Je li doručak uistinu najvažniji obrok u danu? Ako je odgovor na to pitanje potvrdan, koje bismo namirnice onda točno trebali jesti ujutro? Mnogi od nas odrasli su konzumirajući za doručak žitarice, tost, peciva ili komad slanine, ali stručnjaci ističu da takva hrana i nije najbolji izbor za prvi jutarnji obrok.
Vogue je pitao nutricioniste što bismo onda trebali jesti za doručak. Njihove savjete prenosimo u nastavku.
Je li doručak najvažniji obrok u danu?
Ne postoji točan i jednosmislen odgovor na ovo pitanje. Studije su pokazale da su ljudi koji doručkuju općenito zdraviji, a oni koji ga preskaču često imaju lošiju prehranu te veću vjerojatnost da obole od kroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Međutim, takvi se rezultati mogu objasniti i činjenicom da oni koji doručkuju uglavnom imaju tendenciju da općenito zdravije jedu. Prema mišljenju nekih stručnjaka, doručak je stvar osobne fiziologije i načina života.
“Za neke, početak dana ranim obrokom potiče njihove jutarnje aktivnosti i stabilizira razinu šećera u krvi. Drugi će možda otkriti da bolje funkcioniraju bez doručka - to nije situacija koja odgovara svima. Ključno je slušati svoje tijelo”, rekla je nutricionistica Rosemary Ferguson za Vogue.
Što jesti, a što izbjegavati za doručak?
Ako jedemo doručak, ključno je odabrati prave namirnice jer pogrešna hrana može pokvariti čitav dan koji je pred nama.
„U idealnom slučaju, uravnotežen i zdrav doručak trebao bi sadržavati kombinaciju vlakana, dobrih masti i proteina”, kaže Ferguson. “Ove hranjive tvari zajedno usporavaju apsorpciju šećera u krvotok, što pomaže u održavanju osjećaja sitosti i osigurava ravnomjerno oslobađanje energije.”
Trebalo bi izbjegavati hranu s visokim udjelom nezdravih ugljikohidrata, poput slatkih pahuljica i tosta jer takve namirnice najčešće uzrokuju brze skokove razine šećera u krvi koji potom naglo pada što dovodi do pada energije i naglih promjena raspoloženja.
„Sve što sadrži rafinirane šećere ili jednostavne ugljikohidrate treba izbjegavati i treba imati na umu da većina kutija sa žitaricama za koje se tvrdi da su pune hranjivih tvari zapravo sadrži popise sastojaka koji govore drugu priču – uvijek čitajte etiketu,“ ističu stručnjaci.
Dobar izbor za doručak su namirnice kao što su jogurt ili kefir, omlet s jajima i povrćem, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, sjemenke, bobičasto voće, avokado, dimljeni losos, itd. Konzumiranjem takve hrane za doručak mogu se izbjeći stalne fluktuacije razine šećera u krvi, pad raspoloženja i energije te iznenadni napadaji gladi.
Smijemo li preskočiti doručak?
Istraživanja sugeriraju da redovito jedenje doručka može imati neke zdravstvene prednosti. Konzumacija doručka kao ranog obroka usklađena je s prirodnim ritmovima našeg tijela i može popraviti metaboličko zdravlje, ali važno je upamtiti i da se ta navika mora uklapati u način života pojedinca. Nekim ljudima više odgovaraju kasniji obroci, sve ovisi o životnim stilu. Doručak svakako ima svojih prednosti i dobro ga je jesti, ali najvažnije od svega je slušati potrebe svog tijela i ponašati se u skladu s time, zaključili su stručnjaci.