Laganiji umak od šampinjona (bez vrhnja)
Ako tražiš ukusan umak bez puno masnoće, ova verzija s temeljcem i malo kukuruznog škroba je odličan izbor. Ključ je u dobrom zapečenju šampinjona za bogatiji okus.
Sastojci:
- 400 g šampinjona, narezanih na ploške
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 manji luk, sitno sjeckan
- 2 režnja češnjaka, sitno sjeckana
- 1 žličica sušenog timijana (ili svježeg)
- 250 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
- 1 žlica kukuruznog škroba (gustina)
- 2 žlice hladne vode (ili mlijeka/temeljca)
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Priprema: Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj sitno sjeckani luk i prži ga dok ne postane staklast. Dodaj narezane šampinjone i timijan. Rasporedi ih u jednom sloju koliko je moguće i pusti da se prže bez miješanja 3-4 minute dok ne dobiju lijepu smeđu boju s donje strane. Promiješaj pa pusti da se zapeku i s druge strane. Dodaj sitno sjeckani češnjak, prstohvat soli i papra te prži još minutu. Ulij temeljac i promiješaj, stružući dno tave kako bi pokupio sve ukusne zapečene dijelove. U maloj zdjelici pomiješaj kukuruzni škrob s hladnom vodom (ili mlijekom/temeljcem) dok ne dobiješ glatku smjesu bez grudica. Ulij smjesu u tavu neprestano miješajući pjenjačom. Umak će se brzo početi zgušnjavati. Pusti da lagano krčka još minutu-dvije. Kušaj i dotjeraj okus solju i paprom. Posluži toplo.