Šampinjoni zaslužuju puno češće biti na tvom tanjuru, a evo i zašto

Uzimamo ih zdravo za gotovo i smatramo najobičnijim i najdosadnijim gljivama, no one mogu biti jednako zanimljive kao i njiove egzotične rođakinje shitake gljive

Šampinjoni zaslužuju puno češće biti na tvom tanjuru, a evo i zašto

Jesen je vrijeme kada se na tanjurima češće nalaze gljive, no ipak, s obzirom na njihovu hranjivost i jednostavnost pripreme, nisu dovoljno zastupljene. 

Sada im je sezona i prošetaš li šumom s nekim tko se razumije u gljive (nikako ih sama ne beri), kući se možeš vratiti s namirnicama za vrlo ukusan i nutritivno bogati obrok. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Savjeti kako prepoznati pokvarene šampinjone


Kada je riječ o tome kako iskoristiti šampinjone u kuhinji, vjerojatno ti na pamet prva pada pizza. No, ova gljiva, koju nerijetko podcjenjujemo, može se pripremiti na zaista mnogo načina. U nastavku i donosimo klasičnu gustu juhu od šampinjona te još dva jela u kojima on caruje. 

No, prije toga, napisat ćemo ti zbog čega bi češće trebala jesti šampinjone. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ove gljive odličan su izvor proteina i time dobra zamjena za meso. Sve gljive obiluju proteinima, no šampinjoni ipak u tome prednjače. 

Kad smo kod kalorija, njih imaju vrlo malo što znači da ih možeš jesti bez straha da ćeš dobiti pokoji kilogram viška. Ne sadrže šećer ni škrob zbog čega su dobre i za dijabetičare. Gljive obiluju vlaknima što dobro djeluje na probavu. 

Od vitamina i minerala šampinjoni sadrže visoke količine riboflavina, naiancina, kalija i selena.  





1/4