Osvježavajuć i ljekovit

Sezona je komorača, a mi imamo tri ukusna recepta s ovim aromatičnim povrćem

Želiš li obogatiti svoju kuhinju novim okusima, ali i poboljšati zdravlje, ojačati imunitet, počni konzumirati komorač. Sada je savršeno vrijeme za to jer mu je ujesen sezona

profimedia-0416836767.jpg
Foto: Profimedia

Komorač raste duž Mediterana, što znači da ga ima na području sjevernog Jadrana i u Dalmaciji, a izuzetno je popularan na Sardiniji gdje je ključni sastojak brojnih tradicionalnih jela. Svojim izuzetno aromatičnim i osvježavajućim okusom "podići" će salate, obogatiti variva,a možeš ga jako jednostavno pripremiti i kao prilog.

Image
Ukusne i zdrave

Tri recepta za zdrave povrtne juhe koje će te ugrijati ove jeseni

Najbolji je prijatelj mama male djece jer će olakšati bol bebama koje imaju kolike i umiriti ih. Naime, jedan od prirodnih lijekova za dječje grčeve je čaj od sjemenki komorača koji piju mame, a bebe blagodati osjete, unoseći ga u svoj organizam kroz mlijeko.

Osim toga, potiče stvaranje mlijeka i ublažava osjetljivost bradavica. Osim dojiljama, komorač će pomoći i osobama s probavnim problemima. Ublažit će žgaravicu, osloboditi te nadutosti te potaknuti crijeva na rad. Odlično je rješenje kod upale desni te kod lošeg zadaha.

Image
Foto: Pexels

Želiš li skinuti višak kilograma, i tu će ti pomoći komorač. Čaj od ove biljke potiče detoksikaciju organizma, dobar je dijuretik, ubrzava metabolizam te ublažava glad. Komorač je i sjajan afrodizijak. Ne moramo ti objašnjavati kako djeluje u ovom slučaju. Probaj, vidjet ćeš i sama, a mi ti u nastavku donosimo tri recepta za jela s ovom namirnicom izuzetno zanimljivog okusa.

Pečeni komorač

Sastojci za 4 osobe

  • pola kilograma komorača (bez stabljika)
  • jedan luk
  • žlica-dvije maslaca
  • dcl bijelog vina

Postupak

Očisti i prepolovi komorač te ga kuhaj u slanoj vodi deset minuta. Zagrij pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Dok čekaš da se ugrije pećnica, u dubokoj tavi otopi maslac te u njega prebaci prokuhani komorač tako da ga položiš na prerezanu stranu. Peci ga dok ne poprimi zlatno smeđu boju pa okreni. U tom trenutku dodaj sitno narezani luk i peci dok i druga strana koromača ne pozlati. Promiješajte kuhačom kako luk ne bi zagorio. Sada komorač prebaci u pleh, a na jakoj vatri deglaziraj tavu u kojoj se pekao, bijelim vinom, stružući stranice i dno drvenom kuhačom. Komorač prelijte sadržajem iz tave i peci 15 minuta ili dok se vino ne reducira do sirupa. Po želji ukrasi jelo zelenim listićima komorača.

Komorač s kobasicama i grahom

Ovo jelo možeš napraviti i u veganskoj ili vegetarijanskoj varijanti ukoliko kobasice od mesa zamijeniš onima koje ga ne sadrže.

Sastojci za dvije osobe

  • dvije kobasice
  • jedan luk
  • dva češnjaka
  • jedan komorač
  • šalica pelata
  • 150 grama kuhanog graha
  • ulje

Postupak

Kobasice nareži na kolutiće i peci ih na malo ulja. Dodaj narezani češnjak i komorač koji si narezala na četvrtine ili još sitnije ukoliko je velik. Pirjaj ga pet minuta ili dok ne dobije zlatnu boju . Sada dodaj rajčicu i grah, posoli i popapri te kuhaj 15-ak minuta dok se umak ne reducira, a komorač omekša. Pospi listićima komorača i uživaj u ovom zdravom jelu.

Salata od komorača i naranče

Komorač se sjajno slaže s narančom što potvrđuju brojni recepti u kojima se nalaze ove dvije namirnice, a mi ti donosimo jedan za hranjivu i ukusnu salatu koju ćeš spremiti u trenu. Riječ je o obogaćenoj verziji sicilijanske salate u koju idu komorač, naranča, sol, papar, masline i maslinovo ulje.

Sastojci za dvije osobe

  • jedna velika i sočna naranča
  • jedan komorač
  • grčki jogurt
  • desetak badema
  • nekoliko maslina
  • paprika
  • maslinovo ulje
  • sok polovice limuna
  • listići mente
  • sol i papar

Postupak

Na jogurt stavi tanko narezane kriškice komorača i kriške naranče kojima si ogulila bijelu ovojnicu. Na tanko nareži i papriku te ju dodaj jelu zajedno s maslinama i tostiranim bademima. Začini s maslinovim ulje i limunovim sokom, posoli i popapri te pospi svježim listićima mente. Dobar tek!