera
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića

Galetta s kruškama


Potrebno ti je:

Tijesto:
Nadjev:
Postupak:

1. Brašno, sol, šećer i koricu pomiješaj te im dodaj hladan maslac narezan na kockice. Izmiješaj tijesto rukama dok ne dobiješ mrvičastu smjesu i zatim dodaj jedno razmućeno jaje. Sve poveži te zatim razvaljaj tijesto na lagano pobrašnjenoj podlozi i sve premjesti u posudu za pečenje.
2.Kruške operi i očisti te nareži na ploške. 
3. U posebnoj posudi pomiješaj sir, šećer, cimet i jaje.
4. Nadjev pretresi u sredinu tijesta tako da ti ostanu slobodni krajevi. Preko nadjeva posloži ploške svježe kruške. Krajeve prebaci preko nadjeva i kruški te premaži vodom te posipaj šećerom. Pitu peci 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva. 

  • 300 g oštrog brašna 
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera u prahu
  • naribana korica jednog limuna
  • 150 g maslaca
  • 1 veliko jaje
  • 3 kruške
  • 2 žlice šećera
  • 250 g svježeg sira
  • 1 žličica cimeta
  • 1 jaje