Obožavamo mediteransko začinsko bilje koje aromatizira baš svaki obrok, a sada smo pronašle i genijalna tri recepta za slastice i deserte u kojima su glavni sastojci kadulja, ružmarin i bosiljak. Osvježavajuće, lagane kombinacije okusa, prozračne teksture i primamljiv izgled čine ove neobične deserte vrlo privlačnima, a mi ih jedva čekamo po prvi puta napraviti.
Odaberi između klasičnog kolača od jogurta i limuna s ružmarinom, kreme od bosiljka ili pak semifredda s kaduljom i ovog vikenda svojim ukućanima ponudi atipičnu verziju svima omiljenih začina. Garantiramo da ćeš se oduševiti.
Slatka krema s bosiljkom i medom
Priprema:
Mikserom promiješaj zdrobljenu skutu s medom, šećerom i koricom limuna (samo žuti dio korice). Odvoji listove bosiljka te ih izmiksaj u blenderu sa sokom od 1 limuna tako da dobiješ zelenu pastu. Zatim pastu od bosiljka prebaci u skutu i još malo izmiksaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Bademe grubo zdrobi preko krpe uz pomoć čekića za meso. Serviraj kremu od skute u čašicu i na vrh pospi komadiće badema.
Sastojci:
- 400 g skute, ovčje
- 1 vezica bosiljka
- 1 limun
- 6 žlica meda
- 2 žlica šećera, smeđi
- 20 komada badema
Kolač s limunom i ružmarinom
Priprema:
U posudi umuti ulje, šećer, jaja i limunovu koricu, a zatim dodaj i sve ostale sastojke. Dobro sve promiješaj da dobiješ smjesu bez grudica. Tijesto presipaj u namašćeni kalup za torte i stavi peći u pećnicu na 175 stupnjeva od 30 do 40 minuta. Nakon što je kalup pečen ga ostavi da se još 15 minuta hladi u kalupu. Za glazuru izmiješaj šećer i limunov sok da dobiješ glatku i tekuću glazuru. Kada je kolač ohlađen prelij glazuru preko njega.
Sastojci:
- 1 i pol šalica šećera
- naribana korica 2 limuna
- 2 jaja
- 1 šalica ulja
- ½ žličice soli
- 1 šalica jogurta
- 3 žličice limunovog soka
- 3 žličice sitno nasjeckanog ružmarina
- 2 šalice brašna s praškom za pecivo
- 2 šalice šećera u prahu
- 5 žlica limunovog soka
Semifreddo od badema i kadulje
Priprema:
Bademe kratko prži u tavi sa šećerom da se postupno rastope, a šećer aromatizira. Pržene bademe i ostatak šećera premjesti u blender ili mlinac te ih usitni. Nekoliko komada istuci kuhinjskim batom kako bi ostali nešto veći komadići. U zdjeli kojom si poklopila lonac u kojem kuha voda miješaj 2 cijela jaja, 4 žumanjka i vanilin šećer. Miješaj sve dok ne dobiješ finu kremastu smjesu. Vrhnje istuci u čvrsti šlag. U kremu umiješaj sitnije i krupnije usitnjene bademe. Pažljivo umiješaj i tučeno vrhnje. Budi vrlo nježna da se šlag ne bi “ispuhao”. Sve izlij u željeni kalup obložen folijom te stavi u zamrzivač. Kada se posve ohladi, izvadi, ukloni foliju i reži na ploške. Ukrasi i aromatiziraj listićima kadulje.
Sastojci:
- 1 l vrhnja za šlag
- 6 komada jaja
- 150 g badema
- 150 g šećera u prahu
- 100 g šećera kristal
- 10 g vanilin šećer
- Kadulja