Pekmez je stari način pripremanja voća. Karakteristika mu je što se dodaje nešto manja količina šećera nego u džemove, a kuhanjem se nastoji dobiti masa koja će imati manje vode, pa prema tome i veću količinu koncentracije šećera koji se nalazi u voću.
Priređuje se tako da se voće samelje ili gnječi i jedno vrijeme kuha, a kada se dovoljno zgusne onda se dodaje šećer i kuha dotle dok se pekmez ne zgusne, odnosno dok gustoća nije takva da se pri miješanju vidi dno.
Ovdje treba spomenuti posebnu vrstu pekmeza koji je uobičajen kod nas. To je pekmez od šljiva bez dodatka šećera. Ne bi ga trebalo zaboraviti i zbog njegova specijalnog okusa a ni kao nacionalnu prerađevinu od voća.
Da spomenemo i kako pripremiti staklenke - njih i poklopce operite pa staklenke stavite u pećnicu na 80 - 100 stupnjeva da se osuše i zgriju, a poklopce prokuhajte u čistoj vodi, osušite i ostavite u suhoj krpi.
Varijacije sa šljivama
Pekmez od šljiva (bez šećera)
šljive (koliko želite)
Šljive se operu, izvade im se koštice i stave na kuhanje u široku posudu. Pekmez se kuha uz neprestano miješanje. Kuhati ga treba dotle dok se prilikom miješanja pekmeza ne vidi dno, odnosno dok pekmez ne pada u komadima s drvene žlice kojom se miješa.
Šljive se mogu prirediti i tako da se najprije samelju u stroju za mljevenje mesa i onda kuhaju kao što je gore opisano.
Ovo je tradicionalni recept bez šećera i bez guljenja šljiva koji ima svoj osobiti okus.
Pekmez od šljiva s octom
5 kg šljiva
2 dl vinskog octa
1,5 kg šećera
1 vanilija
2 dl ruma
Šljive se operu, očiste od koštica, preliju octom i kuhaju 15 do 20 minuta. Poslije toga se doda šećer i kuha dok se pekmez ne zgusne. Doda se vanilija i rum, malo promiješa i skida sa štednjaka.
Vruće staklenke se pune pekmezom, ostave na toplom mjestu da se uhvati korica na površini, a zatim poklope.
Pekmez od šljiva i rajčica
3 kg šljiva
1 kg rajčica
1 kg šećera
Šljive se ogule i očiste od koštica. Rajčice se ogule, prokuhaju i procijede. Dodajte im šljive i kuhajte 35 minuta, a zatim i šećer te kuhajte dok se pekmez ne zgusne. Vrući pekmez sipa se u vruće staklenke. Odmah poklopite i okrenute na poklopce te ostavite tako 5 minuta da se stvori vakuum.
Marelice ili dunje
Pekmez od marelica
1 kg marelica
0.50 kg
Marelice se očiste od koštica, samelju u stroju za mljevenje mesa i stave kuhati na laganu vatru 15 do 20 minuta. Nakon toga se umiješa šećer i kuha sve dok se pekmez ne zgusne. Ulijeva se u vruće staklenke koje se nakon 12 sati poklope celofanom i poklopcem.
Pekmez od dunja
1 kg očišćenih dunja
0,80 kg šećera
Dunje se ogule, izrežu na kriške, očiste od koštica, preliju vodom tek toliko da su pokrivene i kuhaju 10 do 15 minuta. Skuhane dunje samelju se u stroju za mljevenje mesa. Samljevene dunje kuhaju se 15 minuta bez šećera, zatim se doda šećer i kuha dotle dok se pri miješanju ne pojavi dno posude.
Vrući pekmez sipa se u vruće staklenke, prekrije arkom papira i ostavi preko noći. Kada se uhvati korica, staklenke se poklope.
Smokve ili šipak
Pekmez od smokava
5 kg smokava
1 kg šećera
Smokve se operu, ogule, samelju i propasiraju kroz sito.Tako se dobije sok koji se kuha jedno vrijeme, a zatim se doda šećer i dalje kuha dok se ne zgusne.
Vrući pekmez sipa se u vruće staklenke, ostavi na mlakom mjestu 12 sati, a zatim poklope.
Pekmez od šipka
4 kg šipka
1 kg šećera
Šipak se može pripremiti na dva načina: 1. očiste se s jedne i druge strane, operu, preliju s tek toliko vode da budu prekriveni i kuhaju dok ne omekšaju. Procijede se kroz sito.
2. očiste se s jedne i druge strane, svaki razreže i izvade koštice te kuhaju dok ne postanu mekani. Procijede se kroz sito.
U dobivenu masu šipaka stavi se šećer i kuha oko 30 minuta, odnosno dok se ne zgusne. Sipa se u vruće staklenke i poklopi.
Photo credit: photobyleigh via Foter.com / CC BY-SA
Miješani pekmez
1 kg krušaka
1 kg jabuka
1 kg šljiva
1 kg rajčica
1,5 kg šećera
Kruške, jabuke i šljive očiste se i samelju u stroju za mljevenje mesa. Rajčice se ogule i propasiraju. Mješavina voća (i rajčica) se kuha oko 25 minuta, a zatim doda šećer i kuha dok se ne pokaže dno posude.
Vrući pekmez sipa se u vruće staklenke, ostavlja se u toploj pećnici neko vrijeme da se napravi korica, zatim se poklopi.
Foto: FomaA - fotolia
Mara Zemgaliete - fotolia