403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Srcolike krafne poznate gastro blogerice idealne su za Valentinovo

Srcolike krafne poznate gastro blogerice idealne su za Valentinovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Poznata hrvatska gastro blogerica na svojem je Instagram profilu @bake_me_by_nina podijelila recept za neodoljive srcolike krafne s punjenjem od marelice koje ovog Valentinova svojoj boljoj polovici možete servirati u krevet

Ako tvrdnji da ljubav ide kroz želudac pristupate s dozom sumnje, ovog Valentinova vam donosimo način da provjerite njezinu istinitost. Poznata hrvatska gastro blogerica na svojem je Instagram profilu @bake_me_by_nina podijelila recept za neodoljive srcolike krafne s punjenjem od marelice koje ovog Valentinova svojoj boljoj polovici možete servirati u krevet.

Ako vam njihova priprema zvuči komplicirano, varate se - srcolike krafne ne razlikuju se od onih klasičnih ni po čemu, osim po izgledu. Za njihovu pripremu trebat će vam nekoliko sastojaka, dobar mikser i bilo koji rezač za keksiće u obliku srca. Zbog veličine krafni, bilo bi idealno da i vaš rezač bude u promjeru od 6 do 8 cm.

Srcolike krafne poznate gastro blogerice idealne su za Valentinovo

Za dvadesetak srcolikih krafni, trebat će vam:

220 ml mlakog mlijeka

50 g šećera

7 g suhog kvasca ili pol kocke svježeg kvasca

3 jajeta L veličine

500 g glatkog brašna

100 g maslaca na sobnoj temperaturi

prstohvat soli

1 žličica ruma

1 žličica ekstrakta vanilije

1 žličica naribane korice limuna

1 l ulja za prženje

150 g kristal šećera

2 žličice cimeta

100 g pekmeza od marelica

Krafne možete puniti bilo kojim punjenjem – pekmezom od marelice, lemon curdom, kremom od vanilije, a nakon prženja možete ih uvaljati u šećer ili posuti šećerom u prahu. Kristal šećeru možete dodati i malo cimeta, čime ćete miris krafni učiniti neodoljivim.

Kod izrade tijesta pazite da ga dobro zamijesite kako bi vam krafne bile mekane i prozračne, te da se ono obujmom udvostruči. Priprema je jednostavna.

U posudu stavite suhi ili razmrvite svježi kvasac, dodajte mu šećer, mlako mlijeko (nikako vruće) i oko 60 g brašna. Pokrijte i pustite 20 minuta da nabubri.

U manjoj posudi zatim razmutite jaja.

U drugu posudu zatim stavite uzdigli kvasac pa mu dodajte razmućena jaja i miksajte dok se ne sjedini.

Smjesi dodajte ekstrakt vanilije, rum i naribanu koricu limuna, a potom brašno i sol. Mikserom s nastavkom za tijesto ili klasičnim mikserom sa spiralnim nastavcima krenite izrađivati tijesto. Kada se sve poveže i nema suhih dijelova, krenite dodavati maslac. Dodajte ga postepeno, komad po komad, miksajući najmanje 10 minuta. Kada vam se tijesto počne odvajati od stijenki posude te postane mekano i sjajno – to je znak da je ono  spremno.

Tijesto prebacite u nauljenu posudu i pokrijte ga prozirnom folijom. Ostavite sve na toplom i pričekate da se obujmom udvostruči. To trajati jedan do dva sata.

Kada je tijesto odležalo, potrebno je krenuti u njegovo oblikovanje i prženje.

Prvo tijesto razvaljajte na debljinu od jednog centimetra, a zatim pomoću srcolikog rezača utisnite oblike. Budući da su srca nepravilnog oblika, nećete iskoristiti svo tijesto odmah. No, ne brinite - ostatak nanovo razvaljajte pa u njega ponovno utisnite srcolike oblike.

Kada ste oblikovali srca, tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 20-ak minuta, dok vam krafne lijepo ne narastu.

Ugrijte ulje u loncu srednje veličine. Idealna temperatura za prženje krafni je 160 stupnjeva, a ako nemate kuhinjski termometar, iskoristite drvenu kuhinjsku žlicu kako biste doznali kada je ono dostiglo idealnu temperaturu. Jednostavno uronite vrh drvene žlice u ulje. Kada se oko njega počnu stvarati ravnomjerni manji mjehurići ulja, možete  smanjiti vatru i početi s prženjem.

Prilikom prženja stavljajte najviše 3 do 4 krafne istovremeno. Na ulje uvijek prvo stavite onu stranu krafne koja nije bila u doticaju sa stolom kako bi donjoj strani tijesta koja je stajala na radnoj površini dali vremena da se digne. Ovako će vam krafne biti istog izgleda s obje strane.

Poklopite lonac samo dok pržite prvu stranu. Lagano odignite krafnu s ulja te ju okrenite na drugu stranu ako je poprimila rumenu boju. Kada to učinite, nemojte poklapati lonac. Krafne je dovoljno pržiti do 2 minute, ali vrijeme ovisi o temperaturi ulja.

Kada su gotove, krafne izvadite na pripremljeni kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće s njih. U posudi pomiješajte šećer i cimet pa ih uvaljajte u smjesu, postavite ih uspravno te ih napunite pekmezom od marelica ili punjenjem po želji.

Ako ste ikada pripremali krafne, složit ćete se da je za njihov okus i izgled presudna kvaliteta tijesta te da se ono priprema pomoću kvalitetnog miksera. Nina je za svoje srcolike krafne koristila samostojeći Kenwood kMix stolni mikser.

Voila, doručak čijim ćete mirisom i okusom probuditi i razbuditi svoju bolji polovicu spreman! Postoji li bolji način za započeti dan, ali i za uvjeriti se u to da ljubav zaista ide kroz želudac?

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx