Gastro
Gastro

Sočne maline idealne su za pripremu raznih slastica, džemova i slatkih umaka

Sočne maline idealne su za pripremu raznih slastica, džemova i slatkih umaka
Najbolje je jesti ih direktno svježe, a možete ih iskoristiti i za pripremu raznih deserata, slastica, umaka i džemova za zimnicu

Jedna od namirnica koja nam je dostupna tijekom ljeta su i sočne maline koje se mogu iskoristiti za pripremu raznih slastica, kolača i džemova. Naime, osim što su izuzetno ukusne, maline su i ljekovite te jako dobre za ljudsko zdravlje.   Riječ je o izuzetno nježnom, ali otpornom voću zbog čega grmovi s malinama često rastu na nepristupačnim i divljim krajevima. No maline možete posaditi i u vlastitom vrtu ili pak ih nabaviti na tržnici od lokalnih proizvođača.   Liječnici maline preporučuju onima koji imaju problema sa srcem ili pak pate od nekih neuroloških bolesti. Istraživanja su pokazala da maline sprečavaju nervozu, kao i da pomažu kod uspostavljanja hormonalne ravnoteže. Povoljno djeluju na probavu, potpomažu uravnotežiti razinu šećera u krvi, a sadrže i mnoge vitamine i anitoksidanse.   Osim toga, obiluju vlaknima i sadrže jako malo kalorija zbog čega su idealne kao međuobrok za sve one koji imaju problema s viškom kilograma. Također pročišćavaju krvne žile i odlične su za bolji izgled kože i kose.   Od listova maline može se pripremiti i čaj koji je osobito povoljan za žene jer pomaže kod brojnih ženskih tegoba.     Sezona malina počinje u lipnju, a grm maline može roditi plodovima jednom ili više puta u godini.   Najbolje je jesti ih direktno svježe, a možete ih iskoristiti i za pripremu raznih deserata, slastica, umaka i džemova za zimnicu. Osim toga, mogu se sušiti ili pak zamrznuti. Svježe ubrane maline treba čuvati u hladnjaku te ih upotrijebiti u roku od dva do tri dana.   S malinama postoje mnogi ukusni recepti, a mi vam svoje favorite otkrivamo u nastavku...

Foto: Unsplash

   

Desert s malinama

Sastojci:   80  g omekšalog maslaca  60 g šećera  1 vanilin šećer  2 jaja  125 g brašna  pola žličice praška za pecivo  prstohvat soli  1 žlica mlijeka   Nadjev:  400 g malina  1 preljev za torte  listići badema za ukrašavanje     Najprije pjenasto umutite maslac sa šećerom i vanilin šećer pa dodajte jaje te brašno, prašak za pecivo i žlicu mlijeka.  Ulijte tijesto u kalup koji ste prethodno namazali maslacem i pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta.  Dok se biskvit peče, pripremite si maline i preljev. Nakon što je biskvit pečen, rasporedite po njemu maline te prelijte preljev. Ukrasite listićima badema.  

Ljetni desert s likerom od maline

Sastojci: 675 g ljetnog bobičastog voća (maline, borovnice, ribiz...) 140 g šećera 2 žlice likera od maline 6-8 kriški starog kruha punomasno vrhnje ili šlag za posluživanje Priprema: 1. Stavite voće u veliki lonac sa šećerom. Neka provre polako, na laganoj vatri, a pritom pažljivo miješajte dok se šećer ne rastopi. Kuhajte na laganoj vatri 2-3 minute dok se sokovi ne počnu razlijevati, a voće još nije izgubilo oblik. Dodajte liker od maline. 2. Obložite kalup kriškama kruha i ulijte kuhano voće sa sokovima. 3. Prekrijte voće ostatkom kruha. Stavite tanjur na vrh i pritisnite, a zatim stavite u hladnjak na najmanje 8 sati. 4. Preokrenite desert na tanjur i poslužite uz punomasnom vrhnje ili šlag.

