Gastro
Gastro

Slatko u čaši

Slatko u čaši
Ukusno, fino i jednostavno

Voće, šlag, kreme, puding, razmrvljeni keksi, sir, – neke od ovih sastojaka možete iskoristiti za pripremu osvježavajućeg deserta u čaši. Možete napraviti i parfait, zamrznutu kremu od jaja i tučenog vrhnja koja se može obogatiti raznim aromama. Može to biti i parfait u visokoj uskoj čaši sastavljen od voća, sladoleda i nekog oblika biskvita s utučenim šlagom na vrhu. Ili se odlučite za varijantu u kojoj je umjesto sladoleda jogurt ili miksani svježi sir.  Kod deserta u čaši najbolje je na dno staviti nasjeckano voće, posuti miksanim zaslađenim svježim sirom i nascjeckanim orašastim plodovima.  

Foto: © fahrwasser - fotolia

Tiramisu s jagodama

Sastojci: 250 g jagoda vrećica vanilin šećera 100 g keksa s bademima Krema: 250 g sira mascarponea 2 čaše kiselog vrhnja 100 g šećera u prahu vanilin šećer Priprema: Jagode operite, ocijedite, uklonite im peteljke i narežite na ploške. Pomiješajte ih u posudi s bourbon vanilin šećerom. Napravite kremu od sira tako da lagano izmiješate sir, kiselo vrhnje, šećer u prahu i vanilin šećer. Pripremite dublje čaše i izlijte na dno malo kreme, zatim na nju poredajte zašećerene jagode. Pospite ih keksima te ponovite još jedan red sira, jagoda i keksa. Na vrh stavite kremu od sira i ukrasite manjim komadima jagoda. Stavite u hladnjak dok se desert ne stisne.

Čokoladni mousse

Sastojci: 4 rebra poluslatke čokolade, sjeckane 2 rebra gorke čokolade, sjeckane 2 velika žumanjka 1 1/2 žličice kakaa u prahu 5 žličica šećera 1 1/2 slatkog vrhnja Priprema: Rastopite čokoladu na pari. U posebnoj posudi umiješajte žumanjke, kakao u prahu, 4 žličice šećera i 1/2 šalice vrhnja. To prokuhajte na srednje jakoj vatri, stalno miješajući, 2-3 minute. Stavite u hladnjak dok se ne ohladi. Izmiksajte preostali dio vrhnja i žličicu šećera dok ne bude smjesa srednje tvrda. Zatim tu smjesu izmiješajte lagano s čokoladnom smjesom. Rasporedite u male čašice i držite u hladnjaku barem 20 minuta prije posluživanja. Po tome pospite kockice čokolade, po želji.

Mousse s višnjama

Sastojci: 500 g kompota od višanja (ocijediti i sačuvati sok) 300 ml šlaga 2 žličice ruma 350 g kupovne mousse kreme 50 g čokolade za ukrašavanje Priprema: Ocijeđene višnje posložiti na tanjur obložen papirnatim salvetama. U posudi mikserom izmiksati šlag (paziti da bude dovoljno čvrst, ali također da ostane kremast) te dodati rum i još malo izmiješati. U prozirne čaše staviti šlag, potom izrađeni mousse od čokolade, višnje i sirup od kompota. Postupak možete ponoviti više puta, ovisno o tome koliko mjesta imate u čaši. Desert ukrasiti naribanom čokoladom.

Desert od jagoda i limuna

Sastojci: vrećica pudinga od vanilije 0,5 l mlijeka 500 g šećera + 75 g za puding 500 g jagoda ili malina žličica vanilin šećera 2 žličice instant-želatine žlica naribane limunove kore 3 veća jaja 80 ml limunova soka 55 g maslaca listići metvice Priprema: Skuhajte puding od vanilije. Čaše u kojima ćete poslužiti desert navlažite i napunite pudingom do trećine. Prekrijte prozirnom folijom preko kreme da ne nastane korica i odložite u hladnjak. Umutite jaja na pari, 150 g šećera i limunov sok. Mutite desetak minuta dok krema ne postane blijeda, te se ne zgusne. Nakon što ste maknuli kremu s pare, umiješajte u nju maslac nasjeckan na komadiće i limunovu koru. Izvadite čaše iz hladnjaka, maknite foliju i napunite drugu trećinu čaše kremom od limuna. Ponovno prekrijte folijom pa vratite u hladnjak. Jagode ili maline prokuhajte u tri žlice vode pa ih propasirajte. Vratite ih na vatru te stalno miješajući dodajte 250 g šećera. Prije nego što zakipi, umiješajte želatinu pomiješanu sa žličicom, dvije šećera. Kuhajte još dvije-tri minute pa ostavite da se malo ohladi. Izvadite čaše iz hladnjaka, dopunite želeom od jagoda, prekrijte prozirnom folijom te sve vratite u hladnjak na barem sat vremena. Prije posluživanja pospite listićima metvice.