
Tri recepta za zdrave povrtne juhe koje će te ugrijati ove jeseni

Ljetne vrućine nekako su nas natjerale na to da zaboravimo koliko volimo tople juhe od povrća, ali jesen je tu da nas ponovno na to podsjeti. Kada se temperature počnu spuštati, nema ništa bolje nego napraviti finu, toplu povrtnu juhu koja će nas ugrijati, ali nam i dati potrebnu dozu vitamina koja nam je potrebna i zasititi nas.
Ukusne i zdrave, juhe od povrća mogu se jesti kao predjelo, za ručak ili večeru, a jesen i zima dva su godišnja doba kada ih posebno volimo jesti. Bundeva, cikla, rajčica, celer - mogućnosti je bezbroj i svoju juhu možeš napraviti od bilo kojeg povrća, a mi smo u nastavku izdvojile tri recepta za jesenske juhe od bundeve, rajčice i brokule koje će te ugrijati u ove hladne i kišne dane.
Kremasta juha od bundeve i leće
1 žlica maslinovog ulja, plus 1 žličica
2 glavice luka, nasjeckane
2 češnja češnjaka, nasjeckana
800 g nasjeckane bundeve, plus sjemenke
100 g crvene leće
1 l vrućeg povrtnog temeljca
prstohvat soli i šećera
50 g kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
Juha od rajčice
3 žlice maslinovog ulja
2 glavice luka, nasjeckane
2 štapića celera, nasjeckana
300 g mrkve, nasjeckane
500 g krumpira, narezanog na kockice
4 lista lovora
5 žlica pirea od rajčice
2 žlice šećera
2 žlice crvenog ili bijelog vinskog octa
4 konzerve nasjeckane rajčice od 400 g
500 g passate
3 povrtne kocke za temeljac
400 ml punomasnog mlijeka
Juha od brokule
900 g brokule
2 žlice maslaca
1 žlica maslinovog ulja
1 velika ljutika, narezana na tanko
1 mali krumpir, narezan na kockice
500 ml pilećeg temeljca
700 ml vode
100 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice limunovog soka
malo soli i papra

Tradicijski hrvatski nakit: Šibenski botuni su klasik koji će svaku kombinaciju učiniti posebnom

Najpoznatije slip haljine svih vremena – od 90-ih do danas

Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje
