Komorač raste duž Mediterana, što znači da ga ima na području sjevernog Jadrana i u Dalmaciji, a izuzetno je popularan na Sardiniji gdje je ključni sastojak brojnih tradicionalnih jela. Svojim izuzetno aromatičnim i osvježavajućim okusom "podići" će salate, obogatiti variva,a možeš ga jako jednostavno pripremiti i kao prilog.
Najbolji je prijatelj mama male djece jer će olakšati bol bebama koje imaju kolike i umiriti ih. Naime, jedan od prirodnih lijekova za dječje grčeve je čaj od sjemenki komorača koji piju mame, a bebe blagodati osjete, unoseći ga u svoj organizam kroz mlijeko.
Osim toga, potiče stvaranje mlijeka i ublažava osjetljivost bradavica. Osim dojiljama, komorač će pomoći i osobama s probavnim problemima. Ublažit će žgaravicu, osloboditi te nadutosti te potaknuti crijeva na rad. Odlično je rješenje kod upale desni te kod lošeg zadaha.
Želiš li skinuti višak kilograma, i tu će ti pomoći komorač. Čaj od ove biljke potiče detoksikaciju organizma, dobar je dijuretik, ubrzava metabolizam te ublažava glad. Komorač je i sjajan afrodizijak. Ne moramo ti objašnjavati kako djeluje u ovom slučaju. Probaj, vidjet ćeš i sama, a mi ti u nastavku donosimo tri recepta za jela s ovom namirnicom izuzetno zanimljivog okusa.
Pečeni komorač
Sastojci za 4 osobe
- pola kilograma komorača (bez stabljika)
- jedan luk
- žlica-dvije maslaca
- dcl bijelog vina
Postupak
Očisti i prepolovi komorač te ga kuhaj u slanoj vodi deset minuta. Zagrij pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Dok čekaš da se ugrije pećnica, u dubokoj tavi otopi maslac te u njega prebaci prokuhani komorač tako da ga položiš na prerezanu stranu. Peci ga dok ne poprimi zlatno smeđu boju pa okreni. U tom trenutku dodaj sitno narezani luk i peci dok i druga strana koromača ne pozlati. Promiješajte kuhačom kako luk ne bi zagorio. Sada komorač prebaci u pleh, a na jakoj vatri deglaziraj tavu u kojoj se pekao, bijelim vinom, stružući stranice i dno drvenom kuhačom. Komorač prelijte sadržajem iz tave i peci 15 minuta ili dok se vino ne reducira do sirupa. Po želji ukrasi jelo zelenim listićima komorača.
Komorač s kobasicama i grahom
Ovo jelo možeš napraviti i u veganskoj ili vegetarijanskoj varijanti ukoliko kobasice od mesa zamijeniš onima koje ga ne sadrže.
Sastojci za dvije osobe
- dvije kobasice
- jedan luk
- dva češnjaka
- jedan komorač
- šalica pelata
- 150 grama kuhanog graha
- ulje
Postupak
Kobasice nareži na kolutiće i peci ih na malo ulja. Dodaj narezani češnjak i komorač koji si narezala na četvrtine ili još sitnije ukoliko je velik. Pirjaj ga pet minuta ili dok ne dobije zlatnu boju . Sada dodaj rajčicu i grah, posoli i popapri te kuhaj 15-ak minuta dok se umak ne reducira, a komorač omekša. Pospi listićima komorača i uživaj u ovom zdravom jelu.
Salata od komorača i naranče
Komorač se sjajno slaže s narančom što potvrđuju brojni recepti u kojima se nalaze ove dvije namirnice, a mi ti donosimo jedan za hranjivu i ukusnu salatu koju ćeš spremiti u trenu. Riječ je o obogaćenoj verziji sicilijanske salate u koju idu komorač, naranča, sol, papar, masline i maslinovo ulje.
Sastojci za dvije osobe
- jedna velika i sočna naranča
- jedan komorač
- grčki jogurt
- desetak badema
- nekoliko maslina
- paprika
- maslinovo ulje
- sok polovice limuna
- listići mente
- sol i papar
Postupak
Na jogurt stavi tanko narezane kriškice komorača i kriške naranče kojima si ogulila bijelu ovojnicu. Na tanko nareži i papriku te ju dodaj jelu zajedno s maslinama i tostiranim bademima. Začini s maslinovim ulje i limunovim sokom, posoli i popapri te pospi svježim listićima mente. Dobar tek!