
Recept za zapečene palačinke s mljevenim mesom i povrćem

Ovaj recept idealan je za obiteljske doručke, brze večere ili kao jelo za neočekivane goste, a tvoja kuhinja ostat će čista i bez nereda. Sastojci su osnovni i lako dostupni, a priprema zahtijeva minimalan trud. Palačinke iz pećnice odličan su izbor kada želiš uživati u okusu klasičnih palačinki, ali na jednostavniji način! Ovaj recept bit će dovoljan za 4 osobe, a za pripremu ti treba sat. Jelo je zasitno i izuzetno ukusno, a svi se uvijek razvesele dobrim domaćim palačinkama
Sastojci za palačinke:
200 g brašna
1 prstohvat soli
2 jaja
1 žlica ulja
300 ml mlijeka
180 ml mineralne vode (gazirana voda, radenska)
Sastojci za nadjev:
2 žlice maslinovog ulja
1 srednje veliki luk
500 g mljevenog miješanog mesa
1-2 češnja češnjaka
1 mrkva (može i tikvica, paprika itd.)
2 rajčice
Sol i mljeveni papar (po ukusu)
0,5 žličice suhog mažurana
Sastojci za preljev:
2 jaja
200 ml kiselog vrhnja
1 prstohvat soli i mljevenog papra
1 šaka svježe naribanog parmezana za posip
Ulje za pečenje palačinki i podmazivanje pekača
Postupak:
Najprije pripremimo smjesu za palačinke. U zdjelu stavimo brašno. Dodamo sol, dobro promiješamo i u sredini napravimo udubinu. U udubinu razbijemo jaja te dodamo otprilike 100 ml mlijeka i jednu žlicu ulja.
Sastojke u udubini počnemo miješati ručnom pjenjačom ili mikserom te postupno miješamo brašno oko udubine. Miješamo dok ne umiješamo svo brašno u smjesu (po potrebi dodamo još malo mlijeka) i dok ne dobijemo glatku, gustu smjesu bez grudica. Zatim, uz neprestano miješanje, polako ulijevamo preostalo mlijeko u tankom mlazu. Kada umiješamo svo mlijeko, ostavimo smjesu da odmori pola sata.
U međuvremenu pripremamo nadjev. Luk i češnjak ogulimo i sitno nasjeckamo. Mrkvu i rajčicu očistimo i operemo. Mrkvu po želji naribamo ili, kao i rajčicu, narežemo na komadiće.
U tavi zagrijemo ulje, na kojoj najprije popržimo nasjeckani luk dok ne postane staklast. Dodamo mljeveno meso i na umjerenoj temperaturi, uz povremeno miješanje, pržimo dok svi komadi mesa ne poprime smeđu boju. Umiješamo češnjak, mrkvu i rajčicu te začinimo solju, mljevenim paprom i mažuranom (po želji možemo dodati i neki drugi začin). Sve zajedno pržimo još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
Pećnicu zagrijemo na 200 stupnjeva Celzija. U smjesu za palačinke umiješamo mineralnu vodu. Od smjese ispečemo 8-10 palačinki u dobro zagrijanoj i namašćenoj tavi.
Na svaku palačinku dodamo malo nadjeva, zatim je zarolamo. Nadjevenu palačinku stavimo u prethodno namašćen pekač. Postupak ponavljamo dok ne potrošimo sav nadjev i palačinke.
Na kraju pripremimo preljev tako da u zdjeli razmutimo jaja i pomiješamo ih s kiselim vrhnjem. Preljev lagano začinimo solju i paprom, a zatim ga prelijemo po palačinkama. Po vrhu posipamo malo naribanog parmezana.
Palačinke pečemo otprilike 20 minuta u zagrijanoj pećnici. Gotove su kada dobiju zlatno-smeđu boju na vrhu, piše Okusno.je.

Najpoželjniji modeli topova koje ćemo ovog ljeta nositi uz traperice i kratke hlače

Manje mesa,više povrća: Jednostavne promjene koje će tvoje tijelo i planet obožavaju

Horoskop za subotu: Rakovi se trebaju naspavati, škorpioni pobjeđuju
