Gastro
Gastro

S ovih pet zdravih i ukusnih grickalica ovog se ljeta na plaži ne moraš bojati gladi

S ovih pet zdravih i ukusnih grickalica ovog se ljeta na plaži ne moraš bojati gladi
Plivanje, ali i sunčanje, mogu nas poprilično umoriti. Na plažu kreni spremna s ovim odličnim grickalicama koje možeš pripremiti u trenu

Nema ništa gore nego kada cjelodnevno uživanje na plaži prekine glad. Ovoga ljeta budi spremna i pripremi ove odlične grickalice u kojima će uživati cijela obitelj   

Kada biraš grickalice za plažu važno je gledati da se radi o namirnicama koje se neće lako pokvariti i koje mogu 'preživjeti' nekoliko sati na suncu. Još jedna odlična ideja je nabaviti prijenosni hladnjak ili posude za hranu koje održavaju temperaturu kako bi uživala u hladnim snackovima usred vruće plaže.  (Foto: Unsplash) Također, namirnice bi trebale biti bogate proteinima kako bi imala dovoljno snage i energije cijeli dan brčkati se u toplom moru. Zato smo izdvojile nekoliko recepata za svako nepce.  Osim na grickalice, svakako obrati pažnju na to da unosiš dovoljno tekućine. Dehidracija i opekline od sunca dva su najčešća problema koja nam se mogu dogoditi na plaži, zato kremu za sunčanje u torbu i pamet u glavu.    

Zapečeni slanutak

Postupak: 1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih. 2. Konzervu slanutka dobro ocijedi, a slanutak istresi u posudu. Dodaj maslinovo ulje i sok limuna i dobro promiješaj.  3. Na slanutak dodaj papriku, kurkumu, češnjak, papar i sol i dobro izmiješaj.  4. Sav sadržaj posude istresi na posudu za pečenje koju su obložila papirom za pečenje.  5. Slanutak peci oko 5 minuta i zatim lagano promiješaj. Vrati ga nazad u pećnicu na još maksimalno 10 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.  Ohlađeni pečeni slanutak super je za grickanje sam po sebi, a možeš ga dodati i u salatu ili sendvič.

Slanutak je odličan snack jer sadrži mnogo proteina koji će te zasititi i dati ti energije za cjelodnevnu zabavu na plaži.  Potrebno ti je:   

1 konzerva slanutka

2 žlice maslinovog ulja

1/2 žličice crvene paprike, mljevene

1/2 žličice kurkume

1/2 žličice češnjaka u granulama

Sok pola limuna

Papar 

Sol

Voćna salata u staklenci

Postupak: 1. Voće nasjeckaj na sitne komadiće i posloži u staklenku.  2. Limun iscijedi i sokom zalij voće kako ne bi oksidiralo i postalo smeđe.  Ako nemaš sve sastojke koji su potrebni, iskoristi ono što imaš doma. Također, odličan dodatak voćnoj salati su orašasti plodovi i tostirani listići kokosa.

Voćna salata jednostavno se priprema, a ova verzija u staklenci odlična je kada trebaš nešto prezalogajiti to go Potrebno ti je:   

Jagode

Naranča

Ananas

Kivi

Borovnice

Sok limuna

Proteinske kuglice

Postupak: 1. Sve sastojke ubaci u blender i dobro izblendaj dok ne dobiješ jednoličnu masu. 2. Rukama oblikuj kuglice i stavi ih u hladnjak dok ne kreneš na plažu.  Umjesto chia sjemenki možeš staviti mak, a za drugačiji okus upotrijebi drugi okus proteinskog praha. 

Vrlo jednostavne za pripremiti, a tako zdrave, proteinske kuglice odličan su snack za cijelu obitelj.  Potrebno ti je:   

40 g kokosovog brašna

2,5 mjerice proteina, okus vanilija

60 ml bademovog mlijeka

Naribana korica pola limuna

2 žličice soka limuna

1 žličica chia sjemenki

Rolice sa špinatom

Postupak: 1. Lisnato tijesto razvaljaj na pravilan pravokutnik. 2. Špinat blanširaj, ocijedi od vode i dobro posoli. Pomiješaj ga sa sirom, jajetom, soli i paprom. 3. Nadjev razmaži po lisnatom tijestu. Lisnato tijesto srolaj tako da dobiješ dugačku štrucu. 4. Nareži štrucu na jednake dijelove i zapeci u pećnici 20-ak minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Rolice dobro ohladi prije nego ih poneseš na plažu, a odlično će ići uz čašu hladnog jogurta. Po želji površinu rolica možeš premazati jajetom i posipati sezamom. 

Špinat i sir ukusna je kombinacija koja će te zasigurno zasititi, ali ti i dati potrebnu dnevnu dozu željeza.  Potrebno ti je:   

500 g lisnatog tijesta

500 g špinata

250 g svježeg sira

sol i papar

1 jaje

Krekeri s mediteranskim biljem i bijelim vinom

Postupak: 1. Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto i dodati mediteranske začine po želji. Naša preporuka su suhi ružmarin, origano i bosiljak.  2. Razvaljati tijesto i pomoću kalupa oblikovati pojedinačne krekere.  3. Peći oko 15 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih.  Uz krekere serviraj hummus, kremasti sir ili neki drugi namaz prepun proteina. 

Krekeri s mediteranskim biljem odličan su zdravi snack zbog silnih fitokemikalija koje sadrže začini u njima.  Potrebno ti je:   

1 šalica ulja

1 šalica bijelog vina

1 prašak za pecivo

100 g sezama

100 nepečenih sjemenki suncokreta

100 g lanenih sjemenki

450-500 g brašna

Sol

Začini po želji