Ukusne i zdrave

Tri recepta za zdrave povrtne juhe koje će te ugrijati ove jeseni

Jesen i zima dva su godišnja doba kada najviše volimo jesti tople juhe, a u nastavku pronađi jednostavne recepte za ukusne juhe od povrća koje će te ostaviti bez teksta

jesen-juhe.jpg
Foto: Unsplash

Ljetne vrućine nekako su nas natjerale na to da zaboravimo koliko volimo tople juhe od povrća, ali jesen je tu da nas ponovno na to podsjeti. Kada se temperature počnu spuštati, nema ništa bolje nego napraviti finu, toplu povrtnu juhu koja će nas ugrijati, ali nam i dati potrebnu dozu vitamina koja nam je potrebna i zasititi nas.

Image

Fitometabolička prehrana: Savršena krem juha od cvjetače i poriluka

Ukusne i zdrave, juhe od povrća mogu se jesti kao predjelo, za ručak ili večeru, a jesen i zima dva su godišnja doba kada ih posebno volimo jesti. Bundeva, cikla, rajčica, celer - mogućnosti je bezbroj i svoju juhu možeš napraviti od bilo kojeg povrća, a mi smo u nastavku izdvojile tri recepta za jesenske juhe od bundeve, rajčice i brokule koje će te ugrijati u ove hladne i kišne dane.

Kremasta juha od bundeve i leće

  • 1 žlica maslinovog ulja, plus 1 žličica
  • 2 glavice luka, nasjeckane
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 800 g nasjeckane bundeve, plus sjemenke
  • 100 g crvene leće
  • 1 l vrućeg povrtnog temeljca
  • prstohvat soli i šećera
  • 50 g kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
Image
Foto: Unsplash

Zagrij ulje u velikoj tavi. Prži luk dok ne omekša i počne dobivati zlatnu boju, a zatim umiješaj češnjak, meso bundeve i leću pa zalij vrućim temeljcem. Začini, poklopi i pirjaj 20-25 minuta dok leća i povrće ne omekšaju. U međuvremenu operi sjemenke bundeve i osuši kuhinjskim papirom. Zagrij žličicu ulja u tavi i prži sjemenke. Miješaj, ali između miješanja poklopi posudu. Kad sjemenke poprime tostiran izgled, dodaj malo soli i prstohvat šećera i dobro promiješaj. Kuhanu smjesu od bundeve izmiksaj u blenderu dok ne postane glatka, zatim dodaj kiselo vrhnje ili grčki jogurt i ponovno izmiksaj. Posluži s prženim sjemenkama koje ćeš posipati po juhi.

Juha od rajčice

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 glavice luka, nasjeckane
  • 2 štapića celera, nasjeckana
  • 300 g mrkve, nasjeckane
  • 500 g krumpira, narezanog na kockice
  • 4 lista lovora
  • 5 žlica pirea od rajčice
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice crvenog ili bijelog vinskog octa
  • 4 konzerve nasjeckane rajčice od 400 g
  • 500 g passate
  • 3 povrtne kocke za temeljac
  • 400 ml punomasnog mlijeka
Image
Foto: Unsplash

Ulje, luk, celer, mrkvu, krumpir i lovor stavi u veliki lonac ili duboku tavu i lagano prži dok luk ne omekša – 10 do 15 minuta. Napuni kuhalo za vodu i zakuhaj. Umiješaj pire od rajčice, šećer, ocat, nasjeckanu rajčicu i pasatu pa izmrvi kocke temeljca. Dodaj 1 litru kipuće vode i pusti da se lagano kuha. Poklopi i pirjaj 15 minuta dok krumpir ne omekša, zatim izvadi lovor. Pasiraj štapnim mikserom dok smjesa ne bude glatka. Začini po želji i dodaj još prstohvat šećera ako treba. Juhu sada možeš ohladiti ili odmah jesti. Za posluživanje zagrij juhu, umiješajte mlijeko, ali ne daj da zakipi.

Juha od brokule

  • 900 g brokule
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 velika ljutika, narezana na tanko
  • 1 mali krumpir, narezan na kockice
  • 500 ml pilećeg temeljca
  • 700 ml vode
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice limunovog soka
  • malo soli i papra
Image
Foto: Unsplash

Stabljike brokule odvoji od krune i nareži ih na tanke ploške, a krune na cvjetiće. U velikom loncu na srednje jakoj vatri otopi maslac, a zatim umiješaj ulje. Dodaj ljutiku i kuhaj dok ne omekša, 3 do 4 minute, miješajući. Dodaj brokulu, krumpir, 1 žličicu soli i prstohvat crnog papra i kuhaj, povremeno miješajući, dok brokula ne postane svijetlo zelena, oko 5 minuta. Dodaj temeljac i vodu. Poklopi i pirjaj na srednje jakoj vatri dok brokula i krumpir ne omekšaju, 10 do 15 minuta. Ostavi da se ohladi 5 minuta. Blenderom izmiksaj juhu u pire i po potrebi dodaj još vode. Vrati u lonac, umiješaj vrhnje, zatim zagrij na laganoj vatri. Umiješaj sok od limuna, začini solju i crnim paprom.