Savjeti kako prepoznati pokvarene šampinjone

Donosimo nekoliko savjeta o tome kako prepoznati pokvarene šampinjone, koji zaista mogu biti opasni ako prekoračite vrijeme njihove konzumacije

Savjeti kako prepoznati pokvarene šampinjone

Da li vam se dogodilo da ste na tržnici ili u marketu kupili gljive savršenoga izgleda, ali tijekom konzumacije, otkrili ste da ukus i miris baš nisu onakvi kakvi bi trebali biti.
Upravo to je veliki problem sa skoro svim gljivama, a kako šampinjone najčešće konzumiramo onda morate znati kako prepoznati pokvarene šampinjone,jer upravo njihov rok trajanja i način čuvanja su glavni krivci i za mnoga trovanja.

Nije toliko presudna samo starost gljive, kao što je slučaj sa šampinjonima, gdje su veći i ‚‚odrasliji“ primjerci i nekoliko puta ukusniji od mladih, ali vrlo je važan način pakiranja i transporta, na što treba obratiti pažnju.

Opasnosti od trovanja nije samo zato što su gljive možda došle blizu roka otisnutog na ambalaži, jer teško da ćete odlučiti pojesti nešto što ni mirisom ni ukusom ne podsjeća na jelo koje ste imali u planu, ali možete upropastiti dobar ručak – što je više nego izvjesno. Stoga poslušajte savjet kako prepoznati pokvarene šampinjone.

Iako su šampinjoni najmanje ukusni i najmanje kvalitetni, oni su najzahvalniji za uzgajanje, i zato su najčešća gljiva na našim trpezama.

Prilikom kupnje šampinjona, plijesan možete vidjeti pažljivijim pregledom te nipošto ne kupujte gljive ako vam trgovac ne dozvoli da pomirišete paket. 

Ako je miris gljiva sladunjav i težak jer se šampinjoni danima potparavaju u kondenziranoj vodi pod najlonom, taj miris, zajedno sa bljutavim ukusom, pokvarit će bilo koje jelo, bez obzira na začine. Zato zapamtite kako prepoznati pokvarene šampinjone i nastavite uživati u njima.