JEDNOSTAVNO I FINO

Kremasti užitak: Recepti za savršeni umak sa šampinjonima

Od sočnog odreska, piletine, svinjskih kotleta do pečenog krumpira, tjestenine ili čak omleta – dobar umak od šampinjona paše uz gotovo sve

_2144543755.jpg
Foto: Shutterstock

Postoji nešto neodoljivo u bogatom, kremastom umaku od šampinjona. To je onaj dodatak jelu koji ga pretvara iz običnog u spektakularno. Od sočnog odreska, piletine, svinjskih kotleta do pečenog krumpira, tjestenine ili čak omleta – dobar umak od šampinjona paše uz gotovo sve. Njegova priprema je iznenađujuće jednostavna, a rezultat je luksuzan okus koji podsjeća na fine restorane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šampinjoni su lako dostupni tijekom cijele godine i relativno povoljni, što ovaj umak čini čestim gostom na našim stolovima. Bilo da preferiraš klasičnu, bogatu verziju s vrhnjem ili tražiš laganiju varijantu, postoji recept baš za tebe. Ključ je u kvalitetnim sastojcima i nekoliko trikova koji će tvoj umak podići na višu razinu.

Pripremi se otkriti nekoliko varijacija ovog svestranog umaka. Svaki recept nudi jedinstven doživljaj okusa, a ti odaberi onaj koji ti najviše odgovara ili ih isprobaj sve!

Klasični kremasti umak od šampinjona

Ovo je recept za bogat, kremast umak koji će oduševiti ljubitelje klasike. Parmezan i vino daju mu posebnu dubinu okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 300 g šampinjona (smeđi ili bijeli), narezanih na ploške
  • 1 žlica maslaca
  • 1/2 žlice maslinovog ulja
  • 1 manji luk ili ljutika, sitno sjeckani (po želji)
  • 2 režnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 60 ml suhog bijelog vina (ili dodatnih 60 ml temeljca)
  • 120 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 250 ml vrhnja za kuhanje (s većim udjelom masti)
  • 30 g sitno naribanog parmezana
  • 1 žličica svježeg timijana (ili 1/4 žličice suhog)
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • Svježi peršin za posipanje (po želji)

Priprema: U većoj tavi zagrij maslinovo ulje i otopi maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj narezane šampinjone (i luk, ako ga koristiš) te ih pusti da se prže bez previše miješanja, otprilike 4-5 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju i puste vodu. Pred kraj prženja dodaj sitno sjeckani češnjak i prstohvat soli i papra pa prži još minutu dok češnjak ne zamiriše. Ulij bijelo vino – cvrčat će! Miješaj i lagano struži dno tave otprilike minutu, dok većina vina ne ispari. Dodaj temeljac, vrhnje za kuhanje i naribani parmezan. Smanji vatru tako da umak lagano krčka (nemoj dopustiti da jako vrije kako se vrhnje ne bi razdvojilo). Kuhaj uz povremeno miješanje 2-3 minute, dok se umak malo ne zgusne. Ne treba biti pregust jer je umak bogat. Umiješaj svježi timijan, kušaj i po potrebi dodatno posoli i popapri. Makni s vatre i posluži. Po želji pospi svježim peršinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/6