Šparoge su oduvijek smatrane delicijom, a sada je pravo vrijeme da uživamo u njima što češće. Nekoć ih je bilo teško uzgojiti, pa su bile rezervirane samo za bogataške stolove, no danas srećom to nije slučaj pa ih je lako nabaviti na tržnici ili u trgovačkim centrima. Iako su mnogo dostupnije i dalje je njihova sezona relativno kratka, pa stoga trebaš požuriti i uživati u svom bogatstvu njihova okusa i zdravstvenih benefita dok još možeš.
Inače, šparoga je biljka iz porodice ljiljana, a smatra se i jednom od najstarijih samoniklih kultura na Mediteranu. Različite verzije šparoga raspršene su po mnogim kontinentima, a u kulinarstvu se šparoge koriste već više od 2000 godine.
Danas često čujemo da se radi o namirnici iznimno bogatoj vitaminima i mineralima, a činjenica je da su zdravstveni benefiti šparoga prepoznati i prije no što je moderna znanost ustvrdila zbog čega se sve šparoge smatraju super-hranom. Naime, bogata nutritivna vrijednost ove biljke znači da je ona krcata vitaminima A, K, B, C i E, a sadrži i folnu kiselinu, željezo, bakar, mangan, kalij, cink, magnezij i selen.
Dakle, doista možemo ustvrditi da se radi o iznimno zdravoj namirnici koja bi trebala biti sastavni dio naše proljetno-ljetne prehrane.
Osim što je nutritivno bogata, šparoga je i kalorijski siromašna. 100 grama šparoga sadrži tek 20 kalorija, što ju čini idealnom namirnicom za sve one koji žele smršavjeti do ljeta. Šparoge imaju i snažna protuupalna svojstva i zbog toga jako povoljno djeluju na zdravlje srca i krvnih žila. Istraživanja pokazuju da svakodnevno konzumiranje šparoga može povoljno djelovati na snižavanje kolesterola i krvnog tlaka, a i ojačati krvne žile.
Uz to, šparoge su odlična namirnica za ljude koji pate od neredovite i neregularne probave. S obzirom na to da su jako bogate vlaknima, šparoge potiču probavu i smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Bogate inulinom, hranom za dobre crijevne bakterije, poboljšat će apsorpciju hranjivih tvari u crijevima te smanjiti rizik od obolijevanja od raka crijeva.
Uz sve to, šparoge su i jedna od namirnica koja je najbogatija glutationom. Glutation je jedan od najproučavanijih i najvažnijih antioksidanata. Bitan je za cjelokupno zdravlje, obnavljanje imunoloških stanica i jedan je od najjačih sredstava za čišćenje organizma.
Zbog svih ovih razloga, a i zbog toga što ih mnogi smatraju afrodizijakom, šparoge bi trebala uvrstiti u svoju prehranu. Donosimo ti stoga tri jednostavna recepta koja će ti pomoći da ovu zdravu namirnicu što češće stavljaš na svoj stol.
Rižoto sa sušenim rajčicama i šparogama
Priprema:
Zagrij ulje i 2 žlice maslaca i na tome proprži tanko narezan luk i rajčicu oko 5 minuta, samo da omekša. Dodaj rižu i lagano miješaj par minuta dok zrna ne promijene boju. Zatim sve zalij bijelim vinom i neprestano miješaj dok tekućina sasvim ne ispari. Podlijevaj vrućim temeljcem malo po malo, a dok se sve krčka nareži šparoge na komadiće te ih zadnjih 5 minuta kuhanja dodaj u rižu. Posoli i popapri po ukusu. Kada skineš rižoto s vatre dodaj mu kockicu maslaca i dobro izmiješaj. Zatim naribaj sir i opet sve dobro izmiješaj. Uz posluživanje dodaj i naribanu limunovo koricu koja će jelu dati notu svježine.
.
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 3 žlice maslaca
- 1 manji luk
- 10-tak sušenih rajčica, izrezanih na tanke trakice
- 250 g riže
- temeljac za podlijevanje
- 1 čaša bijelog vina
- sol i papar
- 200 g šparoga
- 80 g svježe ribanog parmezana
- naribane limunove korice
Salata od šparoga
Priprema:
Kuhaj ocat na umjerenoj vatri dok ne ispari polovina tekućine. Ulij ga u zdjelu i promiješaj sa senfom, mažuranom, maslinovim uljem i češnjakom. Dodaj papar i sol. Kuhaj šparoge u kipućoj slanoj vodi oko 4 minute. Ocijedi ih i isperi hladnom vodom dva puta. Prelij šparoge i papriku dresingom koji si napravila i posipaj orasima.
Sastojci:
- šalica aceta balsamica
- 3 žličice maslinovog ulja
- 1 žličica senfa
- 1 žličica svježeg sjeckanog mažurana
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 kilogram šparoga
- 1 veća paprika, sitno narezana
- 1/3 šalice sjeckanih oraha
Gratinirane šparoge
Priprema:
Ostruži donje dvije trećine šparoga. Operi ih i poredaj tako da su vrškovi u istoj ravnini, poveži ih u svežanj i odreži donji drvenasti dio. U visoki lonac stavi vodu, dodaj šećer, malo soli, 20 g maslaca i Vegetu. Kada voda zakipi, stavi kuhati šparoge tako da stoje okomito. Bitno je paziti da donji drvenasti dio bude u vodi, dok mekši može viriti iz nje i skuhati se na pari. Kuhaj tako šparoge 15-30 minuta, a kada su gotove ocijedi ih i zamotaj 3 ili 4 šparoge u plošku šunke ili pršuta. Zatim ih složi u namašćenu vatrostalnu posudu te ih zalij s nekoliko žlica tekućine u kojoj su se kuhale. Posipaj ih naribanim sirom i po površini po njima rasporedi listiće maslaca. Zatim sve skupa zapeci u pećnici na 220 stupnjeva oko 15 minuta. Od tekućine u kojoj su se kuhale šparoge možeš napraviti i jednostavnu hranjivu juhu.
Sastojci:
- 1 kg šparoga
- 80 g maslaca
- 1 žličica šećera
- 8-10 ploški kuhane šunke
- 150 g sira gaude
- 2 žlice ribanog parmezana
- 1 žlica Vegete ili nekog drugog začina