Gastro
Gastro

Sendvič od hrskavog slanutka i avokada za jačanje imuniteta

Sendvič od hrskavog slanutka i avokada za jačanje imuniteta
Savršeni zdravi doručak, ručak ili večera

Nitko ne voli sezonu gripe i prehlade, a ako si jedna od onih koja tijekom hladnijih mjeseci ima problema s kašljanjem, šmrcanjem i začepljenim nosom, vrijeme je da obratiš pažnju na svoju prehranu, a zašto ne početi s prvim obrokom u danu? Ako si tip osobe koja za doručak jede nešto iz pekare ili kao zdraviju verziju zobenu pločicu - razmisli o nekim nutritivno hranjivijim opcijama za svoj imunitet.  Avokado tost poznat je kao 'celebrity doručak', a ovaj recept od samo 362 kalorije također je bogat proteinima i vlaknima koji će te zasititi.  Slanutak je posebno dobar zbog svog visokog udjela vitamina B6 - vitamina koji definitivno želiš uključiti u doručak ako je jačanje imuniteta tvoj cilj. Osim toga, odličan je i za tvoje moždane vijuge, ali i za zdravi živčani sustav. Ovaj sendvič možeš jesti kao doručak, ali i kao ručak ili večeru.

Sendvič od hrskavog slanutka i avokada

Sastojci Za slanutak

konzerva slanutka

žlica maslinovog ulja

žličica kumina

pola žličice češnjaka u prahu

pola žličice dimljene paprike

pola žličice soli

prstohvat kurkume

Za dressing

1 režanj češnjaka

4-5 žlica limunovog soka

sol, papar

5 žlica tahinija

Za avokado tost

4 tosta ili kriške kruha od cjelovitih žitarica

2 avokada

sok 1 limuna

sol, papar

Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.  2. U zdjeli pomiješaj slanutak, maslinovo ulje, kumin, češnjak u prahu, dimljenu papriku, sol i kurkumu. Stavi slanutak na papir za pečenje, odnosno u kalup za pečenje i peci 25 minuta dok slanutak ne postane hrskav. 3. Dok se slanutak peče, napravi dressing. U maloj zdjelici ili staklenki pomiješaj tahini, usitnjeni češnjak, limunov sok i malo vode. Dodaj sol i papar, a ako je dressing pregust, dodaj još malo vode kako bi ga prorijedila.  4. Avokado očisti i sa žlicom izvadi njegovo meso u zdjelu. Dodaj limunov sok i sve izgnječi vilicom. Začini po želji.  5. Namaži izgnječeni avokado po tostu ili kruhu. Dodaj pečeni slanutak i količinu dressinga po želji.  Savjet: Pečeni slanutak i dressing možeš napraviti unaprijed i pohraniti ih u hladnhjaku. Kako bi ponovno zagrijala slanutak, stavi ga u mikrovalnu pećnicu na 20-ak sekundi.