Gastro
Osvježavajuć i ljekovit

Sezona je komorača, a mi imamo tri ukusna recepta s ovim aromatičnim povrćem

Sezona je komorača, a mi imamo tri ukusna recepta s ovim aromatičnim povrćem
Želiš li obogatiti svoju kuhinju novim okusima, ali i poboljšati zdravlje, ojačati imunitet, počni konzumirati komorač. Sada je savršeno vrijeme za to jer mu je ujesen sezona

Komorač raste duž Mediterana, što znači da ga ima na području sjevernog Jadrana i u Dalmaciji, a izuzetno je popularan na Sardiniji gdje je ključni sastojak brojnih tradicionalnih jela. Svojim izuzetno aromatičnim i osvježavajućim okusom "podići" će salate, obogatiti variva,a možeš ga jako jednostavno pripremiti i kao prilog.

Najbolji je prijatelj mama male djece jer će olakšati bol bebama koje imaju kolike i umiriti ih. Naime, jedan od prirodnih lijekova za dječje grčeve je čaj od sjemenki komorača koji piju mame, a bebe blagodati osjete, unoseći ga u svoj organizam kroz mlijeko.

Osim toga, potiče stvaranje mlijeka i ublažava osjetljivost bradavica. Osim dojiljama, komorač će pomoći i osobama s probavnim problemima. Ublažit će žgaravicu, osloboditi te nadutosti te potaknuti crijeva na rad. Odlično je rješenje kod upale desni te kod lošeg zadaha.

Sezona je komorača, a mi imamo tri ukusna recepta s ovim aromatičnim povrćem

Želiš li skinuti višak kilograma, i tu će ti pomoći komorač. Čaj od ove biljke potiče detoksikaciju organizma, dobar je dijuretik, ubrzava metabolizam te ublažava glad. Komorač je i sjajan afrodizijak. Ne moramo ti objašnjavati kako djeluje u ovom slučaju. Probaj, vidjet ćeš i sama, a mi ti u nastavku donosimo tri recepta za jela s ovom namirnicom izuzetno zanimljivog okusa.

Pečeni komorač

Sastojci za 4 osobe

pola kilograma komorača (bez stabljika)

jedan luk

žlica-dvije maslaca

dcl bijelog vina

Postupak

Očisti i prepolovi komorač te ga kuhaj u slanoj vodi deset minuta. Zagrij pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Dok čekaš da se ugrije pećnica, u dubokoj tavi otopi maslac te u njega prebaci prokuhani komorač tako da ga položiš na prerezanu stranu. Peci ga dok ne poprimi zlatno smeđu boju pa okreni. U tom trenutku dodaj sitno narezani luk i peci dok i druga strana koromača ne pozlati. Promiješajte kuhačom kako luk ne bi zagorio. Sada komorač prebaci u pleh, a na jakoj vatri deglaziraj tavu u kojoj se pekao, bijelim vinom, stružući stranice i dno drvenom kuhačom. Komorač prelijte sadržajem iz tave i peci 15 minuta ili dok se vino ne reducira do sirupa. Po želji ukrasi jelo zelenim listićima komorača.

Komorač s kobasicama i grahom

Ovo jelo možeš napraviti i u veganskoj ili vegetarijanskoj varijanti ukoliko kobasice od mesa zamijeniš onima koje ga ne sadrže.

Sastojci za dvije osobe

dvije kobasice

jedan luk

dva češnjaka

jedan komorač

šalica pelata

150 grama kuhanog graha

ulje

Postupak

Kobasice nareži na kolutiće i peci ih na malo ulja. Dodaj narezani češnjak i komorač koji si narezala na četvrtine ili još sitnije ukoliko je velik. Pirjaj ga pet minuta ili dok ne dobije zlatnu boju . Sada dodaj rajčicu i grah, posoli i popapri te kuhaj 15-ak minuta dok se umak ne reducira, a komorač omekša. Pospi listićima komorača i uživaj u ovom zdravom jelu.

Salata od komorača i naranče

Komorač se sjajno slaže s narančom što potvrđuju brojni recepti u kojima se nalaze ove dvije namirnice, a mi ti donosimo jedan za hranjivu i ukusnu salatu koju ćeš spremiti u trenu. Riječ je o obogaćenoj verziji sicilijanske salate u koju idu komorač, naranča, sol, papar, masline i maslinovo ulje.

Sastojci za dvije osobe

jedna velika i sočna naranča

jedan komorač

grčki jogurt

desetak badema

nekoliko maslina

paprika

maslinovo ulje

sok polovice limuna

listići mente

sol i papar

Postupak

Na jogurt stavi tanko narezane kriškice komorača i kriške naranče kojima si ogulila bijelu ovojnicu. Na tanko nareži i papriku te ju dodaj jelu zajedno s maslinama i tostiranim bademima. Začini s maslinovim ulje i limunovim sokom, posoli i popapri te pospi svježim listićima mente. Dobar tek!