PALAČINKE SA ZAOKRETOM

Kada ti život da limune pripremi palačinke s kremom od limuna

Donosimo brz recept za ukusne, mekane palačinke prepune kreme od limuna za koji ne treba previše sastojaka! Izvrsne su za doručak, užinu ili za kraj dana

palačinke
Foto: Shutterstock

Savršene palačinke iz kojih curi čokolada do tanjura prepunih šarenog voća, palačinke su toliko svestrane da ih možemo jesti za svaki obrok i neće nikad dosaditi. Ove palačinke s kremom od limuna izvrsne su za doručak, užinu ili za kraj dana kao desert. Smjesa je dovoljna za 4 osobe, a u njima će uživati veliki i mali.

Sastojci:

Za palačinke:

100 g brašna (glatkog ili pola glatkog, pola oštrog)
2 prstohvata soli
1 žličica šećera
2 jaja
300 ml mlijeka
50 g otopljenog maslaca
ulje ili maslac za pečenje palačinki

Krema od limuna:
2 jaja
2 žumanjka
150 g šećera
2 bio limuna (korica i sok, koji treba procijediti prije upotrebe)
80 g maslaca

Postupak:

  • Najprije pripremimo kremu od limuna, jer je najbolja kad se ohladi. U limenu zdjelu dodamo šećer, jaja, žumanjke, sok od limuna i naribanu koricu. Prilikom ribanja moramo biti vrlo pažljivi i koristiti samo žuti dio limuna, nikako bijeli jer onda krema može postati gorka.
  • Sastojke dobro promiješamo pjenjačom, a zatim zdjelu stavimo na lonac s kipućom vodom. Pazimo da se dno zdjele ne dodiruje s vodom u loncu, koja mora lagano kuhati. Smjesu od jaja i limuna kuhamo na pari uz neprestano miješanje 10 do 15 minuta ili dok ne dobijemo glatku, srednje gustu kremu. Ako žlicom prođemo po uronjenoj u kremu, mora ostati vidljiv trag.
  • Maknemo zdjelu s vatre i u toplu kremu umiješamo maslac. Pripremljenu kremu procijedimo kroz cjedilo u posudicu i ostavimo da se ohladi na sobnu temperaturu. Kako se na površini ne bi stvorila kožica, kremu prekrijemo prozirnom folijom. Krema će se tijekom hlađenja još malo stvrdnuti. Kad se ohladi, posudicu možemo zatvoriti i čuvati u hladnjaku do dva tjedna.
Image
Foto: Shutterstock
  • Kad se krema ohladi, možemo početi pripremati palačinke. U zdjelu stavimo brašno. Dodamo sol i šećer, dobro promiješamo i u sredini napravimo udubinu. U udubinu razbijemo jaja i ulijemo otprilike 50 ml mlijeka.
  • Sastojke u udubini počnemo miješati pjenjačom ili mikserom i tijekom miješanja postupno se zahvaća brašno. Miješamo dok ne umiješamo brašno u smjesu (po potrebi dodamo još malo mlijeka) i dok ne dobijemo glatku smjesu bez grudica.
  • Zatim uz neprestano miješanje u tankom mlazu polako ulijevamo preostalo mlijeko u zdjelu. Kad ulijemo mlijeko i dobijemo potpuno glatku, srednje gustu masu, umiješamo u nju otopljeni maslac. Ostavimo pripremljenu smjesu da odmara 30 minuta prije pečenja.
  • U zagrijanu tavu za palačinke ulijemo malo ulja i naginjanjem tave rasporedimo ga po cijeloj površini. U nauljenu tavu sipamo toliko smjese da dno bude tanko prekriveno. Kad se palačinka ispeče s donje strane, okrenemo je lopaticom i pečemo i s druge strane. Pečenu palačinku stavimo na zagrijani tanjur koji pokrijemo da ostane topla. Postupak ponavljamo dok ne ponestane smjese.
  • Pečene palačinke premažemo kremom od limuna i zarolamo ih ili preklopimo, piše Okusno.je.