Rolice s cimetom
Sastojci za punjenje:Sastojci za nadjev:
Postupak:
1. Umuti brašno, šećer, sol i kvasac u velikoj zdjeli i ostavi sa strane. Pomiješaj mlijeko, vodu i maslac zajedno u posudi. Stavi u mikrovalnu ili na štednjak i ugrij dok se maslac ne otopi i smjesa ne zagrije na dodir. Ulij u zdjelu koju si ostavila sa strane, dodaj jaje i miješaj dok ne dobiješ mekano tijesto. Na blago pobrašnjenoj površini rukama mijesi tijesto tri minute. Stavi u posudu koju si prethodno podmazala malom količinom maslaca, pokrij i ostavi da stoji desetak minuta.
2. Nakon 10 minuta razvaljaj tijesto u pravokutnik, a odozgo namaži omekšanim maslacem. Pomiješaj cimet i šećer i sve to pospi po tijestu, koje ćeš zatim čvrsto smotati. Izreži na 10-12 ujednačenih kolutova i složi u lagano podmazanu okruglu posudu za torte ili posudu za pite.
3. Rolice čvrsto pokrij aluminijskom ili plastičnom folijom i ostavi da se dižu u toplom okruženju 60-90 minuta.
4. Nakon što rolice narastu, zagrij pećnicu na 190°C i peci 25-28 minuta dok tijesto lagano ne porumeni. Ako primijetiš da vrhovi prebrzo postanu smeđi, rolice lagano pokrij aluminijskom folijom i nastavi peći.
5. Umuti šećer u prahu, ekstrakt vanilije te kavu ili mlijeko. Prelij ili rasporedi po toplim rolicama, a ostatak rolica čvrsto pokrij i čuvaj do 3 dana na sobnoj temperaturi ili do 5 dana u hladnjaku.
Sastojci za rolice:
- 345 g brašna
- 50 g šećera
- pola čajne žličice soli
- 2 i 1/4 čajne žličice kvasca
- 120 ml mlijeka
- 60 ml vode
- 3 žlice maslaca
- jedno veliko jaje
- 45 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi
- jedna žlica mljevenog cimeta
- 50 g šećera
- 120 g šećera u prahu
- pola čajne žličice ekstrakta od vanilije
- 30-45 ml kuhane kave ili mlijeka