JEDNOSTAVNO I FINO

Kremasti užitak: Recepti za savršeni umak sa šampinjonima

Od sočnog odreska, piletine, svinjskih kotleta do pečenog krumpira, tjestenine ili čak omleta – dobar umak od šampinjona paše uz gotovo sve

_2144543755.jpg
Foto: Shutterstock

Savjeti za savršen umak

  • Ne pretrpavaj tavu: Prži šampinjone u serijama ako je potrebno. Ako ih je previše odjednom, pustit će vodu i kuhati se umjesto da se lijepo zapeku.
  • Zlatnosmeđa boja je ključ: Dopusti šampinjonima da se dobro karameliziraju. To razvija dubok, orašast okus koji je temelj dobrog umaka. Nemoj ih stalno miješati, daj im vremena da uhvate boju.
  • Dodaj češnjak kasnije: Češnjak brzo gori na visokoj temperaturi. Dodaj ga tek kad su šampinjoni skoro gotovi kako ne bi postao gorak.
  • Pazi s vrhnjem: Kad dodaješ vrhnje, smanji vatru. Jako vrenje, posebno kod vrhnja s manjim udjelom masti, može uzrokovati razdvajanje umaka.
  • Zgušnjavanje: Ako koristiš kukuruzni škrob, uvijek ga prvo razmuti u malo hladne tekućine (voda, mlijeko, temeljac) prije dodavanja u vrući umak kako bi izbjegao grudice.
  • Svježe naribani parmezan: Ako recept traži parmezan, koristi svježe naribani. Puno se bolje topi i integrira u umak od kupovnog ribanog.
  • Ne boj se začina: Sol i papar su osnova, ali svježe začinsko bilje poput timijana ili peršina, ili dodaci poput vina i senfa, zaista podižu okus. Budi darežljiv sa svježe mljevenim crnim paprom, posebno ako poslužuješ uz meso.
5/6