Izvor: Zbirka najboljih recepataNakladnik: Znanje d.o.o., Zagreb

 

Sorbet s malinama

Sastojci: 175 g malina 175 g crvenog ribiza 175 ml vode 100 g šećera 150 ml soka od brusnice 2 bjelanjka Priprema: 1.Očistite voće i stavite ga u veliki lonac s debelim dnom. Dodajte dvije žlice vode i pirjajte na umjerenoj vatri desetak minuta. Protisnite voće kroz cjedilo u zdjelu kako biste dobili pire. 2. Stavite šećer i ostatak vode u čisti lonac i lagano zagrijavajte uz miješanje dok se šećer ne otopi. Pustite da provre, a zatim kuhajte uz povremeno miješanje 10 minuta kako biste dobili sirup. Pazite da ne dobije smeđu boju. Uklonite s vatre i hladite barem 1 sat. Kad se ohladi, umiješajte voćni pire i sok od brusnica u sirup. 3. Ako koristite aparat za sladoled, umiješajte smjesu u aparatu prema uputama proizvođača. Kad se smjesa počne smrzavati, ulupajte bjelanjke u čvrst, ali ne i suh snijeg, a zatim dodajte smjesi i pažljivo promiješajte da se spoje. Poslužite ukrašeno voćem.

Izvor: Zbirka najboljih recepataNakladnik: Znanje d.o.o., Zagreb

Ricotta s umakom od malina

Sastojci: 225 g sira ricotta  55 g prosijanog šećera u prahu 300 ml punomasnog vrhnja 1 žličica arome vanilije 55 g ribane tamne čokolade 2 bjelanjka Umak: 225 g svježih malina šećer u prahu Ukras: svježe maline Priprema: 1. Protisnite ricottu kroz sito u zdjelu. Dodajte šećer u prahu, vrhnje i aromu vanilije. Dobro izmiješajte. Umiješajte ribanu čokoladu. Stavite bjelanjke u čistu zdjelicu i tucite ih dok ne budu čvrsti. Pažljivo umiješajte u smjesu sa sirom. 2. Obložite 8 zasebnih kalupića gazom. Pripremljene kalupiće napunite smjesom. Stavite ih na poslužavnik ili na tanjur i ostavite ih da se cijede u hladnjaku 8 sati ili preko noći.  3. Za pripremu umaka od maline stavite maline u multipraktik i utisnite u pire. Protisnite kroz sito u zdjelu i po želji dodajte šećer u prahu. Poslužite tako da prebacite svaki desert na tanjur, a sa strane ulijte umak od malina. Ukrasite malinama i poslužite.

Kolač od beze kora i malina

Sastojci 3 bjelanjka 175 g šećera 1 žlica kukuruznog brašna 25 g naribane čokolade za kuhanje Krema i preljev: 175 g čokolade za kuhanje, razmlomljene na komadiće 450 ml tučenog vrhnja 280 g svježih malina malo otopljene čokolade za ukrašavanje Priprema: 1. Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva. Na papiru za pečenje nacrtajte tri pravokutnika dimenzija 10x25 i stavite ih na dva lima za pečenje. 2. Miješajte bjelanjke u zdjeli sve dok se ne počnu pjeniti, zatim postupno dodajte polovicu šećera i nastavite miješati sve dok smjesa ne postane čvrsta i sjajna. Umiješajte ostatak šećera, kukuruzno brašno i naribanu čokoladu. Stavite smjesu od  bjelanjaka u drsir vrećicu s običnim nastavkom promjera 1 cm i istisnite redove preko pravokutnika. 3. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici sat i pol. Isključite pećnicu i ostavite beze kore da se ohlade u pećnici, a zatim uklonite papir za pečenje. 4. Stavite čokoladu u vatrostalnu zdjelu iznad posude s vodom koja lagano vrije i miješajte dok se ne otopi. Premažite čokoladom dva sloja beze kora. Ostavite da se stisnu. Stavite jednu beze koru koja je prelivena čokoladom na tanjur i premažite jednom trećinom kreme te pospite malinama. Nježno stavite drugu beze koru i premažite polovicom preostale kreme te pospite malinama. Položite posljednju beze koru na vrh i ukrasite ostatkom kreme i malinama. Istisnite otopljenu čokoladu po vrhu kolača i poslužite.