Recepti
SUPER IDEJA

Recept za zapečene palačinke s mljevenim mesom i povrćem

Recept za zapečene palačinke s mljevenim mesom i povrćem
Jedno od onih jela čija će priprema oduzeti malo više vremena, ali će sav trud biti bogato nagrađen kada ga poslužiš na stol

Ovaj recept idealan je za obiteljske doručke, brze večere ili kao jelo za neočekivane goste, a tvoja kuhinja ostat će čista i bez nereda. Sastojci su osnovni i lako dostupni, a priprema zahtijeva minimalan trud. Palačinke iz pećnice odličan su izbor kada želiš uživati u okusu klasičnih palačinki, ali na jednostavniji način! Ovaj recept bit će dovoljan za 4 osobe, a za pripremu ti treba sat. Jelo je zasitno i izuzetno ukusno, a svi se uvijek razvesele dobrim domaćim palačinkama

Sastojci za palačinke:

200 g brašna

1 prstohvat soli

2 jaja

1 žlica ulja

300 ml mlijeka

180 ml mineralne vode (gazirana voda, radenska)

Sastojci za nadjev:

2 žlice maslinovog ulja

1 srednje veliki luk

500 g mljevenog miješanog mesa

1-2 češnja češnjaka

1 mrkva (može i tikvica, paprika itd.)

2 rajčice

Sol i mljeveni papar (po ukusu)

0,5 žličice suhog mažurana

Sastojci za preljev:

2 jaja

200 ml kiselog vrhnja

1 prstohvat soli i mljevenog papra

1 šaka svježe naribanog parmezana za posip

Ulje za pečenje palačinki i podmazivanje pekača

Postupak:

Najprije pripremimo smjesu za palačinke. U zdjelu stavimo brašno. Dodamo sol, dobro promiješamo i u sredini napravimo udubinu. U udubinu razbijemo jaja te dodamo otprilike 100 ml mlijeka i jednu žlicu ulja.

Sastojke u udubini počnemo miješati ručnom pjenjačom ili mikserom te postupno miješamo brašno oko udubine. Miješamo dok ne umiješamo svo brašno u smjesu (po potrebi dodamo još malo mlijeka) i dok ne dobijemo glatku, gustu smjesu bez grudica. Zatim, uz neprestano miješanje, polako ulijevamo preostalo mlijeko u tankom mlazu. Kada umiješamo svo mlijeko, ostavimo smjesu da odmori pola sata.

U međuvremenu pripremamo nadjev. Luk i češnjak ogulimo i sitno nasjeckamo. Mrkvu i rajčicu očistimo i operemo. Mrkvu po želji naribamo ili, kao i rajčicu, narežemo na komadiće.

U tavi zagrijemo ulje, na kojoj najprije popržimo nasjeckani luk dok ne postane staklast. Dodamo mljeveno meso i na umjerenoj temperaturi, uz povremeno miješanje, pržimo dok svi komadi mesa ne poprime smeđu boju. Umiješamo češnjak, mrkvu i rajčicu te začinimo solju, mljevenim paprom i mažuranom (po želji možemo dodati i neki drugi začin). Sve zajedno pržimo još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.

Pećnicu zagrijemo na 200 stupnjeva Celzija. U smjesu za palačinke umiješamo mineralnu vodu. Od smjese ispečemo 8-10 palačinki u dobro zagrijanoj i namašćenoj tavi.

Na svaku palačinku dodamo malo nadjeva, zatim je zarolamo. Nadjevenu palačinku stavimo u prethodno namašćen pekač. Postupak ponavljamo dok ne potrošimo sav nadjev i palačinke.

Na kraju pripremimo preljev tako da u zdjeli razmutimo jaja i pomiješamo ih s kiselim vrhnjem. Preljev lagano začinimo solju i paprom, a zatim ga prelijemo po palačinkama. Po vrhu posipamo malo naribanog parmezana.

Palačinke pečemo otprilike 20 minuta u zagrijanoj pećnici. Gotove su kada dobiju zlatno-smeđu boju na vrhu, piše Okusno.je.