
Zobene pahuljice su idealan izbor za doručak - imamo sjajne recepte

Konzumiranje žitarica ima višestruke koristi za naše zdravlje, a među najpopularnijima je zob čija su ljekovita svojstva poznata od davnina. Upravo je zob odličan izvor vlakana, a sadrži i vitamine, minerale te antioksidanse.
S obzirom na to da obiluje vlaknima, zob je odličan izbor namirnice za doručak. Hranjiva je i sporo se probavlja pa će te držati sitom do sljedećeg obroka. Najpopularnije jelo od zobi je mnogima omiljena zobena kaša koja se može pripremiti na jako puno načina i vrlo je ukusna i zdrava.
Zbog visokog udjela vlakana zob je idealna namirnica ako se boriš s viškom kilograma. Naime, vlakna u zobi pomažu u regulaciji apetita. Osim toga, redovita konzumacija zobi može sniziti i razinu lošeg kolesterola, a pozitivno utječe i na razinu energije. Također, beta glukan koji zob sadrži potiče rast dobrih bakterija u crijevima te tako pospješuje i rad probavnog sustava.
Dakle, razloga zbog kojih bi trebala uključiti zob u svoju redovitu prehranu zaista je mnogo, a ako ne znaš na koje je načine pripremiti, u nastavku smo za tebe izdvojile nekoliko odličnih recepata sa zobenim pahuljicama koji će ti se zasigurno svidjeti!
Muffini od banane i zobenih pahuljica
Sastojci:
250 grama zobenih pahuljica
350 mililitara mlijeka
2 zgnječene banane
100 grama smeđeg šećera
2 velika umućena jaja
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
1 žličica ekstrakta od vanilije
½ žličice soli
80 grama sjeckanih orašastih plodova po izboru
Priprema:
Zagrij pećnicu za 180 stupnjeva i pripremi si kalupe u kojima ćeš peći muffine. U zdjeli pomiješaj zobene pahuljice, mlijeko, zgnječene banane, smeđi šećer, jaja, prašak za pecivo, cimet, ekstrakt vanilije i sol. Umiješaj i sjeckane orašaste plodove. Raspodijeli smjesu u kalupe za muffine i stavi ih peći. Peci ih oko 25 minuta. Možeš ih poslužiti tople ili ih ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Čokoladna zobena kaša
Sastojci:
240 mililitara vode
malo soli
50 grama zobenih pahuljica
½ banane
1 žlica čokoladnog namaza poput Nutelle
Priprema:
U loncu zakuhaj vodu s malo soli pa dodaj zobene pahuljice i smanji vatru, povremeno miješajući. Kuhaj zobene pahuljice dok sva tekućina ne ispari, oko 5 minuta. Makni s vatre, poklopi i ostavi zobenu kašu da kratko odstoji, 2 do 3 minute. Dodaj bananu i čokoladni namaz i uživaj u vrlo ukusnom i zdravom doručku.
Zobena kaša s kvinojom i chia sjemenkama
Sastojci:
180 grama zobenih pahuljica
90 grama pahuljica od ječma
90 grama kvinoje
200 grama suhog voća po izboru (grožđice, brusnice, suhe marelice)
2 žlice chia sjemenki
1 žličica cimeta
malo soli
Priprema:
Pomiješaj zobene i ječmene pahuljice s kvinojom, suhim voćem, chia sjemenkama i sa cimetom. Dodaj malo soli. Ovu mješavinu možeš čuvati u dobro zatvorenoj posudi i koristiti za pripremu zobene kaše kad god poželiš. Za pripremu jednog obroka, u malom loncu pomiješaj pola šalice mješavine pahuljica s jednom i pol šalicom vode ili mlijeka po izboru. Ostavi da se kuha na srednje umjerenoj vatri oko 15 minuta, povremeno promiješaj. Ostavi da odstoji oko 5 minuta, a zatim zasladi po želji i posluži uz orašaste plodove ili svježe voće.

Horoskop za četvrtak: Blizanci će se fokusirati na pozitivno, strijelci će izgladiti nesporazume

Tvoje su usne kao čokolada! Smeđe nijanse na usnama hit su ove jeseni

Stigli su prvi topli kaputi, ove modele ćemo nositi tijekom jeseni i zime
