NAJVAŽNIJI OBROK U DANU

Zobene pahuljice su idealan izbor za doručak - imamo sjajne recepte

Zbog visokog udjela vlakana zob je idealna namirnica za doručak, a pomaže i kod mršavljenja

Zobene pahuljice za doručak
Foto: Shutterstock

Konzumiranje žitarica ima višestruke koristi za naše zdravlje, a među najpopularnijima je zob čija su ljekovita svojstva poznata od davnina. Upravo je zob odličan izvor vlakana, a sadrži i vitamine, minerale te antioksidanse.

Image
NAJVAŽNIJI OBROK

Evo što bismo zapravo trebali jesti za doručak

S obzirom na to da obiluje vlaknima, zob je odličan izbor namirnice za doručak. Hranjiva je i sporo se probavlja pa će te držati sitom do sljedećeg obroka. Najpopularnije jelo od zobi je mnogima omiljena zobena kaša koja se može pripremiti na jako puno načina i vrlo je ukusna i zdrava.

Zbog visokog udjela vlakana zob je idealna namirnica ako se boriš s viškom kilograma. Naime, vlakna u zobi pomažu u regulaciji apetita. Osim toga, redovita konzumacija zobi može sniziti i razinu lošeg kolesterola, a pozitivno utječe i na razinu energije. Također, beta glukan koji zob sadrži potiče rast dobrih bakterija u crijevima te tako pospješuje i rad probavnog sustava.

Dakle, razloga zbog kojih bi trebala uključiti zob u svoju redovitu prehranu zaista je mnogo, a ako ne znaš na koje je načine pripremiti, u nastavku smo za tebe izdvojile nekoliko odličnih recepata sa zobenim pahuljicama koji će ti se zasigurno svidjeti!

Muffini od banane i zobenih pahuljica

Image
Foto: Pexels

Sastojci:

  • 250 grama zobenih pahuljica
  • 350 mililitara mlijeka
  • 2 zgnječene banane
  • 100 grama smeđeg šećera
  • 2 velika umućena jaja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • ½ žličice soli
  • 80 grama sjeckanih orašastih plodova po izboru

Priprema:

Zagrij pećnicu za 180 stupnjeva i pripremi si kalupe u kojima ćeš peći muffine. U zdjeli pomiješaj zobene pahuljice, mlijeko, zgnječene banane, smeđi šećer, jaja, prašak za pecivo, cimet, ekstrakt vanilije i sol. Umiješaj i sjeckane orašaste plodove. Raspodijeli smjesu u kalupe za muffine i stavi ih peći. Peci ih oko 25 minuta. Možeš ih poslužiti tople ili ih ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Čokoladna zobena kaša

Image
Foto: Pexels

Sastojci:

  • 240 mililitara vode
  • malo soli
  • 50 grama zobenih pahuljica
  • ½ banane
  • 1 žlica čokoladnog namaza poput Nutelle

Priprema:

U loncu zakuhaj vodu s malo soli pa dodaj zobene pahuljice i smanji vatru, povremeno miješajući. Kuhaj zobene pahuljice dok sva tekućina ne ispari, oko 5 minuta. Makni s vatre, poklopi i ostavi zobenu kašu da kratko odstoji, 2 do 3 minute. Dodaj bananu i čokoladni namaz i uživaj u vrlo ukusnom i zdravom doručku.

Zobena kaša s kvinojom i chia sjemenkama

Image
Foto: Pexels

Sastojci:

  • 180 grama zobenih pahuljica
  • 90 grama pahuljica od ječma
  • 90 grama kvinoje
  • 200 grama suhog voća po izboru (grožđice, brusnice, suhe marelice)
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 1 žličica cimeta
  • malo soli

Priprema:

Pomiješaj zobene i ječmene pahuljice s kvinojom, suhim voćem, chia sjemenkama i sa cimetom. Dodaj malo soli. Ovu mješavinu možeš čuvati u dobro zatvorenoj posudi i koristiti za pripremu zobene kaše kad god poželiš.  Za pripremu jednog obroka, u malom loncu pomiješaj pola šalice mješavine pahuljica s jednom i pol šalicom vode ili mlijeka po izboru. Ostavi da se kuha na srednje umjerenoj vatri oko 15 minuta, povremeno promiješaj. Ostavi da odstoji oko 5 minuta, a zatim zasladi po želji i posluži uz orašaste plodove ili svježe voće.