Brzi umak od šampinjona s Dijon senfom
Zaokret u okusu! Dijon senf daje ovom kremastom umaku blagu pikantnost i kompleksnost koja se izvrsno slaže s mesom, posebno odreskom.
Sastojci:
- 400 g smeđih šampinjona, narezanih
- 2 žlice neslanog maslaca
- 1/4 smeđeg luka, tanko narezanog
- 2 režnja češnjaka, mljevena
- 120 ml temeljca (goveđi preporučen za odreske, ali može i pileći/povrtni)
- 160 ml vrhnja za kuhanje (gustog)
- 1/2 žlice Dijon senfa
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 2 žlice hladne vode
- Sol i obilno svježe mljevenog crnog papra
Priprema: U velikoj tavi otopi maslac na srednjoj vatri. Dodaj tanko narezani luk i prži oko 1,5 minutu dok ne omekša. Pojačaj vatru na srednje jaku, dodaj narezane šampinjone. Miješaj ih otprilike svake minute dok ne postanu karamelizirani i smeđi, oko 8 minuta. Posoli i popapri na pola puta. Smanji vatru na srednje nisku, dodaj češnjak i prži oko minutu dok ne zamiriše. Deglaziraj tavu temeljcem, pusti da se reducira na pola (oko 1,5 minutu). Smanji vatru na nisku, ulij vrhnje i Dijon senf. Promiješaj, začini solju i obilnom količinom papra po ukusu. Pomiješaj kukuruzni škrob s 2 žlice hladne vode dok ne postane glatko, pa ulij u tavu. Pusti da umak lagano krčka oko 3 minute uz redovito miješanje, dok se ne zgusne.
