Domaći sladoled od pistacija
Osvježi se i zasladi nepca neodoljivo kremastim domaćim sladoledom od pistacija. Ovaj recept donosi pravi, intenzivan okus pistacija, za razliku od mnogih kupovnih verzija. Priprema je jednostavnija nego što misliš, a rezultat je luksuzni desert koji će impresionirati svakoga.
Bilo da ga poslužiš samostalno ili kao pratnju omiljenom kolaču, ovaj sladoled je čista rapsodija okusa.

Sastojci:
- 2 šalice vrhnja za šlag (s visokim postotkom mliječne masti)
- 1 šalica punomasnog mlijeka
- ¾ šalice šećera
- ½ šalice kvalitetne paste od pistacija (ili vrlo fino mljevenih pistacija)
- ¼ žličice ekstrakta vanilije (ili srž jednog vanilin štapića)
- prstohvat soli
- nasjeckane pistacije za ukras (po želji)
Priprema:
- U loncu srednje veličine pomiješaj vrhnje za šlag, punomasno mlijeko, šećer i prstohvat soli. Zagrijavaj na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok se šećer potpuno ne otopi i smjesa ne bude vruća, ali pazi da ne proključa. Makni lonac s vatre.
- U manjoj zdjeli razmuti pastu od pistacija s malo vruće mliječne smjese kako bi se lakše sjedinila, a zatim tu smjesu umiješaj natrag u lonac. Dodaj i ekstrakt vanilije. Dobro promiješaj, prelij smjesu u čistu zdjelu, pokrij prozirnom folijom tako da dodiruje površinu (kako se ne bi stvorila korica) i ostavi da se potpuno ohladi u hladnjaku, najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
- Ohlađenu smjesu ulij u aparat za sladoled i slijedi upute proizvođača dok sladoled ne postane kremast i zgusnut. Ako nemaš aparat za sladoled, smjesu možeš uliti u plitku posudu pogodnu za zamrzavanje, pa svakih 30-45 minuta tijekom prvih 2-3 sata zamrzavanja energično promiješati vilicom ili pjenjačom kako bi se razbile kristale leda i postigla kremastija tekstura.
- Gotov sladoled prebaci u posudu za zamrzavanje, pokrij i zamrzni još najmanje 2 sata prije posluživanja kako bi se potpuno stegnuo.
- Prije posluživanja, po želji ukrasi nasjeckanim pistacijama.
Nadamo se da su te ovi recepti inspirirali da istražiš čarobni svijet pistacija. Bilo da se odlučiš za slatko ili slano, ovaj svestrani oraščić sigurno će unijeti novu dimenziju okusa i elegancije u tvoja jela. Uživaj u kuhanju i otkrivanju novih načina kako koristiti ovaj zeleni dragulj!