Umak od šampinjona s bijelim vinom i parmezanom
Ova verzija naglašava kako vino i parmezan dodaju onu posebnu, profinjenu notu i fini okus.
Sastojci:
- 300 g šampinjona (najbolje smeđi/cremini), narezani
- 2 žlice neslanog maslaca
- 1/2 žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka, mljevena
- 65 ml suhog bijelog vina (npr. Sauvignon Blanc, Pinot Gris)
- 125 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- 250 ml vrhnja za kuhanje (30%+ masnoće)
- 50 g sitno naribanog parmezana (svježe naribanog)
- 2 žličice svježih listića timijana
- Prstohvat soli i papra
Priprema: Zagrij ulje i maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj šampinjone i prži ih polako, oko 4-5 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđi. Ne moraš stalno miješati. Pred sam kraj dodaj češnjak, sol i papar te prži još minutu. Ulij vino, koje će zacvrčati. Miješaj i struži dno tave oko 1 minutu, dok vino uglavnom ne ispari. Dodaj temeljac, vrhnje i parmezan. Promiješaj, smanji vatru na srednje nisku da umak lagano krčka (ne smije jako vreti). Povremeno promiješaj i kuhaj 2-3 minute dok se malo ne zgusne. Umiješaj timijan, kušaj i po potrebi dotjeraj sol i papar. Makni s vatre i posluži.