S ovih pet zdravih i ukusnih grickalica ovog se ljeta na plaži ne moraš bojati gladi

Plivanje, ali i sunčanje, mogu nas poprilično umoriti. Na plažu kreni spremna s ovim odličnim grickalicama koje možeš pripremiti u trenu

S ovih pet zdravih i ukusnih grickalica ovog se ljeta na plaži ne moraš bojati gladi

Nema ništa gore nego kada cjelodnevno uživanje na plaži prekine glad. Ovoga ljeta budi spremna i pripremi ove odlične grickalice u kojima će uživati cijela obitelj

Image

Sunce, more i čitanje: Ovo je naš izbor knjiga koje su idealno ljetno štivo za plažu


Kada biraš grickalice za plažu važno je gledati da se radi o namirnicama koje se neće lako pokvariti i koje mogu 'preživjeti' nekoliko sati na suncu. Još jedna odlična ideja je nabaviti prijenosni hladnjak ili posude za hranu koje održavaju temperaturu kako bi uživala u hladnim snackovima usred vruće plaže. 

Image


(Foto: Unsplash)

Također, namirnice bi trebale biti bogate proteinima kako bi imala dovoljno snage i energije cijeli dan brčkati se u toplom moru. Zato smo izdvojile nekoliko recepata za svako nepce. 

Osim na grickalice, svakako obrati pažnju na to da unosiš dovoljno tekućine. Dehidracija i opekline od sunca dva su najčešća problema koja nam se mogu dogoditi na plaži, zato kremu za sunčanje u torbu i pamet u glavu. 

Zapečeni slanutak


Postupak:

1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih.
2. Konzervu slanutka dobro ocijedi, a slanutak istresi u posudu. Dodaj maslinovo ulje i sok limuna i dobro promiješaj. 
3. Na slanutak dodaj papriku, kurkumu, češnjak, papar i sol i dobro izmiješaj. 
4. Sav sadržaj posude istresi na posudu za pečenje koju su obložila papirom za pečenje. 
5. Slanutak peci oko 5 minuta i zatim lagano promiješaj. Vrati ga nazad u pećnicu na još maksimalno 10 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. 

Ohlađeni pečeni slanutak super je za grickanje sam po sebi, a možeš ga dodati i u salatu ili sendvič.



Slanutak je odličan snack jer sadrži mnogo proteina koji će te zasititi i dati ti energije za cjelodnevnu zabavu na plaži. 

Potrebno ti je:   

  • 1 konzerva slanutka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žličice crvene paprike, mljevene
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1/2 žličice češnjaka u granulama
  • Sok pola limuna
  • Papar 
  • Sol

Voćna salata u staklenci


Postupak:

1. Voće nasjeckaj na sitne komadiće i posloži u staklenku. 
2. Limun iscijedi i sokom zalij voće kako ne bi oksidiralo i postalo smeđe. 

Ako nemaš sve sastojke koji su potrebni, iskoristi ono što imaš doma. Također, odličan dodatak voćnoj salati su orašasti plodovi i tostirani listići kokosa.


Voćna salata jednostavno se priprema, a ova verzija u staklenci odlična je kada trebaš nešto prezalogajiti to go

Potrebno ti je:   

  • Jagode
  • Naranča
  • Ananas
  • Kivi
  • Borovnice
  • Sok limuna

Proteinske kuglice


Postupak:

1. Sve sastojke ubaci u blender i dobro izblendaj dok ne dobiješ jednoličnu masu.
2. Rukama oblikuj kuglice i stavi ih u hladnjak dok ne kreneš na plažu. 

Umjesto chia sjemenki možeš staviti mak, a za drugačiji okus upotrijebi drugi okus proteinskog praha. 


Vrlo jednostavne za pripremiti, a tako zdrave, proteinske kuglice odličan su snack za cijelu obitelj. 

Potrebno ti je:   

  • 40 g kokosovog brašna
  • 2,5 mjerice proteina, okus vanilija
  • 60 ml bademovog mlijeka
  • Naribana korica pola limuna
  • 2 žličice soka limuna
  • 1 žličica chia sjemenki

Rolice sa špinatom


Postupak:

1. Lisnato tijesto razvaljaj na pravilan pravokutnik.
2. Špinat blanširaj, ocijedi od vode i dobro posoli. Pomiješaj ga sa sirom, jajetom, soli i paprom.
3. Nadjev razmaži po lisnatom tijestu. Lisnato tijesto srolaj tako da dobiješ dugačku štrucu.
4. Nareži štrucu na jednake dijelove i zapeci u pećnici 20-ak minuta na 180 stupnjeva Celzijevih.

Rolice dobro ohladi prije nego ih poneseš na plažu, a odlično će ići uz čašu hladnog jogurta. Po želji površinu rolica možeš premazati jajetom i posipati sezamom. 


Špinat i sir ukusna je kombinacija koja će te zasigurno zasititi, ali ti i dati potrebnu dnevnu dozu željeza. 

Potrebno ti je:   

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 500 g špinata
  • 250 g svježeg sira
  • sol i papar
  • 1 jaje

Krekeri s mediteranskim biljem i bijelim vinom


Postupak:

1. Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto i dodati mediteranske začine po želji. Naša preporuka su suhi ružmarin, origano i bosiljak. 
2. Razvaljati tijesto i pomoću kalupa oblikovati pojedinačne krekere. 
3. Peći oko 15 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. 

Uz krekere serviraj hummus, kremasti sir ili neki drugi namaz prepun proteina. 


Krekeri s mediteranskim biljem odličan su zdravi snack zbog silnih fitokemikalija koje sadrže začini u njima. 

Potrebno ti je:   

  • 1 šalica ulja
  • 1 šalica bijelog vina
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g sezama
  • 100 nepečenih sjemenki suncokreta
  • 100 g lanenih sjemenki
  • 450-500 g brašna
  • Sol
  • Začini po želji