Konzumiranje žitarica ima višestruke koristi za naše zdravlje, a među najpopularnijima je zob čija su ljekovita svojstva poznata od davnina. Upravo je zob odličan izvor vlakana, a sadrži i vitamine, minerale te antioksidanse.
S obzirom na to da obiluje vlaknima, zob je odličan izbor namirnice za doručak. Hranjiva je i sporo se probavlja pa će te držati sitom do sljedećeg obroka. Najpopularnije jelo od zobi je mnogima omiljena zobena kaša koja se može pripremiti na jako puno načina i vrlo je ukusna i zdrava.
Zbog visokog udjela vlakana zob je idealna namirnica ako se boriš s viškom kilograma. Naime, vlakna u zobi pomažu u regulaciji apetita. Osim toga, redovita konzumacija zobi može sniziti i razinu lošeg kolesterola, a pozitivno utječe i na razinu energije. Također, beta glukan koji zob sadrži potiče rast dobrih bakterija u crijevima te tako pospješuje i rad probavnog sustava.
Dakle, razloga zbog kojih bi trebala uključiti zob u svoju redovitu prehranu zaista je mnogo, a ako ne znaš na koje je načine pripremiti, u nastavku smo za tebe izdvojile nekoliko odličnih recepata sa zobenim pahuljicama koji će ti se zasigurno svidjeti!
Muffini od banane i zobenih pahuljica
Sastojci:
- 250 grama zobenih pahuljica
- 350 mililitara mlijeka
- 2 zgnječene banane
- 100 grama smeđeg šećera
- 2 velika umućena jaja
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- ½ žličice soli
- 80 grama sjeckanih orašastih plodova po izboru
Priprema:
Zagrij pećnicu za 180 stupnjeva i pripremi si kalupe u kojima ćeš peći muffine. U zdjeli pomiješaj zobene pahuljice, mlijeko, zgnječene banane, smeđi šećer, jaja, prašak za pecivo, cimet, ekstrakt vanilije i sol. Umiješaj i sjeckane orašaste plodove. Raspodijeli smjesu u kalupe za muffine i stavi ih peći. Peci ih oko 25 minuta. Možeš ih poslužiti tople ili ih ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Čokoladna zobena kaša
Sastojci:
- 240 mililitara vode
- malo soli
- 50 grama zobenih pahuljica
- ½ banane
- 1 žlica čokoladnog namaza poput Nutelle
Priprema:
U loncu zakuhaj vodu s malo soli pa dodaj zobene pahuljice i smanji vatru, povremeno miješajući. Kuhaj zobene pahuljice dok sva tekućina ne ispari, oko 5 minuta. Makni s vatre, poklopi i ostavi zobenu kašu da kratko odstoji, 2 do 3 minute. Dodaj bananu i čokoladni namaz i uživaj u vrlo ukusnom i zdravom doručku.
Zobena kaša s kvinojom i chia sjemenkama
Sastojci:
- 180 grama zobenih pahuljica
- 90 grama pahuljica od ječma
- 90 grama kvinoje
- 200 grama suhog voća po izboru (grožđice, brusnice, suhe marelice)
- 2 žlice chia sjemenki
- 1 žličica cimeta
- malo soli
Priprema:
Pomiješaj zobene i ječmene pahuljice s kvinojom, suhim voćem, chia sjemenkama i sa cimetom. Dodaj malo soli. Ovu mješavinu možeš čuvati u dobro zatvorenoj posudi i koristiti za pripremu zobene kaše kad god poželiš. Za pripremu jednog obroka, u malom loncu pomiješaj pola šalice mješavine pahuljica s jednom i pol šalicom vode ili mlijeka po izboru. Ostavi da se kuha na srednje umjerenoj vatri oko 15 minuta, povremeno promiješaj. Ostavi da odstoji oko 5 minuta, a zatim zasladi po želji i posluži uz orašaste plodove ili svježe voće.