Nitko ne voli sezonu gripe i prehlade, a ako si jedna od onih koja tijekom hladnijih mjeseci ima problema s kašljanjem, šmrcanjem i začepljenim nosom, vrijeme je da obratiš pažnju na svoju prehranu, a zašto ne početi s prvim obrokom u danu?
Ako si tip osobe koja za doručak jede nešto iz pekare ili kao zdraviju verziju zobenu pločicu - razmisli o nekim nutritivno hranjivijim opcijama za svoj imunitet.
Avokado tost poznat je kao 'celebrity doručak', a ovaj recept od samo 362 kalorije također je bogat proteinima i vlaknima koji će te zasititi.
Slanutak je posebno dobar zbog svog visokog udjela vitamina B6 - vitamina koji definitivno želiš uključiti u doručak ako je jačanje imuniteta tvoj cilj. Osim toga, odličan je i za tvoje moždane vijuge, ali i za zdravi živčani sustav. Ovaj sendvič možeš jesti kao doručak, ali i kao ručak ili večeru.
Sendvič od hrskavog slanutka i avokada
Sastojci:
Za slanutak
- konzerva slanutka
- žlica maslinovog ulja
- žličica kumina
- pola žličice češnjaka u prahu
- pola žličice dimljene paprike
- pola žličice soli
- prstohvat kurkume
Za dressing
- 1 režanj češnjaka
- 4-5 žlica limunovog soka
- sol, papar
- 5 žlica tahinija
Za avokado tost
- 4 tosta ili kriške kruha od cjelovitih žitarica
- 2 avokada
- sok 1 limuna
- sol, papar
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
2. U zdjeli pomiješaj slanutak, maslinovo ulje, kumin, češnjak u prahu, dimljenu papriku, sol i kurkumu. Stavi slanutak na papir za pečenje, odnosno u kalup za pečenje i peci 25 minuta dok slanutak ne postane hrskav.
3. Dok se slanutak peče, napravi dressing. U maloj zdjelici ili staklenki pomiješaj tahini, usitnjeni češnjak, limunov sok i malo vode. Dodaj sol i papar, a ako je dressing pregust, dodaj još malo vode kako bi ga prorijedila.
4. Avokado očisti i sa žlicom izvadi njegovo meso u zdjelu. Dodaj limunov sok i sve izgnječi vilicom. Začini po želji.
5. Namaži izgnječeni avokado po tostu ili kruhu. Dodaj pečeni slanutak i količinu dressinga po želji.
Savjet: Pečeni slanutak i dressing možeš napraviti unaprijed i pohraniti ih u hladnhjaku. Kako bi ponovno zagrijala slanutak, stavi ga u mikrovalnu pećnicu na 20-ak sekundi.