Ledena berba najčešće se odvija krajem prosinca ili početkom siječnja, a za vinogradare je to vrhunac vinogradarske sezone. Ledeno vino predstavlja i vrhunac u proizvodnji vina.
(FOTO: Pixabay)
Ledena berba daje tzv. predikatna vina, no vina ledene berbe su uistinu posebna, kako po procesu proizvodnje tako i po svojim osobitim karakteristikama. S obzirom na intenzivnu aromu i dugotrajan okus koji ledeno vino ostavlja u ustima, preporučuje se kao zadnji napitak večeri i to uz slatke obroke.
Grožđe za predikatna vina mora biti prosušeno na trsu. Predikatne berbe, odnosno proizvodnja predikatnih vina nastala je u zemljama kontinentalne klime i to u Austriji i Njemačkoj. Zadnjih godina ova vrsta posebnih načina berbe proširena je i u Hrvatskoj. Zbog toga su i predikatna vina uvrštena u "Zakon o vinu" (NN br. 34 od 24. svibnja 1995.), gdje se kaže: predikatna vina su vina koja u iznimnim godinama u posebnim uvjetima dozrijevaju, nakon berbe i prerade daju posebnu kakvoću, a moraju biti proizvedena samo od grožđa preporučenih sorata za pojedino vinogorje.
Sada znate nešto više o temi ledena berba i predikatna vina.