Slatke strasti iz Enciana!

Slatke strasti iz Enciana!

Slatke strasti iz Enciana!

Smeđi šećer dobiva se od  soka šećerne trske. Za razliku od bijelog je nerafiniran, uslijed čega na njegovim kristalima ostaje i melasa, koja mu daje specifičnu boju, okus i miris karamela (svjetliji ima oko 3,5%, a tamniji oko 6,5% melase).

Zbog svojeg je okusa po karamelama pogodan za zaslađivanje različitih napitaka, kave, čajeva, kakaa, koktela i mliječnih napitaka, te jela, kukuruznih pahuljica, jela od sira i slično, ali naravno i kao zamjena za bijeli šećer u pripremi različitih deserta, kolača i drugih jela.

Svijetli Muscovado sadrži manji postotak melase od Tamnog  te  je zbog blagog okusa idealan  za pripremu svih vrsta jela. Melasa šećer sadrži visok postotak melase (oko 10%)  što mu daje specifičnu aromu te se uglavnom koristi u pripremi slastica i raznih umaka.

Svijetli Muscovado je svijetle, bež boje i sitnih kristala dok je  Melasa šećer izrazito ljepljive i vlažne teksture, sitnih tamno smeđih kristala.

Šećeri dolaze s Mauricijusa koji je sinonim za porijeklo visokokvalitetnih smeđih šećera šećerne trske.  Svježe rezana šećerna trska se lomi i preša kako bi se dobio sok koji se prvo taloženjem I filtracijom pročišćava. Sok se isparavanjem pretvara u gusti sirup koji prolazi 3 faze kristalizacije ovisno o vrsti šećera koja se želi dobiti. Svaka viša faza znači veći udio melase u samim kristalima i oko njih, a time i bogatiju aromu.

Smeđi šećer se smatra hranjivijim i kvalitetnijim od bijelog, zahvaljujući tome što nije potpuno rafiniran, pa sadrži i veliku količinu hranjivih tvari, minerala i elemenata u tragovima, kalija, kalcija, natrija, magnezija i fosfora.

Specifičan okus i tekstura pružaju kupcu mogućnost izbora te unose raznolikost u prehranu.