Voće, šlag, kreme, puding, razmrvljeni keksi, sir, – neke od ovih sastojaka možete iskoristiti za pripremu osvježavajućeg deserta u čaši. Možete napraviti i parfait, zamrznutu kremu od jaja i tučenog vrhnja koja se može obogatiti raznim aromama. Može to biti i parfait u visokoj uskoj čaši sastavljen od voća, sladoleda i nekog oblika biskvita s utučenim šlagom na vrhu. Ili se odlučite za varijantu u kojoj je umjesto sladoleda jogurt ili miksani svježi sir. Kod deserta u čaši najbolje je na dno staviti nasjeckano voće, posuti miksanim zaslađenim svježim sirom i nascjeckanim orašastim plodovima.
Foto: © fahrwasser - fotolia
Tiramisu s jagodama
Sastojci:
250 g jagoda
vrećica vanilin šećera
100 g keksa s bademima
Krema:
250 g sira mascarponea
2 čaše kiselog vrhnja
100 g šećera u prahu
vanilin šećer
Priprema:
Jagode operite, ocijedite, uklonite im peteljke i narežite na ploške. Pomiješajte ih u posudi s bourbon vanilin šećerom. Napravite kremu od sira tako da lagano izmiješate sir, kiselo vrhnje, šećer u prahu i vanilin šećer. Pripremite dublje čaše i izlijte na dno malo kreme, zatim na nju poredajte zašećerene jagode. Pospite ih keksima te ponovite još jedan red sira, jagoda i keksa. Na vrh stavite kremu od sira i ukrasite manjim komadima jagoda. Stavite u hladnjak dok se desert ne stisne.
Čokoladni mousse
Sastojci:
4 rebra poluslatke čokolade, sjeckane
2 rebra gorke čokolade, sjeckane
2 velika žumanjka
1 1/2 žličice kakaa u prahu
5 žličica šećera
1 1/2 slatkog vrhnja
Priprema:
Rastopite čokoladu na pari. U posebnoj posudi umiješajte žumanjke, kakao u prahu, 4 žličice šećera i 1/2 šalice vrhnja. To prokuhajte na srednje jakoj vatri, stalno miješajući, 2-3 minute. Stavite u hladnjak dok se ne ohladi. Izmiksajte preostali dio vrhnja i žličicu šećera dok ne bude smjesa srednje tvrda. Zatim tu smjesu izmiješajte lagano s čokoladnom smjesom. Rasporedite u male čašice i držite u hladnjaku barem 20 minuta prije posluživanja. Po tome pospite kockice čokolade, po želji.
Mousse s višnjama
Sastojci:
500 g kompota od višanja (ocijediti i sačuvati sok)
300 ml šlaga
2 žličice ruma
350 g kupovne mousse kreme
50 g čokolade za ukrašavanje
Priprema:
Ocijeđene višnje posložiti na tanjur obložen papirnatim salvetama. U posudi mikserom izmiksati šlag (paziti da bude dovoljno čvrst, ali također da ostane kremast) te dodati rum i još malo izmiješati. U prozirne čaše staviti šlag, potom izrađeni mousse od čokolade, višnje i sirup od kompota. Postupak možete ponoviti više puta, ovisno o tome koliko mjesta imate u čaši. Desert ukrasiti naribanom čokoladom.
Desert od jagoda i limuna
Sastojci:
vrećica pudinga od vanilije
0,5 l mlijeka
500 g šećera + 75 g za puding
500 g jagoda ili malina
žličica vanilin šećera
2 žličice instant-želatine
žlica naribane limunove kore
3 veća jaja
80 ml limunova soka
55 g maslaca
listići metvice
Priprema:
Skuhajte puding od vanilije. Čaše u kojima ćete poslužiti desert navlažite i napunite pudingom do trećine. Prekrijte prozirnom folijom preko kreme da ne nastane korica i odložite u hladnjak. Umutite jaja na pari, 150 g šećera i limunov sok. Mutite desetak minuta dok krema ne postane blijeda, te se ne zgusne. Nakon što ste maknuli kremu s pare, umiješajte u nju maslac nasjeckan na komadiće i limunovu koru. Izvadite čaše iz hladnjaka, maknite foliju i napunite drugu trećinu čaše kremom od limuna. Ponovno prekrijte folijom pa vratite u hladnjak. Jagode ili maline prokuhajte u tri žlice vode pa ih propasirajte. Vratite ih na vatru te stalno miješajući dodajte 250 g šećera. Prije nego što zakipi, umiješajte želatinu pomiješanu sa žličicom, dvije šećera. Kuhajte još dvije-tri minute pa ostavite da se malo ohladi. Izvadite čaše iz hladnjaka, dopunite želeom od jagoda, prekrijte prozirnom folijom te sve vratite u hladnjak na barem sat vremena. Prije posluživanja pospite listićima metvice.